• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se taie porcul în Maramureș

  agrointeligenta.ro -

  Tăiere porcului în Maramureș își are regulile sale! Un obicei păstrat din bătrâni este dus mai departe de cei tineri. O sărbătoare a satului românesc de care maramureșenii sunt mândri și pe care vor să o marcheze și în acest an, respectând măsurile de prevenire contra Covid-19 și ”limitările” impuse de autoritățile sanitar-veterinare privind comercializarea suinelor în contextul pestei porcine africane din România.

  Modul în care se taie porcul de Crăciun în Maramureș este prezentat într-un text original publicat de emaramures.ro:

  Când luna e încă stăpână pe cer și întunericul domnește peste casele din Ungureni, bărbații pregătesc focul în curtea gospodăriilor și pun apă în căldare. Temperatura are multe grade minus, dar ei se încălzesc cu un pahar de horincă cum numai în Maramureș mai vezi. Așa începe ziua în care se taie porcul în casele moroșenilor.

  Apoi, vreo trei sau patru bărbați, cu stăpânul casei în frunte, se îndreaptă spre cocină, deschide larg uşa și se pregătesc sufletește cu încă un pahar de horincă, în timp ce porcul parcă simte că i se apropie sfârșitul și nici nu vrea să iasă afară.

  Și atunci gospodarii sunt nevoiți să îl scoată cu forța, începând totodată procedura de sacrificare, care încă e cam sinistră întru cât se păstrează tradiția înjunghierii cu cuțitul.

  Așa că bărbații îl înconjoară pe porc și îl prind, ba de coadă, ba de urechi, până reușesc să îl dea jos și să-l imobilizeze pentru înjunghiere. Stăpânul casei apucă cuțitul și se pregătește pentru sacrificare în timp ce porcul începe să guițe așa de tare încât se aude de la sute de metrii și toți vecinii află că se taie porcul la oarecare gospodărie.

  Cuțitul de obicei este unul lung, cu lamă pe ambele tăișuri care este păstrat pe parcursul întregului an într-o husă de piele și se folosește doar cu ocazia sacrificării porcilor.

  În momentul în care măcelarul acționează și cuțitul își face treaba, sângele începe să curgă șiroaie și porcul se zbate pentru ultima dată. Așa că animalul de peste 150 de kilograme cade lat, dându-și ultima suflare după vreo 3 minute în care se zbate, iar echipa de sacrificare în timp ce se curăță de sânge, mai închină un pahar în cinstea animalului.

  Următoarele etape au în vedere tot tradiția deoarece urmează ca porcul să fie pârjolit, și chiar dacă acum această activitate se face cu ajutorul unei butelii de gaz, parcă tot mai bine e ca animalul să fie vârât și prin niște paie, întru cât gustul e altul.

  Iar de aici și până la următorul pahar de horincă închinat, trebuie doar spălat porcul și desfăcut. În momentul în care stăpânul vede grosimea slăninii, își cinstește ajutoarele și se mândrește cu animalul lui la care a mers cu mâncare întreg anul.

  Tranșarea porcului necesită o experiență care se acumulează în ani de zile și cu sute de porci sacrificați, iar apoi prepararea bucatelor alese, a cârnaților, tobei, a celebrului caltaboș pentru care unii au făcut pușcărie, este chiar o artă.

  Lăsând politica la o parte și continuând cu activitățile specifice tăierii porcului, ajungem în momentul în care se topește untura și se prăjesc celebrele jumeri. În acest moment, munca e aproape terminată și echipa de lucru poate să guste din pomana porcului și bineînțeles, să mai închine un pahar de horincă pentru a respecta întru totul tradiția.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Campanie umanitară pentru un tânăr fermier care și-a pierdut brațul într-un grav accident în câmp Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Arderea frunzelor – interzisă de luna viitoare! Amenzi usturătoare!

  Ultimele știri

  Secară și-a reparat xeroxul: Ce avere are consilierul personal al ministrului Oros CMV: Medicii veterinari nu au competențe să prescrie medicamente care să fie utilizate la oameni ANSVSA: Ivermectina se comercializează doar pe bază de reţetă eliberată de un medic veterinar!