Gigi Ion Iancu, fermier: Traderul ne-a executat cu contravaloarea a 30% din contract!
Ramona Dascălu -Se înmulțește numărul fermierilor executați de traderii de cereale! Încă un agricultor iese în față și dezvăluie cum sunt soluționate în această perioadă contractele încheiate cu traderii și care nu pot fi onorate integral din cauza producțiilor afectate de secetă.
După ce în urmă cu o săptămână, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat cazul unei agricultoare din Brăila care doar ce fusese dată în executare în bancă de traderul CHS, iată că astăzi, vineri – 27 noiembrie, am primit pe adresa redacției o scrisoare de la un alt fermier care spune că același trader de cereale – CHS i-a introdus în bancă bilet la ordin pentru neonorarea contractului semnat cu acesta.
Ion Gigi Iancu, un fermier din județul Teleorman, spune însă că a reușit să livreze traderului 151 de tone de porumb și nu 300 de tone, cum era stipulat în contract, și asta din cauza secetei care a compromis în proporție de 65% cultura de porumb, circumstanța care pentru trader se pare că nu a contat câtuși de puțin.
Văzând că se află într-o situație disperată, fără ieșire, fermierul a trimis către Agrointeligența – AGROINTEL.RO o scrisoare deschisă, care este adresată tuturor fermierilor din această țară, precum și ministrului Agriculturii Adrian Oros.
Vă prezentăm integral conținutul scrisorii deschise:
”Bună ziua, stimați domni și colegi care ați fost afectați de către seceta pedologică instituită în vara anului 2020! Vin către dumneavoastră cu următoarea problemă: Mă numesc Iancu Gigi Ion, sunt administrator la Geocad Construct S.R.L., societate cu obiect de activitate în agricultură, de pe raza comunei Poeni, județul Teleorman. Activăm de 5 ani în acest domeniu și avem în arendă 230 de hectare. Anul acesta am avut un contract de vânzare- cumpărare pentru 300 tone porumb cu firma CHS Gritrade România, am reușit să onorăm contractul cu 151 tone, iar la termenul scadent al contractului ne-a fost introdus biletul la ordin, am fost executați cu contravaloarea a 30% din contract, reprezentând contravaloarea a 90 tone de porumb, respectiv 52.650 lei.
Menționez următorul aspect: Comisia de constatare și evaluare a pagubelor, formată din reprezentanții comunei Poeni, Directia Agricolă Teleorman și APIA Teleorman au stabilit că seceta pedologică instituită în vara anului 2020 a afectat recolta de porumb în procent de 65%.
Întrebări:
- Ați avut probleme cu traderii de cereale? V-au introdus bilete la ordin? V-au luat bani din cont?
- În cazul în care ați fost executați, ce ați făcut sau ce este de făcut?
- Ne putem adresa ministerului Agriculturii pentru a ne sprijini în această problemă?
- Ne putem asocia în scopul deschiderii în instanță a unui proces comun?
Vă mulțumesc și aștept propunerile dumneavoastră!”, se arată în scrisoarea fermierul Ion Gigi Iancu, din județul Teleorman.
Fermierii care vor să intre în contact cu agricultorul din județul Teleorman sunt rugați să dea un e-mail la redactia@agrointel.ro sau să sune pe telefonul redacției: 0744.311.359.