• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLĂȚI APIA 2021: Fermierii care își vor primi banii abia în ianuarie sau februarie!

    Roxana Dobre -

    O plată importantă pentru fermieri este pe lista Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de abia în lunile ianuarie, februarie. Fermierii care au avut culturile de primăvară calamitate mai au de așteptat, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

    ”La rectificarea de buget de ieri am primit sume în așa fel încât să plătim cuantum integral pentru culturile din toamnă iar pentru cele care au fost înființate în primăvară, unde din nefericire avem tot undeva la 1,2 milioane hectare, să le putem da în lunile ianuarie, februarie pentru că proiectul este notificat la Comisie și așteptăm aprobarea. Oricum acești bani nu acoperă pierderile reale de aceea trebuie să investim masiv în tot ceea ce înseamnă o strategie de gestionare a apei”, a anunțat Oros în cadrul unei conferințe care a avut loc marți, 24 noiembrie, la Buzău.

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri – 11 noiembrie, că proiectul de hotărâre de Guvern a fost deja notificat la Bruxelles pentru a primi aprobarea Comisiei Europene. Acesta a spus că este vorba din nefericire de 1,2 milione ha pentru care MADR ca avea nevoie de peste 1 miliard lei. Important de precizat că acești bani nu sunt acoperiți de actuala rectificare bugetară și cel mai probabil se vor achita din bugetul pe anul 2021.

    ”Anul acesta vom primi toate cererile iar plata, așa cum am căzut de acord cu fermierii o să o facem la începutul anului viitor. Trebuie să așteptăm aprobarea Comisiei precum și resursele bugetare”, a mai spus ministrul.

    Cererile se vor depune la APIA

    Conform unei declarații ținute duminică, 8 noiembrie, de către secretarul de stat George Scarlat din cele 1,2 milioane de hectare, 710.000 de hectare sunt cu suprafețe afectate la porumb și aproximativ 240.000 de hectare la floarea soarelui. Dar, a mai punctat acesta, sunt 15 culturi afectate și trebuie să se țină cont de toată suprafața.

    Acesta a mai spus că sesiunea de depunere a cererile ar putea dura 30 de zile. Despre anunțul acestuia citiți aici: Scarlat, MADR: Sunt puține șanse ca despăgubirile la culturile de primăvară să fie plătite anul acesta!

    Conform informațiilor disponibile pe site-ul MADR, din datele  întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi,  s-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, precum și faptul că la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză.

    Cuantumurile pe hectar, apropiate de cele din toamnă

    În ceea ce privește cuantumurile la hectar ale acestui sprijin, în condițiile în care vorbim îndeosebi de culturi de porumb și de floarea-soarelui,  George Scarlat ”speră” că vor fi  la un nivel similar celui stabilit pentru culturile de toamnă.

    Reamintim sumele maxime pe hectar prevăzute pentru plată, din care s-a achitat, conform declarației premierului Orban, un procent de 82% din cuantum, pentru culturile de toamnă:


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana