• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Oros: Subvenția APIA de 7.000 euro/fermă va fi în conturi pe 25 noiembrie!

  Roxana Dobre -

  Banii, cei 7.000 euro pe fermă, vor fi în conturi efectiv pe data de 25 noiembrie, dă asigurări ministrul agriculturii, Adrian Oros. Acesta a anunțat astăzi, joi 19 noiembrie, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului Romanian Food & Agribusiness Conference că banii vor fi încasați atât de crescătorii de animale cât și de agricultorii care au scheme pentru sectorul vegetal.

  ”Am oferit fermierilor scheme de sprijin finanțate atât din bani de la bugetul național cât și din bani europeni. A fost o comunicare a Comisiei care spune că se pot acorda până la 2 la sută din totalul Fondului European de Dezvoltare Rurală (FEADER), asta însemna cam 160 de milioane de euro, din bani europeni care nu au fost utilizați în acest exercițiu bugetar 2014-2020. Am identificat și noi cam 150 de milioane de euro și am scris Măsura 21 prin care atât cei care activează în zootehnie dar și sectorul vegetal primesc aceste scheme de sprijin începând din 25 noiembrie, vor intra banii efectiv. Până acum s-au făcut acele controale administrative și verificarea fiecărei cereri depusă de beneficiari”, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului Romanian Food & Agribusiness Conference.

  Suma care va fi plătită fermierilor este 150.000.000 euro, plafon ce se împarte tuturor sectoarelor. Cererile s-au depus la centrul județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pe raza căruia beneficiarul își are sediul social/domiciliul, sau unde a depus cererea unică de plată pentru anul 2020, după caz. Potrivit unui grafic prezentat de MADR, în cadrul Măsurii 21 au fost depuse 122.986 de fermieri unici dintre care: sectorul bovine – 44.960 de cereri, sectorul ovine/caprine: 40.067 de cereri și sectorul legume/fructe și cartofi – 46.451 de cereri.

  Iată care sunt schemele pentru care se fac plăți pentru Măsura 21:

  Ajutorul de maxim 7.000 euro pe ferma bovine

  Pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se fac plăți prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

  Beneficiarilor li s-a cerut să fie fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020. Mai mult, fermierii trebuie să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM (Unitate Vită Mare) femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

  Ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7.000  de euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:

  Ajutorul de maxim 2.500 euro pe ferma ovine sau caprine

  Pentru crescătorii de ovine/caprine pragul minim a fost de 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE, la data de 1.07.2020, pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să fi avut vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020.

  Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 1.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine (nu pot fi cumulate efective de oi și capre  din una sau 2  exploatații să rezulte minimul de 50 capete).

  Sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine/exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:

  Ajutorul de maxim 5.000 euro pentru sectorul legume/fructe

  Pentru sectorul vegetal solicitantul trebuia să fi depus cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):

  Au putut beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii) legumicultorii care:

  Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe și cartofi cultivate în câmp:

  De specificat că legumicultorii pot beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

  Valoarea sprijinului pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație în funcție de suprafața eligibilă este:

  1. a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
  1. b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

  Conform Ghidului Măsurii 21, publicat de APIA, termenul maxim până la care statul membru poate plăti suma forfetară este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  APIA – subvenție trimestrială: 1 februarie – termen limită pentru depunerea cererilor! Subvenții APIA 2021: Plățile în conturi la timp pentru toți fermierii! Când începe APIA plata ANT la bovine şi ovine! Anunțul premierului Cîțu pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a reprezentat MADR și România la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură Alertă ANM! Cod galben de ninsori viscolite – emis de astăzi pentru 9 județe! Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România!