• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Iepurii din rasa Californian: caracteristici, greutate, îngrijire și înmulțire

    Ramona Dascălu -

    Iepurii californieni sunt printre cei mai îndrăgiți când vine vorba de rase de iepuri pentru carne, fiind opțiunea multor crescători aflați la început de drum și cu puțin experiență. Avantajele rasei de iepuri californieni sunt reprezentate adaptabilitatea lor. Acești iepuri nu sunt pretențioși, prezintă o rezistență ridicată la boli și se înmulțesc ușor – motive clare pentru californieni să își câștige locul binemeritat în gospodării și ferme de iepuri.

    Californian este o rasă mijlocie de iepuri, o rasă performantă ne confirmă și crescătorii cu experiență. Numele acestei rase de iepuri vine de la statul american California, acolo unde a fost creată, scopul fiind de a avea un iepure cu spor bun și pretenții puține, cu o rusticitate ridicată.
    Rasa de iepuri de carne Californian a fost recunoscută oficial în 1928 și a fost standardizată în 1939.

    Avantajele creșterii rasei de iepuri Californian

    De ce se crește atât de mult rasa Californian în România ne-a spus Marius Radu, un pasionat din Brăila. De-a lungul timpului, el a crescut mai multe rase de iepuri dar s-a oprit la Californian și crește iepuri din această rasă, fără întrerupere, de 12 ani de zile.

    ”Mulți aleg această rasă datorită înmulțirii: iepurii californieni se înmulțesc foarte ușor, nu sunt probleme în ceea ce privește reproducția la aceasta rasă. Majoritatea femelelor sunt mame bune, se folosesc ca și doici la rasa Uriaș German. O femelă de rasă californiană face undeva între 6 și 8 pui, la o fătare. Eu am redus numărul lor pentru că nu am timp să mă ocup de ei. Am avut de-a lungul timpului și 100 de iepuri, acum mai am însă vreo 20, pe care îi țin pentru consum propriu, pentru carne. Cred însă că este o rasă foarte bună pentru începători și asta pentru că iepurii californieni nu sunt așa pretențioși”, a declarat brăileanul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Caracteristicile iepurilor din rasa Californian

    Aspectul unui iepure californian îl face ușor de recunoscut, chiar și pentru cineva care nu se pricepe atât de bine. Capul iepurelui californian este de mărime potrivită, urechile au o lungime de 11-11,5 cm și le poartă în sus, în formă de V. Gâtul este scurt şi bine ataşat de cap, trunchiul lung, proporţionat, uniform de larg, îmbrăcat în muşchi, iar membrele sunt relativ scurte și puternice. Blana este de culoare albă, fără nuanțe de galben sau gri pe suprafața corpului, iar extremitățile sunt de culoare neagră. Ochii acestei rase de iepuri sunt roșiatici, cu pupila de o culoare mai intensă, iar la gheare se observă o bază albă și unghii închise la culoare.

    ”Iepurii din această rasă sunt albi, au botul, urechile, labele de la picioare și coada neagră. Deci, ei așa trebuie să arate. De asemenea, contează foarte mult și botul, masca trebuie să aibă formă rotundă, fără colţuri, iar urechile să fie de 11-11,5 centimetri”, a explicat Marius Radu, crescător din Brăila.

    Greutatea medie a unui iepure californain: 4 kilograme

    Greutatea medie a iepurilor californieni este de 4 kg, în timp ce greutatea minimă este de 3 kg, iar cea maximă poate ajunge și la 6 kilograme.

    ”O medie a greutății pentru această rasă este de patru kilograme, care se obține în 4-5 luni de zile. Dacă le asiguri tot ce le trebuie și au un start bun, aportul este undeva la un kilogram pe lună. Dacă sunt ținuți în continuare pentru îngrășat, ajung și la peste șase kilograme, inconvenientul fiind însă că au foarte multă grăsime”, a spus crescătorul.

    Iepuri Californian: Dinamica greutății corporale, greutatea în funcție de vârstă

    Rasă Californian este rezistentă la boli

    Iepurii din rasa Californian sunt de obicei rezistenți la boli, dar și crescătorii trebuie să fie foarte atenți și să le ofere un mediu curat și ferit de umezeală.

    ”Este o rasă rezistentă la boli, dar depinde foarte mult de ce linie ai, eu am avut linii mai vechi de acum 10 ani de zile care erau mult mai rezistente față de ce am cumpărat în ultima perioadă, care erau linii de show și din ce am înțeles se mai practică și consagvinizarea pentru păstararea anumitor caractere și se mai pierde din rezistență și așa. Acum, sunt exemplare mai micuțe față de cum erau înainte, semn că nu se mai urmărește neapărat producția de carne”, dezvăluie crescătorul brăilean.

    Acesta spune însă că această rezistență a rasei la boli depinde foarte mult și de modul în care crescătorul crește iepurii. ”Foarte importantă este curățenia care trebuie asigurată, mai ales în adăposturi, este foarte important să fie un mediu uscat că altfel apare coccidioza, o boală din cauza căreia mor mulți pui. Deci atâta timp cât le este asigurată curățenia, nu ai probleme cu ei”, a spus Marius Radu.

    Condiții de creștere pentru iepurii californieni

    Pe timpul iernii adăpostul în care stau iepurii joacă un rol foarte important astfel că acesta trebuie să-i protejeze de temperaturile foarte scăzute de afară.

    ”Eu le-am făcut adăpost din cărămizi, zidit de la zero, am cuști pe o parte și pe alta, pe trei compartimente, cu grătare din șipci și tăvi dedesubt pentru mizerie, în care se pune rumeguș ca să nu miroasă urât. Adăpostul este foarte important dacă vrei să ai fătări și în timpul iernii, trebuie să aibă un mediu protejat. Femelele nu fată neapărat în cuib, mai sunt unele care fată pe lângă și dacă adăpostul nu este așa cum ar trebui, puii îngheață. De exemplu, la mine în adăpost, nu a înghețat niciodată nici măcar apa”, a explicat crescătorul.

    Hrănirea iepurilor californian

    În ceea ce privește hrănirea iepurilor din rasa californian, crescătorul brăilean spune că în principal le dă de mâncare un amestec de grăunțe format din orz, floarea-soarelui și porumb, plus lucernă. ”Le dau un amestec de grăunțe format din orz, în cea mai mare proporție, și floarea-soarelui și porumb, dar acestea în proporție mai mică. Acum, de ceva timp mai cumpăr și niște peleți de lucernă pentru că la noi aici în zonă a cam fost problemă cu lucernă”, a spus acesta.

    Iepurii trebuie să aibă apă la discreție pe toată perioadă zilei. ”Apă au la discreție, am adăpători cu rezervor, speciale pentru ei, care stau mereu pline cu apă. De asemenea, eu unul și mâncare le pun la discreție, dimineața, pentru că nu am timp să mă ocup și pe parcursul zilei”.

    Înmulțirea iepurilor din rasa Californian

    Iepurii din rasa Californian au o precocitate accentuată și ating maturitatea sexuală încă de la vârsta de 4-5 luni. Această rasă este folosită împreună cu Neozeelandezul Alb la producerea de hibrizi industriali pentru producția de carne.

    La fel care și în cazul altor rase de iepuri de mărime mijlocie, Californianul are fătări cu 8-12 pui.

    Foto: Facebook.com/ Iepuri Californian Braila Marius
    Foto: Facebook.com/ Iepuri Californian Braila Marius

    Prețul mic al iepurilor Californian – un dezavantaj pentru crescători

    Crescătorul Marius Radu spune că au fost perioade când vindea și carne de iepure, dar de un an de zile a decis să nu mai facă acest lucru și asta din cauza prețului mic cu care îi dădea.

    ”Eu de un an de zile nu mai vând deloc. Mai primesc telefoane chiar și acum, dar nu mai dau pentru că nu este convenabil deloc pentru mine, la un preț de 25-30 de lei pe kilogram tăiat, mai ales că un iepure de 4 kilograme rămâne la 2 kilograme și ceva, în carcasă. Din acest motiv am luat decizia să țin numai pentru mine”, a spus Marius Radu.

    O afacere cu iepuri, o investiție pe care crescătorii nu și-o permit

    Marius Radu crește iepuri din pasiune și pentru consum propriu și nu vede această activitate ca pe o afacere deorece susține că o astfel de investiție ar fi foarte mare.

    ”Ca să pun bazele unei afaceri, unei ferme de iepuri investiția ar fi fost foarte mare, în ceea ce privește adăposturile, cuștile. Mai ales dacă vorbim de creșterea iepurilor pentru carne trebuie făcută hală, ventilație asigurată, sistem de curățare, iar dacă vrei să aplică pentru un proiect european trebuie să ai câteva mii de capete”, a spus acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații