Ordin publicat de Ministerul Agriculturii pentru banii acordați fermierilor!
Roxana Dobre -Ordin publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru banii acordați fermierilor. Potrivit unui document postat pe site-ul instituției, în dezbatere publică, submăsura sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” va suferi o serie de modificări.
”Anexa Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1198/ 2018 pentru aprobarea schemei de ajutor de stat „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii, inclusiv în sectorul pomicol, pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole” în cadrul PNDR 2014-2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu numărul 505 din data de 20 iunie 2018, se modifică după cum urmează:
Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Valoarea totală estimată a ajutorului de stat care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, angajată pe durata de aplicare a acesteia, este echivalentul în lei a 70,5 milioane euro contribuţie publică pentru sM4.2.
Sprijinul public nerambursabil se compune din:
- maxim 85% contribuţie europeană din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi minim 15% contribuţie naţională de la bugetul de stat pentru regiunile de dezvoltare ale României, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov;
- maxim 75% contribuţie europeană – FEADR şi minim 25% contribuţie naţională de la bugetul de stat pentru regiunea Bucureşti-Ilfov”.
Documentul poate fi consultat AICI
Același document mai arată că, contribuţia europeană şi contribuţia naţională de la bugetul de stat pot fi revizuite în funcţie de modificările PNDR 2014-2020 care se aprobă de Comisia Europeană. ”Numărul maxim estimat al întreprinderilor care vor beneficia de sprijin financiar în cadrul prezentei scheme este de 165 beneficiari pentru sM4.2. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arată în textul citat.
Sprijinul financiar se acordă pentru susținerea producătorilor primari, creșterea valorii adăugate a produselor agricole, promovarea pe piețele locale a circuitelor scurte de aprovizionare, pentru facilitarea diversificării, a înfiinţării şi a dezvoltării de întreprinderi mici şi a creării de noi locuri de muncă.