• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Plățile pentru fermieri cu termen urgent pe 31 decembrie!

    Roxana Dobre -

    Lista termenelor și plăților care se mai fac în luna decembrie la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Perioada Sărbătorilor înseamnă și câteva zile libere pentru instituțiile care sunt responsabile pentru plata subvențiilor, inclusiv Trezorerie și bănci, dar plata banilor pentru fermieri continuă în același ritm în restul zilelor care sunt lucrătoare.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce plăți se mai până la sfârșitul anului dar și ce documentele mai primește APIA pentru această lună.

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Plăți pentru ajutorul de stat la motorină

    Fermierii așteaptă până la 31 decembrie sumele aferente ajutorului de pentru motorina utilizată în agricultură. Hotărârea de Guvern prin care se alocă banii pentru din Trimestrul II 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial de joi 18 decembrie și prevede o creștere a sumelor alocate de 176.743.000 de lei, plafonul alocat pentru fermieri fiind de 806.651.000 lei. Măsura vizează asigurarea aplicării schemei de ajutor de stat prin plata sumelor aferente perioadei 1 aprilie 2020 – 30 iunie 2020.

    Potrivit Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru perioada 1 aprilie 2020 -30 iunie 2020, cantitățile de motorină determinate la plată cu acciză redusă sunt de peste 115.835.000 de litri, iar valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 176.743.000 de lei, pentru un număr de 17.540 beneficiari.

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Restanța pentru plata ajutorului de stat acordat pentru secetă, culturile de toamnă

    Producătorii agricoli care au primit banii privind despăgubirile pentru culturile de toamnă vor primi și diferența rămasă ”restantă”, după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit fondurile necesare la rectificarea bugetară. Concret, fermierii au încasat doar 82 la sută din sumele probate pe hectar și urmează să mai primească restul de 18 la sută.

    Potrivit unui grafic prezentat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 5 noiembrie, în cadrul schemei au fost depuse un număr de 27.861 cereri eligibile, pentru o suprafață de 1,11 milioane de hectare. APIA a efectuat plăți pentru această schemă în valoare de 850 milioane de lei.

    Reamintim sumele maxime pe hectar prevăzute pentru plată, din care s-a achitat un procent de 82% din cuantum, pentru culturile de toamnă dar și ce diferențe mai au de încasat fermierii:

    Grâu 925 lei/ha. Rest de plată 155,5 lei ha;
    Secară 925 lei/ha. Rest de plată 155,5 lei ha;
    Triticale 805 lei/ha. Rest de plată 144,9 lei ha;
    Orz 912 lei/ha. Rest de plată 164,16 lei ha;
    Orzoaică 951 lei/ha. Rest de plată 171,18 lei ha;
    Ovăz 772 lei/ha. Rest de plată 138,96 lei ha;
    Rapiță 1002 lei/ha. Rest de plată 180,36 lei ha.

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Plata pentru ajutorul de stat acordat fermelor de bovine care dețin peste 90 de capete animale, afectate de pandemia de COVID-19

    Termenul limită pentru această plată este sfârșitul anului 2020 având în vedere că vorbim despre un ajutor de stat. Crescătorii de bovine au semnalat că deja au început să primească banii în conturi iar în loc de 100 de euro pe cap de vacă adultă vor încasa 67 și un pic de euro, aproape 68 de euro pe Unitate Vită Mare.

    Despre acest subiect citiți aici: Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

    Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020, iar de acelaşi tip de sprijin beneficiază și fermele de suine și cele de păsări.

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Plata pentru producătorii de vin

    Ajutorul de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 se plătește pentru un număr de 913 de cereri cu o suprafață eligibilă la plată de 18.837,36 ha, potrivit datelor APIA.  Bugetul alocat acestei scheme este de 59.500.000 lei și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2020 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Termen limită pentru depunerea cererilor de acord pentru ajutorul de stat la motorină

    Cererile se depun la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat, sau unde au fost depuse Cererile unice de plată în cadrul Campaniei 2020. Subvenție APIA la motorină este una dintre plățile pe care fermierii le vor încasa anul viitor.

    Subvenții APIA – termen 31 decembrie: Acte pentru sprijinul cuplat

    Este ultima zi în care fermierii mai pot depune documentele de valorificare pentru a accesa sprijinul cuplat alocat pentru prune destinate industrializării, mere destinate industrializării și vișine, caise și zarzăre destinate comercializării.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare