• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Singura fermă de măgari din Ucraina: Primele animale, aduse din Republica Moldova cu 2.000 de dolari

    agrointeligenta.ro -

    În satul Zalesnoe din Crimeea, cu zece ani în urmă, s-a înființat unica fermă de măgari din Comunitatea Statelor Independente. Denumită „Măgarul Miracol”, afacerea s-a născut din dragoste…pentru cai și este încă activă în Ucraina, primele exemplare provenind de la fermele din Republica Moldova.

    Primul exemplar, cadou pentru fetița fermierilor

    Totul a început de la faptul că fiica cea mare a lui Noicolae Pomogalov, unul dintre cei doi proprietari ai fermei, era fascinată de călărie. Pentru a dedica mai mult timp pasiunii sale, fetița avea nevoie de cal propriu, iar tată ei nu a ezitat să-i îndeplinească dorința. Pentru că micuța nu avea decât șase ani, familia s-a temut să îi cumpere un cal, așa că a decis să îi ofere cadou un măgar – Lada. În acel moment, Pomogalov a căzut pe gânduri și s-a gândit că dacă nimeni în Crimeea nu crește măgari, aceasta ar putea fi o idee de afacere de succes.

    magariTradiție îngropată de impozite

    Documentându-se mai mult, fermierul a descoperit că măgarii obișnuiau să fie crescuți pe scară largă în Crimeea, dar au început să dispară  când fostul secretar general al URSS, Nikita Hrușciov, a semnat o rezoluție cu privire la plata impozitului pe cap de animal. Pentru că taxa pentru măgari era similară cu cea pentru o vacă sau un cal, țăranii au renunțat treptat la creșterea animalelor de povară.

    Aflând mai multe despre istoricul local și național privind fermele de măgari, familia Pomogalov a decis să reînvie populația de măgari din Crimeea. Acesta a fost primul pas spre dezvoltarea unei afaceri prospere.

    Pentru că în Ucraina nu au găsit exemplare pentru a porni ferma, fermierii s-au orientat către Republica Moldova, de unde au adus 20 de animale la un preț total de 2.000 de dolari la acea vreme. Pentru a ridica ferma, a fost ales un teren părăsit folosit înainte pentru uscarea tutunului.

    magarusiProfitul, după cinci ani

    Construcția adăpostului pentru animale a fost însă o provocare pentru frații Ivan și Nicolae Pomogalov care s-au asociat în afacere. „Noi nu știam nimic despre aceste animale, nu exista literatură de specialitate . Noi suntem pionieri în această afacere, nu a fost nimeni să ne dea sfaturi. În cele din urmă, am învățat singuri din dragoste pentru animale”, a declarat Ivan Pomogalov pentru portalul fermierul.md.  Costurile ridicării fermei au fost finațate printr-un credit bancar, iar primii doi ani au fost cei mai dificili, profitul real fiind realizat abia în al cincilea an de activitate. ”În ultimii cinci ani ne-am dezvoltat cu succes, fiind pe deplin la auto-finanțați. Anual, pentru întreținerea animalelor, e nevoie de aproximativ 250 de mii de grivne ucrainiene (aproximativ 22 de mii de euro, n.r.). Acum avem 60 de măgari în fermă”, spune cu mândrie gazda.

    Pentru a face față cheltuielilor, la fermă au început să fie crescuți și porci vietnamezi, iepuri, păuni, struți, capre și bibilici, iar accesul să fie permis și grupurilor de vizitatori, în special de copii.  ,,Copiii sunt fericiți să vină la noi la fermă să hrănească animalele și să se joace cu ele”, spune Oksana Pomogalova, soția fermierului Ivan.

    Atunci când pun în vânzare un exemplar, crescătorii ucrainieni de la ”Măgarul Miracol” au o tehnică aparte. Costul unui măgar este de 5 mii grivne UA (circa 450 de euro), dar banii nu sunt așa de importanți pentru familia Pomogalov. Înainte de vânzare,  fermierii verifică fiecare cumpărător dacă are condițiile pentru a crește și întreține  animalul. În cazul în care condițiile lipsesc, proprietarii refuză vânzarea. Dacă totul este în ordine – animalele sunt vândute, iar, periodic, angajații fermei vizitează animalele și noii lor proprietari pentru a se asigura de bunăstarea măgarilor.  ,,Am avut situații în care am luat animelel înapoi. Așa s-a întâmmplat cu doi măgari din Koktebel care trăiau la ferma unor ruși din Moscova. Pentru că erau prea slabi și era clar că nu erau îngrijiți, i-am răscumpărat”, declară familia care crește măgari de 10 ani.

    Măgarii nu sunt încăpățânați: se autoprotejează

    Mitul despre măgari încăpățânați este dezmințit de crescători care spun că aceste animale au mare grijă de ele însele. „De fapt, ele sunt foarte drăguțe și inteligente. Dacă animalul este supraîncărcat, el se așează jos și refuză să meargă mai departe. S-a dovedit că măgarii sunt încăpățanați în doar două cazuri: când au prea multă încărcătură sau sunt puși în pericol. Mai există și cazurile când ei sunt îndărătnici dacă sunt mânați de o persoană aflată în stare de ebrietate”, explică fermierii.

    Progresele înregistrate de ferma ” Măgarul Miracol” sunt abia la început. Planurile proprietarilor sunt de acontrui un centru recreere la fermă și chiar să ofere posibilitatea unui tratament cu lapte de măgăriță, recunoscut pentru conținutul mare de antioxidanți și elemente terapeutice. „Ne dorim să înbunătățim zona și să continuăm să lucrăm cu turiștii. Principiul de bază pe care îl urmăm este omenia”, încheie proprietarii fermei „Măgarul Miracol”.

    Sursa: fermierul.md


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”