DSVSA: Vânzarea porcilor din gospodării – ilegală fără aviz emis de DSV!
Roxana Dobre -Reguli stricte pentru vânzarea porcilor cu două săptămâni înainte de Ignat. Vânzarea porcilor se poate face numai cu aviz de la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), ca măsură de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. Potrivit celor mai recente date făcute publice de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la data de 4 noiembrie, în ţară erau active un număr de 441 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA), din care 10 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A.
Citiți și: Tăierea porcului 2020. Regulile ANSVSA pentru tăierea porcului de Crăciun!
”Carnea de la porcii crescuți în gospodărie nu poate fi destinată vânzării. Din cauza pestei porcine africane, pentru prevenirea extinderii bolii, la fel ca în anii trecuți, carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA”, a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova pentru www.observatorulph.ro.
Proprietarii de porci își pot sacrifica în continuare animalele în gospodării
Dacă porcii nu prezintă semne de boală nu este necesară prezența medicului veterinar, însă rămâne obligatoriu examenul pentru trichină după sacrificarea animalului. ”În cazul în care porcul este bolnav este necesar să se apeleze la medicul veterinar. În Prahova vor funcționa 57 de centre de examinare pentru trichină”, a mai anunțat șeful DSVSA Prahova.
Potrivit datelor ANSVSA, la 5 noiembrie în Prahova erau active 8 focare active de PPA. În cazul mistreților, conform aceleiași surse situația se prezintă astfel: 144 mistreți găsiți morți și 16 mistreți vânați.