• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primar lăsat fără mandat după ce și-a dat singur în arendă pășunea comunală!

    Roxana Dobre -

    ”Pedeapsă” pentru un primar care a vrut să beneficieze de un contract de concesiune a 4,4 hectare de pășune comunală, deși legea îi interzicea acest drept din cauza funcției de consilier local, și ulterior de primar,  pe care o ocupa la momentul votului pentru imaș.

    Primarul comunei Blândești, județul Botoșani, Stelian Maxim (PNL), a rămas fără mandat, în urma unui ordin emis de prefectul județului, Dan Nechifor. Ordinul a venit după ce primarul comunei a fost găsit în conflict de interese de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), decizia ANI fiind menținută și de instanța de judecată printr-o sentință definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin urmare, chiar dacă a fost reales în funcție în urma alegerilor din septembrie 2020, Stelian Maxim a fost decăzut din dreptul de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de trei ani, de la data încetării de drept a mandatului.

    Potrivit ANI, Stelian Maxim a fost găsit în conflict de interese întrucât în calitate de consilier local și ulterior de primar a participat și votat mai multe hotărâri ale Consiliului Local privind administrarea imașului comunal, deși era beneficiar direct. Astfel, în 2015 el a votat o hotărâre a Consiliului Local privind închirierea pășunii și diminuarea taxei de participare la licitație privind închirierea pajiștii, după care a închiriat o porțiune din imaș.

    Primarul se consideră ”erou”

    În momentul în care s-au declanșat cercetările de către ANI, Stelian Maxim s-a declarat nevinovat întrucât nu ar fi beneficiat de niciun favor și niciun folos necuvenit în urma contractului de concesiune a 4,4 hectare de pășune, ci de un drept, în calitate de crescător de animale, celelalte demersuri fiind inițiate la solicitarea localnicilor. Ba mai mult, pentru a evita conflictul de interese, el ar fi delegat o serie de atribuții către viceprimar. Cu toate acestea, inspectorii ANI au considerat că primarul ar fi trebuit să se abțină și să nu participe la vot întrucât la mijloc era vorba și de un interes personal.

    „Eu am dat într-un mușuroi, din 2007 și până în 2016, se consumau câte 100 de euro pe hectarul de pășune, mărindu-se, în 2015, în 2016 se luau 200 de euro pe hectarul de pășune, unde era concesionată pășunea de către o cooperativă pe care eu am considerat-o nelegal constituită. Dacă ați veni să luați interviu la oameni să vedeți cum oamenii stăteau cu animalele în grajd, erau câțiva oameni de birou care luau pășunea”,a spus primarul.

    Mai departe, acesta susține că a fost practic nevoit să participe la licitația pentru respectiva pajiște pentru oamenii din comună care nu aveau unde să-și pască animalele. „Nu aveam unde să pasc animalele, trebuia să mă mut în altă comună. Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou. Dar așa, dacă statul este cum este, cel care vrea dreptate ajunge ca să fie judecat”, a mai explicat edilul pentru www.botosaneanul.ro.

    De altfel, primarul susține că tot acești oameni în frunte cu fostul primar sunt cei care i-au făcut sesizarea la ANI. Și din acest motiv va face tot posibilul să-și găsească dreptatea. „Este o cale de atac la Curtea Constituțională a României. Încerc și eu să-mi caut dreptatea, dacă mi-o voi găsi, deși cred că nu o să mi-o găsesc pentru că nu se vrea să fie găsită”.

    Chiar dacă Stelian Maxim a contestat în instanță ordinul prefectului, atribuțiile funcției de primar au fost preluate de viceprimarul comunei, Mihaela Băghiceanu (PNL), urmând ca la următoarele alegeri anticipate ce vor fi stabilite de Guvern să fie organizate noi alegeri în comuna Blândești pentru desemnarea viitorului primar.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție