• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA vaci de lapte: 379,67 euro/cap – cuantum minim pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA pentru vacile de lapte în 2020 – estimare cuantum pe cap de animal pentru crescătorii bovine. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică plafoanele cu sumele alocate în Campania 2020 pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ), schemă ce va intra pe listele de plată de la 16 decembrie, după ce pe 15 decembrie expiră ultima zi de menținere a animalelor în exploatații. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul al cuantumului minim pe cap de animal, pe baza plafonului alocat pentru vacile de lapte și numărul de capete pentru care s-a cerut acest sprijin.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a solicitat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) numărul de capete pentru care s-a solicitat Sprijinul Cuplat Zootehnie în Campania 2020. Astfel, vorbim de un plafon alocat de 99.324.810 euro  respectiv 483.960.136,7 lei și 261.587 de capete din care rezultă un cuantum minim estimat de 379,6718 euro/cap de animal, adică 1.849,950 de lei. 

    Cuantumul estimat poate crește

    Numărul de vaci de lapte eligibile pentru subvenția SCZ poate scădea până în ultima zi de menținere a animalelor în exploatații dacă o parte dintre crescătorii decid să vândă din vaci sau din alte motive acestea devin neeligibile. Așadar vorbim de un număr de capete solicitate la plată și nu final, eligibil.

    Plăţile finanțate din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), din care se achită Sprijinul Cuplat Zootehnic, se efectuează la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro.

    Când se stabilește cuantumul final

    Cuantumul final pentru subvenția SCZ la vacile de lapte se poate calcula numai după încheierea perioadei de retenție în fermă, adică la mijlocul lunii decembrie. Atunci se împlinesc cele 6 luni de la încheiere campaniei de depunere a cererilor, ce a fost prelungită în acest an până pe 15 iunie.

    Când se plătesc subvențiile pentru bovine

    Plățile APIA pentru crescători se fac începând cu data de 16 decembrie, în cadrul campaniei APIA de plăți integrale, ce se desfășoară până pe 30 iunie 2021.

    Reamintim că în campania 2019, fermierii au primi un cuantum de 379,7155 euro/cap de animal pentru un număr de 250.186 și un plafon alocat de 94.999,500 euro.

    Condiții pentru subvenția mare la bovine

    Schema de SCZ – vaci lapte (SCZ-VL) pentru vacile de lapte se acordă fermierilor activi care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

    – solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 10 şi maximum 250 de capete vaci de lapte inclusiv, (cu excepţia celor din zonele montane, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 5 şi 250 capete vaci de lapte,) şi care nu au beneficiat de sprijin cuplatcategoria taurine din rase de carne şi metişii acestora, în anii anteriori, pe beneficiar/solicitant, în exploataţii cu cod ANSVSA;
    – au cel puțin un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător și cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deține unitate proprie de procesare a laptelui, să dețină copie de pe cel puțin un aviz de însoțire a mărfii și de pe o notă de intrare-recepție care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum și copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv
    procesare lapte, sau în cazul vânzărilor directe, să dețină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziție de încasare a valorii aferente laptelui comercializat/factură fiscală care să ateste vânzarea laptelui sau a produselor copie de pe factura fiscală/bonuri fiscale de vânzare directă a laptelui şi a produselor lactate pentru PFA, II, IF şi SC;
    – menţin animalele solicitate pentru SCZ-VL până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
    – deţin Registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.

    Potrivit APIA, un fermier poate solicita sprijin cuplat în aceeași cerere atât pentru vaci din exploatații situate în localități din zonă montată cât și pentru vaci din alte exploatații situate în localități care nu sunt în zone montane. Chiar dacă într-o cerere se solicită sprijin cuplat si pentru zonă montană și pentru zonă nemontană, numărul de vaci de lapte solicitate nu poate să depășească maximul de 250 capete. Plata se efectuează pentru minim 10 capete determinate/5 capete vaci de lapte din zonă montană determinate.

    APIA atenționează că pentru fermierii care solicită numărul minim de animale pentru care se acordă spijin (respectiv 10 capete / 5 capete pentru zona montană) : daca unul sau mai
    multe animale au neconformitati rezultate în urma controlului administrativ și/sau la fața locului, fermierul nu încaseaza sprjin pentru niciunul din animalele eligibile pentru
    schema SCZ_VL. În funcție de numărul de animale cu neconformități se pot aplica și sancțiuni administrative.

    Termenul-limită pentru finalizarea plăților la subvențiie APIA aferente anului în curs este 30 iunie 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”