Guvern: Fermierii nu vor primi în acest an noile subvenții APIA de 10.000 euro/an și 20.000 euro/an!
Roxana Dobre -Guvernul a decis: fermierii români nu vor beneficia din acest an de noile subvenții APIA pentru comercializare, în valoare de până 10.000 de euro și 20.000 de euro pe an. La ultima ședință din acest an, Executivul a adoptat, într-o Ordonanță de Urgență, prorogarea termenului de la care intră în vigoare Legea 236/2020, o inițiativă PNL depusă în Parlament de parlamentarul Ion Ștefan și susținută de numeroși lideri ai PNL, inclusiv de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, co-inițiator al legii.
La audierea din Parlament, Adrian Oros a anunțat că nu va emite până la 31 decembrie normele de aplicare pentru Legea 236/2020, care, conform formei adoptate în Parlament, trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie, iar noul sprijin pentru coemrcializare să fie achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care amână aplicarea acestei plăți cu un an, până la 1 ianuarie 2022. Sumele maxime pe care urmau să le primească fermierii erau de 10.000 de euro pe an în cazul produselor agricole livrate direct către consum și de 20.000 de euro pe an pentru cei care livrează către procesatori.
”Termenul de intrare în vigoare prevăzut la articolul 9 din Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1037 din 6 noiembrie 2020, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2022”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 225 din 30 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii publicată în Monitorul Oficial.
”Având în vedere că Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și raportat la faptul că fondurile pentru plata primei de comercializare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar acest aspect are implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii, în considerarea faptului că măsurile dispuse prin Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat și ar fi necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării acesteia prin notificare la Comisia Europeană, se impune prelungirea termenului de intrare în vigoare a legii până la data de 1 ianuarie 2022”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
Guvernul mai precizează că nepromovarea în regim de urgență a actului normativ ar avea drept consecințe negative următoarele: riscul imposibilității asigurării resurselor financiare necesare pentru plata primei de comercializare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu consecințe negative în percepția generală a potențialilor beneficiari cu privire la acordarea acestei forme de sprijin; riscul unor posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene în condițiile unei decizii nefavorabile privitoare la caracterul acestei forme de sprijin acordat producătorilor agricoli.
Prima de comercializare pentru fermieri a fost un subiect care a fost adus în discuție și la audierea ministrului agriculturii, Adrian Oros, în comisiile de specialitate din Parlament iar acesta a subliniat că ministerul nu va elabora normele de aplicare până la sfârșitul anului 2020. Despre acest subiect puteți citi aici: Subvențiile anuale de 10.000 și 20.000 de euro pentru fermieri – AMÂNATE de noul Guvern!
Valoarea primei de comercializare urma să reprezinte contravaloarea în lei a 200 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate către unități de procesare și nu putea depăși 20.000 de euro anual/beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă/10.000 ouă pentru produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, comercializate direct pentru consum, care nu poate depăși 10.000 de euro anual/beneficiar.
Astfel, dacă un fermier vindea către procesator 3 tone de roșii, el poate primi primă 3 X 200 de euro, adică 600 de euro pe an. Pentru comercializarea directă către consum, prima urma să fie de 3 X 100 de euro, adică 300 de euro pe an.
În cazul crescătorilor de vaci, pentru o fermă care livra lunar 30.000 de tone de lapte către un procesator, deși calculul ar fi 30 X 12 X 200 de euro, adică 72.000 de euro, suma pe care o va putea încasa producătorul agricol este de 20.000 de euro pe an.
Mai multe despre acest ajutor Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: