• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un mic fermier cu 18 vaci și-a făcut făbricuță de lactate cu ajutorul fondurilor europene

    agrointeligenta.ro -

    Fondurile europene pentru ferma de vaci de lapte au fost o soluție pentru un mic crescător să își rentabilizeze exploatația cu 18 capete de bovine. În luna octombrie 2020, Roman Mezdrea, un antreprenor din comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava, a inaugurat unitatea de procesare pentru produse lactate, având o capacitate de până la 700 litri/ zi. Materia primă provine atât din ferma proprie, cât și de la fermierii din localitate.

    Roman Mezdrea deține o fermă de bovine având un număr de 18 capete, din rasele Bălţată Românească, Pinzgau şi Brună de Maramureş.

    Investitia a fost realizată prin Grupul de Acțiune Locală GAL «Bazinul Dornelor», pe Măsura 5, Axa 2: Soluţii inovative pentru o agricultură competitivă.

    În cadrul proiectului au fost achiziționate utilaje agricole pentru recoltarea fânului, s-a realizat construcția – făbricuța propriu-zisă, compusă din trei containere modulare, configurate și compartimentate conform cerințelor DSVSA. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 144.800 de euro, din care 130.319,99 de euro reprezintă finanțarea publică prin PNDR și 14.480,01 de euro cofinanțare privată a beneficiarului.

    „În cadrul proiectului am achiziționat utilaje agricole pentru recoltarea fânului și am construit făbricuța de procesare a laptelui, aici, mergând pe trei containere modulare, configurate și compartimentate conform cerințelor DSVSA. De asemenea, pentru spațiul de procesare am achiziționat un tanc de răcire pentru lapte, o vană de pasteurizare de 200 de litri, un separator de smântână profesional și o presă pneumatică pentru brânzeturi. Totodată, am achiziționat două vitrine frigorifice pentru prezentarea și vânzarea produselor”, a declarat Roman Mezdrea pentru Suceavalive.ro.

    În cadrul micii afaceri, se realizează produse tradiţionale dar cu echipamente de volume mai mari, din inox şi conforme cu cerinţele europene.

    Astăzi, locuitorii comunei Poiana Stampei pot cumpăra produsele realizate după rețetele locale chiar de la sediul făbricuţei, însă planurile lui Roman Mezdrea continuă să fie mărețe. Acesta își dorește mult ca produsele sale autentice să ajungă la cât mai mulți oameni din județ și nu numai.

    Cu toate acestea, este hotărât să colaboreze doar cu cei care fac aceleași produse de calitate, acesta subliniind că nu va intra într-un lanț de magazine mari doar de dragul prezenței pe raft a produselor sale.

    „Urmează să intru într-un lanț de magazine care oferă spre comercializare produse tradiționale. În acest sens, am sprijin de la Agenția Montană Poiana Stampei, care mă va pune în legătură cu domnul Ion Baciu pentru a-mi vinde produsele în magazinele lui. În prezent suntem în curs de atestare a produselor noastre sub sigla de «produs montan». Noi realizăm produse tradiţionale pe care orice gospodină le-ar putea produce în propria gospodărie, doar că singura diferenţă este reprezentată de echipamentele de volume mai mari, din inox şi conforme cu cerinţele europene”, a conchis Roman Mezdrea.

    În vederea întocmirii proiectului, Agenția Națională a Zonei Montane, prin compartimentul de consultanță și asistență tehnică a oferit sprijin și consultanță tânărului antreprenor, conform informării făcute de Rețeaua Națională pentru Dezvoltare Rurală.

    Făbricuța de brânzeturi este amplasată pe strada Principală, nr. 59, din comuna Poiana Stampei, unde găsiți o gamă variată de produse lactate naturale.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale