• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viorel Nica a eliminat colțurile neirigate de pe sole! Tehnologia ultimul răcnet se amortizează în 3 ani!

    Daniel Befu -

    Problema colțurilor care rămâneau neirigate s-a rezolvat pentru fermierul Viorel Nica, administratorul exploatației Agrichim Fetești din județul Ialomița. Agricultorul care lucrează circa 3.500 de hectare și este și președintele Ligii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă din România (LUAIR) se declară mulțumit de investiția făcută pe care a calculat-o că se va amortiza în trei ani prin sporul de producție obținut.

    Un pivot de irigații, dacă l-am privi de sus, ne-ar semăna cu o limbă uriașă de ceas, care se învârte cu viteza dată de fermier, pentru a asigura doza de udare recomandată într-un anumit moment din viața plantei. Numai că fermierii care irigă astfel, au o mare suferință. Prin învârtirea pivotului, colțurile parcelelor le rămân neirigate, așa că plantele din colțuri stau indignate și privesc cu gura uscată cum suratele lor beau apă pe săturate. Ingeniozitatea omului a găsit însă o soluție și la această inegalitate de șansă între plante și în prezent în România avem și fermieri ai căror pivoți, deși se învârt în cerc, acoperă și colțurile.

    Viorel Nica, președintele Ligii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă din România (LUAIR), este unul dintre ei. De 3 ani a implementat în ferma de circa 3.500 ha o serie de extensii articulate la pivoți, numite cornere, importate din SUA de la Valmont Irrigation. A decis să investească în cornere, nu din dorința de a-și respecta blazonul de președinte al LUAIR, ci din pragmatismul unui om curios. ”În primul rând eu sunt fermier și am o afacere și de-abia apoi sunt președinte al Ligii. Cornerele m-au interesat ca fermier, pentru că mie îmi place noua tehnologie care dă plus valoare”, explică Vasile Nica resorturile din spatele investiției în cornere.

    Cum funcționează 

    Fermierul a descris pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO principiile de funcționare a cornerelor, pentru care, din informațiile deținute de el, au optat deja mai mulți fermieri performanți din România.

    ”E un echipament care acoperă colțurile moarte, deși nu în totalitate. Practic la un pivot obișnuit s-a montat un corner. El este o anexă a pivotului, sofisticată din punct de vedere electric și al deplasării, care are inclusiv tablou separat. Funcționează pe bază de celulă fotoelectrică și cablu de fibră optică. Pe perimetrul cercului este introdus în sol la 80 cm un cablu cu fibră optică. Celula fotoelectrică este montată pe corner și ea comunică cu fibra optică îngropată în sol. E un sistem care face treaba GPS-ului, dar fără a avea nevoie de comunicații cu sateliții. Pe baza acestei interacțiuni între celula fotoelectrică și fibra optică, un software dedicat controlează gradul de deschidere al cornerului, care se închide și deschide ca o paletă. La un unghi de 90 de grade este deschis complet. Acest tronson mărește circumferința de irigat a pivotului cu 90 de metri. Pentru a acoperi unghiurile moarte de la circumferința cercului fără corner, el urmărește laturile echidistante ale parcelelor, sau mai simplu spus, liniile de demarcație între parcele. Cornerul se deschide și se închide ca o paletă, pentru a nu intra peste altă cultură și pentru a nu intra cu echipamentul pe drumuri. Cornerele, ca și pivoții, sunt alimentate de două surse de energie. Prima e electricitatea produsă de un generator, a doua e alimentarea directă de la rețeaua cea mai apropiată, prin posturi de trafo. Eu toți pivoții, 22 și la fel și cele 12 cornere, îi am alimentați cu energie electrică din rețea”, a spus fermierul.

    Cornerele nu necesită nici un extra-operator, mai afirmă Viorel Nica. ”Noi pornim întreg sistemul de irigații și îl supraveghem din tabletă. Tableta ne dă poziția, ne dă volumul de apă, presiunea. La 22 de pivoți și 12 cornere am 3 oameni care deservesc toate echipamentele. Unul din salariați supraveghează pe tabletă, dar se deplasează și în câmp și mai am doi angajați cu tractoare și compresoare, că mai apar defecțiuni la roți. Se mai desumflă, mai fac câte-o pană și trebuie intervenția cu compresor”, detaliază Nica.

    Deși laudă virtuțile acestui tip de echipament de irigat, a decis să nu le introducă pe toată suprafața fermei. ”Mi-am permis să pun cornere de la pivoții cu lungimi de la 750 m, până la 900 m, pentru că la pivoți cu rază sub 500 m nu sunt eficienți. Sunt costuri foarte mari cu ei. Eu am pivoți de la 375 m la 900 m, dar din totalul de 22, doar 12 pivoți sunt cu lungimi de la 750 la 900 m. ” clarifică fermierul.

    Investiția, amortizată într-un ritm accelerat

    Președintele LUAIR subliniază că aceste extensii articulate ale pivoților sunt investiții care se plătesc singure în ritm accelerat. ”Introducerea cornerelor ne-a crescut veniturile. Cornerele ne cresc suprafețele irigate cu 25% din suprafața pe care o irigam cu pivotul fără corner. Nu vreau să lansez în spațiul public cifre aproximative, deoarece nu am niște estimări privind creșterea profitabilității fermei odată cu introducerea cornerelor, dar prin faptul că a crescut suprafața irigată și acolo rezultatele sunt mult mai bune. Pe suprafețele neirigate câștigate pentru irigații prin cornere, avem plusul de producție dat de diferența între neirigat și irigat. La porumb această diferență era în jur de 4-5 t/ha, în funcție de hibrid, iar la grâu de 3 t/ha. Ce pot să vă spun e că prețul unui corner e cam 30% din costul pivotului și sunt niște echipamente care se amortizează în 3 ani”, conchide Nica.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!