• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Timiș și Arad, două județe unde fermierii au obținut producții ridicate la floarea-soarelui cu hibrizii Pioneer®

    Roxana Dobre -

    Compania Corteva Agriscience continuă seria comunicatelor în care sunt prezentate producțiile obținute de fermierii care aleg să cultive hibrizii Pioneer®. De această dată este vorba despre producții obținute de trei fermieri din județele Arad și Timiș, care au mizat pe genetica Pioneer® și au obținut producții foarte bune într-un an dificil din multe puncte de vedere.

    Guleș Lorena Flavia a obținut 4.070 kg/ha cu hibridul P64LE99

    Astfel, în județul Arad, localitatea Chișineu-Criș, Lorena Flavia Guleș a obținut 4.070 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am avut anul trecut 31,94 ha cu floarea-soarelui, am arat terenul din toamnă, în primăvară am pregătit cu combinatorul, apoi în luna martie am fertilizat cu îngrășământ complex 15.15.15 – 360 kg/ha și am intrat din nou cu combinatorul. Am semănat în luna aprilie, atunci am aplicat și 260 kg/ha de azotat de amoniu. Cultura a primit două erbicide, dintre care unul Express®, un foliar și un insecticid.  Am recoltat în luna septembrie, iar în următoarea campanie vom semăna 70 ha cu floarea-soarelui”, a declarat Lorena Flavia  Guleș.

    Hibridul P64LE99 i-a oferit o producție de 3.820 kg/ha fermierului Silviu Târziu

    În județul Timiș, localitatea Cenad, fermier campion a devenit Vasile Târziu, care lucrează 2.552 ha, iar hibridul P64LE99 i-a oferit o producție de 3.820 kg/ha. “Anul acesta am avut 495 ha de floarea-soarelui în convențional și 97 ha în sistem ecologic. Am semănat floarea după cultura de grâu, astfel că terenul a  fost dezmiriștit cu discul la 14 cm, pe anumite zone am scarificat, deoarece am terenuri mai grele, la aproximativ 50 cm, și ulterior am aplicat îngrășământ 8.15.15 – 400 kg/ha și apoi am arat. Primăvara am aplicat nitorcalcar – 300 kg/ha, substanță brută mă refer, și am pregătit terenul cu combinatorul, într-o singură trecere. Am semănat în luna aprilie 63.000 b.g/ha, începând cu data de 7 aprilie, atunci am administrat și microgranulat – 25 kg/ha. Cultura a beneficiat de 2 prașile mecanice, prima în faza de cotiledoane, iar a doua în stadiul de 8-10 frunze. Pe unele sole am început și a treia prașilă, dar nu am terminat peste tot. Primul tratament l-am administrat în stadiul de 8-10 frunze și am dat și erbicid Express®, iar al doilea fungicid l-am aplicat la deschiderea calatidiului și am mai administrat separat un erbicid pentru combaterea buruienilor graminee. Am recoltat începând cu data de 5 septembrie, am așteptat să avem umiditatea necesară. Media pe care am obținut-o pe fermă a fost de 3.360 kg/ha”, a precizat agricultorul. Acesta a mai adăugat faptul că în următoarea campanie va semăna 400 ha cu floarea-soarelui, pentru că așa îi va permite asolamentul, și cu siguranță va alege și hibrizi P64LE99 și P64LE136.

    Călin Petruescu a cultivat hibridul P64LE136 și a obținut 3.615 kg/ha

    Un alt fermier campion din județul Timiș este Călin Petruescu din cadrul societății West Agriflex Concept. Acesta a cultivat hibridul P64LE136 și a obținut 3.615 kg/ha. “În fermă lucrăm 280 ha, iar floarea-soarelui am semănat pe 55 ha, după grâu. Terenul a fost arat în toamnă, apoi pregătit în primăvară cu combinatorul, am greșit aici, trebuia să trec de două ori cu combinatorul. La pregătirea terenului am fertilizat cu 200 kg/ha de azotat cu sulf, la semănat, în prima decadă a lunii aprilie, am mai administrat 100 kg/ha de superfosfat și 22 kg/ha de îngrășăminte microgranulate, iar în vegetație, prin împrăștiere, am mai fertilizat cu 150 kg/ha de nitrocalcar. Am prășit în stadiul de 8-10 frunze, am aplicat un tratament cu fungicid și bor, am erbicidat în preemergență și apoi am administrat erbicidul Express®. Aceasta a fost toată tehnologia pentru acest hibrid. Pe sola unde am avut hibridul P64LE25 a fost nevoie să administrez și un erbicid pentru buruienile cu frunză îngustă, însă unde a fost administrat Express® nu a fost nevoie de o altă intervenție”, a declarat fermierul. Acesta a mai punctat faptul că a recoltat la începutul lunii septembrie, iar anul viitor va semăna în jur de 40 ha cu floarea-soarelui și va alege aceeași hibrizi Pioneer®, iar cel mai mult l-a mulțumit hibridul P64LE136.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții