• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa Duroc – de bază, furajare 100% românească! Cum sunt crescuții porcii în fermele care livrează către Kaufland

    Angelica Lefter -

    Condiții stricte pentru fermierii care livrează porcii ce ajung să fie comercializați într-un program dedicat cărnii de porc 100% autohtonă. Șapte exploatații zootehnice de creștere a suinelor au devenit furnizori direcți pentru Kaufland în cadrul proiectului ”Porc născut și crescut 100% în România” lansat oficial astăzi, joi – 26 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

    ”Odată cu programul ”Porc născut și crescut în România”, am dezvoltat un nou program agricol prin care am aderat și implementat cu ajutorul partenerilor noștri noi standarde superioare de bunăstare a animalelor. Acesta cuprinde momentan 7 ferme de porci din țară, grupate în Cooperativa Agricolă Siliștea, producție suină, ce furnizează carne proaspătă de porc în magazinele Kaufland România, în volum de peste 2.000 de porci pe săptămână. Prin acest nou program agricol, Kaufland a sprijinit fermele de porci să adere la standarde superioare de bunăstare a animalelor astfel încât clienții se vor bucura de carne 100% românească, de o calitate mai bună. Acest program introduce în ferme un model de dezvoltare a agriculturii și bunăstării animalelor în lanțul de aprovizionare cu carne de porc”, a declarat în cadrul conferinței de presă Oana Lungu, Director de Achiziții Food Kaufland.

    Oana Lungu, Director de Achiziții Food Kaufland

    Fermele mizează pe rasa Duroc, apreciată de consumatori

    Despre creșterea porcinelor la standardele cerute de Kaufland a vorbit în cadrul conferinței fermierul David Adrian Balaban Oglan, manager în cadrul Cooperativei Siliștea Producție Suine C.A. Crescătorul a subliniat că între procesul de producție este autohton – de la purcei și până la furajare. În plus, există o serie de reguli privind bunăstarea animalelor, care nu trebuie să fie stresate.

    ”De-a lungul timpului am pornit cu 2 ferme de scroafe, ferme de reproducție, ulterior în cooperativă s-au asociat și ferme de îngrășare ajungând la un moment dat să avem undeva la 9.000 de scroafe și să îngrășăm undeva la 240.000-250.000 de porci pe an. Ca rase mergem pe Marele Alb și Landrace pentru liniile materne, iar ca linie paternă folosim Duroc pentru că este rasa care produce animale cu carnea de cea mai bună calitate adaptată dorinței consumatorilor din România. Hrănirea animalelor se face cu cereale exclusiv românești”, a spus fermierul.

    Purceii sunt de producție autohtonă

    Foarte important, și purceii sunt din producție românească. ”În momentul de față avem în producție 7.000 de scroafe și producem undeva în jurul a 210.000-220.000 de porci anual. În momentul de față și în ultimii 2 ani am început o colaborare cu Kaufland. Această colaborare a dus la dezvoltarea și implementarea unor condiții superioare de bunăstare a animalelor”, a spus managerul general al Cooperativa Siliștea Productie Suine C.A.

    Adrian Balaban Oglan, manager la Cooperativa Siliștea Productie Suine C.A.

    Furajare cu cereale, soia și floarea-soarelui din producție românească

    Calitatea bună a cărnii este asigurată din furajare, care se face tot din producția locală. De furnizarea ei se ocupă Andrei Soare, reprezentant al Fatrom Aditivi Furajeri S.R.L ”Preponderent hrana animalelor este formată din cereale, soia și floarea-soarelui, la care se adaugă bineînțeles diferiți aditivi furajeri. Cel mai important aspect în cadrul cooperativei noastre este faptul că atât cerealele, cât și floarea-soarelui și mai ales, subliniez, mai ales soia este de origine 100% românească, cumpărăm doar din producție internă, cumpărăm de multe ori de la fermierii de cereale din jurul nostru”, a explicat producătorul de furaje.

    Andrei Soare, reprezentant al Fatrom Aditivi Furajeri S.R.L

    Nu se folosește soia modificată genetic

    În furajarea porcilor din program nu se folosește soia de import modificată genetic. ”De subliniat este că producem întreaga cantitate de șrot de soia de care avem nevoie din boabe românești nemodificate genetic. Noi am început să producem uleiul de soia și șrotul de soia pe care îl folosim în producția de furaje. Întreaga cantitate este produsă în propria noastră fabrică unde boabele achiziționate sunt 100% din producție românească. După cum, cu toții știm, în România, nu se poate cultiva soia modificată genetic, prin urmare toată soia este non GMO (nr. non organism modificat genetic)”, a mai spus Andrei Soare, reprezentant al Fatrom Aditivi Furajeri S.R.L.

    Spații mai mari pentru porci

    O obligație a crescătorilor este de a oferi porcilor condiții premium în fermă. Astfel, spațiile de creștere au 0,715 metri pătrați/porc, mai mult cu 10% decât cerințele legale și se află la o distanță de maxim 300 de kilometri de la fermă la abator în contextul unui lanț de transport mai scurt.

    Animale relaxate care primesc și jucării

    Cei de la Kaufland, împreună cu crescătorii, au avut în vedere aspectele care ar putea să afecteze dezvoltarea animalelor, inclusiv stresul. Suinele trebuie să fie relaxate pentru a produce cea mai bună carne. ”Cu cât porcii sunt mai relaxați și au condiții de viață mai bune, cu atât carnea este mai gustoasă. Porcii sunt animale curioase, care își doresc să exploreze și să se joace, de aceea spațiile de creștere au fost dotate cu jucării naturale din lemn, care îi ajută să fie mai relaxați și în consecință mai sănătoși. În plus, datorită faptului că sunt născuți și crescuți în România, se elimină nevoia de transport a purceilor, factor de stres cu impact asupra calității cărnii”, a explica Oana Lungu, Director de Achiziții Food Kaufland.

    Controale în ferme, auditare independentă

    Fermele din program sunt supuse unor controale stricte prin care se verifică respectarea tuturor condițiilor. Se face analiza furajelor, dar și a tratamentelor care se aplică animalelor. Astfel, programul agricol pentru carnea de porc introduce un sistem de controlare a calității pentru a oferi, în final, carne de porc mai gustoasă prin întregul pachet de măsuri. Kaufland colaborează cu SGS România, o companie internațională de certificare care desfășoară auditul în timp ce analizează criterii precum: îngrijirea porcilor, starea de sănătate, hrana, măsurile de igienă și standardele de sănătate. ”Fermele din program au obținut nivelul avansat, ceea ce depășește cerințele legale”, dă asigurări Oana Lungu care a precizat și că toate costurile de auditare a fermelor pentru menținerea standardelor sunt suportate integral de către Kaufland România.

    Câștigă retailerul, dar și fermierul

    Parteneriatul dintre fermieri și retailerul Kaufland este o premieră fericită. Au de câștigat ambele părți: crescătorii că asigurată desfacerea producției, magazinele din lanț că au un furnizor local pe care se pot baza pentru a oferi clienților carne de porc 100% românească.

    ”În primul rând, acest program ne oferă o predictibilitate și acest lucru este foarte important pentru noi în contextul actual. Și am stabilit de la etapă la etapă noi standarde și ați văzut, (…) ne dorim să creștem numărul de animale, acest lucru ne ajută și pentru dezvoltarea per ansamblu a cooperativei. (…) Acest program nu e simplu de implementat, dar odată implementat, faptul că reușești să îți adaptezi producția cerințelor consumatorului modern și cerințelor retailului modern, te face să treci peste toate obstacolele care îți apar la început. Nu este ușor, dar sunt convins că fiecare fermier își va dori o astfel de colaborare”, a încheiat Adrian Balaban Oglan, reprezentantul Cooperativei Siliștea Productie Suine C.A.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!