• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CĂLIN MUSCĂ – investiție de 11 milioane de euro în înaltă procesare. Cum arată ABATORUL PERFECT!

    Daniel Befu -

    Investitorul arădean Călin Muscă (41 ani) are în curs de finalizare o investiție masivă în cel mai modern abator de porci din vestul țării, cu o linie de sacrificare cu viteză variabilă, ce va porni de la un minim de 80 capete/oră, va opera în regim normal la 120 capete/oră și va putea ocazional, ca în momentele de vârf, să ajungă la un maxim de 160 capete/oră. Investiția în echipamentele care să permită această plajă mare de operare, între 80 și 160 capete/oră, a costat cu doar 10% în plus față de o instalație cu productivitate fixă.

    Întreaga investiție e gândită să opereze cât mai economic la acest moment, când din cele două ferme ale producătorului ies săptămânal 1800 capete și totodată să facă față unei extinderi masive a fermelor, de pe porțile cărora Călin Muscă preconizează că în 2025 vor ieși minim 250.000 porci anual. ”Acest lucru ne generează un avantaj. Faptul că pot sacrifica atât de repede, îmi permite să operez abatorul cu un număr mai mic de personal, iar în vârf de producție și când mă voi extinde pe partea de ferme, voi lucra cu echipe extinse. Acum avem undeva la 85.000 capete sacrificate anual, însă pentru anul următor deja avem proiectul pe ferma de reproducție și împlicit va veni extinderea și pe zona de îngrășare, când vom ajunge la 115.000 capete mii și de acolo mergem mai departe. Asta pe fermele actuale. Până la 250.000 vor mai fi proiecte noi, deși în momentul acesta, dacă vreți să-l citez pe Adrian Balaban de la APCPR, «în zilele noastre trebuie să fii nebun să investești în ferma de porci». Însă eu cred că România are potențial pentru acest lucru, măcar pe argumentul că dacă ne uităm la câtă carne de porc importăm  și câtă producem, constatăm că e inuman ce se întâmplă” declară producătorul.

    Abatorul a fost construit în doar un an, în contextul în care proiectarea a durat doi. Asta din cauza producătorului, care a revizuit proiectul de nu mai puțin de 17 ori. ”Am avut și nebunie în cap, dar am încercat să iau cap-coadă niste fluxuri foarte coerente și când observam o anomalie, o corectam: «Stai că ni se intersectează fluxul X aici. Modificăm. Modificarea aia a generat o altă modificare de flux și tot așa, ne-am tot jucat, până am ajuns la varianta actuală. Pe scheme logice. Versiunea 17 este cea construită. Nu știu dacă pot să zic că am pus coada la prună în partea asta, ci pur și simplu este un proiect foarte bine gândit ca fluxuri, optimizare și economie în ceea ce privește ce are de lucru fiecare om”, explică Muscă.

    Ce are atât de special abatorul ce tinde spre perfecțiune?

    Un proiect atât de muncit, în mod cert are o serie de particulărități demne de pomenit. ”Partea de care sunt cel mai încântat e sistemul de gestiune și management. De la recepția de animalelor până la rampele de livrare materie finită, sunt 20 de posturi de cântar, în fluxul de producție. Ce vreau să obțin cu partea asta de soft de gestiune, e să am imaginea în timp real atât a producției, cât și a parametrilor de transformare, pe fiecare verigă. Se va putea observa dacă între două posturi de cântar apare o diferență nejustificată de randament. Practic permit să se urmărească dacă pe parametrul greutate apar diferențe. Dacă apar diferențe, ele îmi ridică un semn de întrebare. Însemnă că cineva poate să greșească cu sau fără intenție. Poate să greșească atât în sensul de «a fura», cât și să aibă greșeli tehnologice. Având o radiografie completă a întregului lanț de procesare, orice posibilă greșeală umană de orice fel, îți sare foarte repede în ochi și o poți corecta fără pierdere de productivitate. Vizavi de ce înseamnă partea de bunăstare a animalului, mă interesează acest aspect și îl verific cu strictețe, în fermă și inclusiv în abator. Marile abatoare, în ziua de astăzi toate merg pe instalații cu CO2 pe partea de sacrificare. Însă este efectiv asfixiere și am refuzat această variantă, pentru că nu văd nici o componentă de bine al animalului. Pur și simplu vorbim de niște animale care sunt asfixiate. E similar cu un om care s-ar îneca. E o metodă mult mai ușoară la rulaje mari. Acolo efectiv animalele sunt ucise în grup, după care sunt agățate, înjunghiate, sângerate. Nu mi se pare nici vizavi de calitate cărnii. S-ar putea să greșesc, dar consider că una este să sângerezi un animal care totuși este viu și alta este să înjunghiezi și să faci sângerare la un animal care deja este mort. De aceea am optat pe asomarea electrică, cu care dintr-un singur impuls îi neutralizezi animalului partea conștientă, deși nici măcar nu îl ucizi. Asomarea electrică dacă o faci doar la nivelul capului, practic este o resetare a sistemului nervos. După asomare, animalul, dacă nu este injunghiat își revine fără consecințe. Există și varianta de asomare la nivelul cap-inimă, care provoacă infarct. Eu am ales însă varianta clasică, asomarea capului urmată de înjunghiere imediată, fiindcă în forma aceasta animalul practic nu este mort, dar în același timp nu are nici o componentă de chin. Centrala de răcire e pe bază de CO₂. E mai eficientă ca și consum energetic, prin faptul că recuperezi căldura, pe principiul pompei termice. Căldura pe care o scoate din fabrică, o acumulează în niște buffere de 10.000 l, fiindcă ea generează 10m³/h de apă la 90˚C”, explică investitorul motivele din spatele alegerii câtorva din soluțiile tehnice ale abatorului.

    Va produce crud-uscate maturate. Ce anume, e încă un secret

    Abatorul și linia de procesate n-au fost bine terminate, că deja Muscă se gândește la extindere pe segmentul de procesare. Asta fiindcă toate investițiile grupului de business, sunt gândite ca parte dintr-un întreg dinamic, ce implică în 1-2 ani extinderea pe partea de ferme de porci, construirea de la zero a unui abator de vite, al unei ferme de vaci de lapte și extinderea liniei de procesate.

    ”Practic aici sunt investițiile de pe următorii 5 ani de zile. Acum urmează să pornim o secție nouă – fabrică de crud-uscate, însă ca și dezvoltare firească, în următorii ani, va apărea o extindere a fabricii de crud-uscate complet diferită de ce ne pregătim să inaugurăm, pentru că vreau să mergem pe o gamă de produse maturate, atât cu mucegai cât și fără mucegai și este normal să lucrez pe două locații diferite pentru asta. De gama de produse o să mă ocup pe anul viitor în primăvară când o să zic: «Gata, atât abatorul cât și linia de procesate sunt pe producție, au intrat pe fluxul normal, acum am unde să experimentez și eu puțin», în sensul că eu sunt un gurmand de felul meu și îmi place să gătesc, așa că am tot felul de idei pe anumite game de produse pe care intenționez să le lansez. Însă mă opresc aici, fiindcă e ceva confidențial. Nu vă dau nici un hint deocamdată”, se oprește brusc Călin Muscă, lăsându-ne curiozitatea culinară nesatisfăcută.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!