• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial MADR: Patru scheme noi de ajutoare pentru fermieri, notificate la Comisia Europeană!

    agrointeligenta.ro -

    Scheme pentru fermieri, notificate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Bruxelles. Secretarul de stat Aurel Simion a anunțat joi, 26 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a Programului ,,Porc născut și crescut în România”, susținut de Kaufland, că în prezent ministerul de resort pregătește nu mai puțin de patru scheme noi de calitate și ”porc crescut în bunăstare”, care urmează să fie implementate pentru fermierii români.

    ”Este un program lăudabil! O să vă povestesc că și noi avem ceva în program, am notificat la Comisie (nr. Comisia Europeană)  ”porc crescut în bunăstare” ca și o schemă de calitate. Cum v-am spus, am notificat la Comisie și schema de calitate ”porc crescut în bunăstare”, vom notifica și pentru pasăre, în așa fel încât calitatea cărnii de porc românesc să fie mult mai bună și mai atrăgătoare pentru consumatorul român. Ceea ce este de discutat, atât cât am putut eu să cuprind din sectorul zootehnic și ceea ce știu la nivel național, noi nu ne asigurăm decât 39% din necesar. Făceam un calcul cu colegul meu George Scarlat (nr. secretar de stat în MADR), în luna februarie, luând în calcul două fătări pe an cu o medie de 25 de purcei pentru a ne asigura necesarul ne-ar trebui în jur de 175.000 de scroafe”, a spus oficialul MADR.

    În 2019 s-au importat 327.076 tone de carne de porc

    Aurel Simion a mai spus că creșterea porcului în România este într-o situație ”specială” pentru că suntem nevoiți să importăm carne de porc în vederea asigurării consumului intern. ”Spre exemplificare, la nivelul anului 2019 consumul intern de carne de porc s-a ridicat la 739.750 de tone, producția internă fiind de 412.674 de tone, din care reproducția națională este reprezentată de 289.974 de tone, iar 122.700 de tone provin din cei 1,6 milioane capete purcei importați. Așadar, rezultă un import de 327. 076 tone de carne de porc”, a spus oficialul MADR.

    Acesta a subliniat că România a obținut în anul 2019 din producția internă, un număr de aproximativ 3.750.000 capete de purcei proveniți de la un număr de 138.800 scroafe, matcă, aflate în complexele comerciale ceea ce reprezintă 289.974 de tone carne carcasă.

    ”Având în vedere consumul mediu de carne de porc înregistrat în anul 2019, de aproximativ 37,6 kilograme pe cap de locuitor din producția internă de carne de porc, poate fi asigurat de un procent de doar 39% pentru întreaga populație a țării, iar pentru populația urbană înregistrată în 2019 care a fost de aproximativ 12,5 milioane de locuitori, poate fi asigurat un procent de 61% din consumul de carne de porc”, a mai spus Simion.

    MADR a notificat 4 scheme noi de calitate la Comisia Europeană

    Aurel Simion a mai transmis că ministerul agriculturii deblochează în luna decembrie sub-Măsura 3.2 – de promovare produse, pe scheme de calitate. În plus, la Comisia Europeană MADR are notificate 4 scheme noi de calitate. ”Vom merge și pe scheme de calitate produs local, produs regional și așa mai departe, încât consumatorul să găsească la raft o alternativă mult mai mare de produse, așa încât el să-și aleagă, până la urmă tot consumatorul dictează ce e bun și ce nu e bun, dar noi suntem obligați să le asigurăm alternative. Am încredere în producătorul român! Noi, ministerul, vom veni cu forme de ajutorare și dezvoltare a sectorului porcin. Din momentul acesta, alimentar, carnea de porc este cea mai deficitară și văd că se menține și la nivelul anului 2020”, a mai spus oficialul în mesajul său.


    Te-ar mai putea interesa

    Instalarea tinerilor fermieri – lista cu cei 440 de fermieri care primesc 70.000 de euro/fermă S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene! Fabrica de Consultanță: Primul proiect aprobat pe Programul Tranziție Justă, finanțare de 4,9 mil. euro

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte