Energie şi biocombustibiliŞtiri agricole

Scumpirea gigacaloriei aruncă în faliment serele din București: 4.000 de angajați riscă disponibilizarea iar roșiile din import vor avea cale liberă!

Decizia de majorarea a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET. Federația PRO AGRO atrage atenția, printr-un comunicat de ultimă oră, că această situație ar putea aduce falimentul celei mai mare sere de legume din Europa, Leoser SA, care își desfășoară activitatea pe 150 de hectare.

Firma Leoser este deținută de Horia Culcescu, care s-a situat în fruntea topului celor mai bogați fermieri din România, realizat de Agrointel în luna martie a acestui an. Menționăm că poziția lui Culcescu, un apropiat al lui Gigi Becali, se datorează tocmai patrimoniului deținut de Leoser, un hectar de seră încălzită ajungând la o valoare de peste un milion de euro.alex jurconi

”Ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi. Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100 000 de tone de legume româneşti, făcând loc “apreciatelor” legume turceşti. Totodată se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare” a declarat pentru Agrointel, Alexandru Jurconi (foto sus), președintele Federației PRO AGRO.

Sorin Oprescu, invitat la discuții cu fermierii

PRO AGRO consideră că decizia de majorare a prețului gigacaloriei a fost luată de Consiliul General fără a avea la dispoziție toate datele și solicită de urgență discuții cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. ”Susţin cu tărie un preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite”, a adăugat Jurconi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Felicitari pentru aceasta rubrica. Este imbucurator sa auzi despre succesele unor oameni harnici si intreprinzatori.
    In ciuda vicistitudinor cauzate de o legislatie ambigua si o administartie birocratica si ineficienta exemplele prezentate arata ca exista totusi posibiltati si speranta pentru agricultura romaneasca pe cale de a renaste. Toate stima si admiratie pentru acesti acesti oameni de exceptie.

Scrie un comentariu