• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SUBVENȚII APIA BOVINE: Ministerul Agriculturii a publicat cuantumurile SCZ vaca de lapte și de carne!

  Roxana Dobre -

  SUBVENȚII APIA BOVINE: Ministerul Agriculturii a publicat cuantumurile pentru vaca de lapte și de carne! Sumele pentru crescătorii de- vaci de lapte, carne și bivolițe au fost făcute publice astăzi, miercuri – 25 noiembrie. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică plafoanele cu sumele care vor fi achitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru crescătorii de vaci.

  ”Se aprobă plafonul de 114.156.810 euro, respectiv 556.229.056,7 lei, care se acordă crescătorilor de animale pentru anul de cerere 2020, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat astfel: 1.680.000 euro, respectiv 8.185.800 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte. 13.125.000 euro, respectiv 63.951.562,5 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora. 99.324.810 euro, respectiv 483.960.136,7 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte și 27.000 euro, respectiv 131.557,5 lei, pentru specia viermi de mătase”, arată sursa citată.

  Potrivit documentului citat, cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoşi crude de mătase eligibile.

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare plafoanelor financiare ale fiecărei scheme în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate. Plăţile  se acordă de la bugetul de stat, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2020 şi 2021, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, articolul 58.13 „Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)”.

  Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2020.

  Potrivit Ghidului Solicitantului pentru subvenții, material publicat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), crescătorii de vaci, fie că vorbim de rase de carne sau lapte, trebuie să menţină animalele solicitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) până la data de 15.12.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.

  Prelungirea cu o lună a termenului privind menținerea animalelor în exploatații a dus și la modificarea perioadei până la care animalele trebuie să fie menținute în explotații, adică șase luni de la data-limită pentru depunerea cererii unice. În acest an, prin excepție, crescătorii de vaci trebuie să nu înstrăineze animalele până la data de 15 decembrie, inclusiv. Acest regulament pe care APIA trebuie să îl respecte va duce și la o ”întârziere” a plăților pentru achitarea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ). Crescătorii nu primesc nici Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) care se știe că se plătește mereu în anul viitor al campaniei de plăți, adică în acest caz 2021.

  În 2019, crescătorii au primit SCZ bovine pe 11 decembrie

  Crescătorii de vaci au intrat în 2019 încă de pe 11 decembrie le lista de plată finală a APIA. Iată ce sume au încasat fermierii:

  Plățile s-au făcut în lei, la un curs de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.329 din 1 octombrie 2019.

  Care este procedura pentru stabilirea cuantumurilor și începerea plăților

  APIA trebuie să aștepte încheierea perioadei de retenție pentru a putea stabili cuantumul pe cap de animal. Astfel, după stabilirea numărului de animale eligibile și a plafonului alocat pentru anul 2020, se poate calcula cuantumul pe cap de animal care va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate începe plățile și pentru crescătorii de vaci.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  APIA – subvenție trimestrială: 1 februarie – termen limită pentru depunerea cererilor! Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară! Șeful APIA despre ajutoarele de Covid-19: ”Toți fermierii eligibili – plătiți integral până la această dată”

  Ultimele știri

  Secară și-a reparat xeroxul: Ce avere are consilierul personal al ministrului Oros CMV: Medicii veterinari nu au competențe să prescrie medicamente care să fie utilizate la oameni Campanie umanitară pentru un tânăr fermier care și-a pierdut brațul într-un grav accident în câmp