• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Capra mea se suge singură!” – o problemă, mai multe soluții date de crescători!

    agrointeligenta.ro -

    Am o capră care se suge singură – ce pot face în această situația, pentru a o dezvăța de acest ”obicei”. Este o discuție lansată între crescătorii de caprine, iar la problema enunțată, mai mulți fermieri au venit cu soluții care au avut succes în a dezvăța caprele să se mai sugă singure.

    Capra mea se suge singură. Ce e de făcut?

    Daniel Nițescu, un crescător de capre din Dâmbovița, a expus pe un grup de Facebook destinat crescătorilor de capre români, o situație cu care se confruntă la una dintre caprele sale, și anume faptul că aceasta se suge singură. Soluțiile oferite la problema crescătorului nu au întârziat să apară.

    Zăbala împiedică capra să se mai sugă singură

    Pentru a împiedica o capră să își sugă laptele, zăbala este o soluție. Crescătorul Daniel Len a postat și un video în care povestește faptul că și el a trecut prin așa ceva cu una dintre caprele sale și dezvăluie metoda pe care a aplicat-o pentru a împiedica capra să se mai sugă singură și care se pare că a dat și rezultate. Este de vorba de montarea unui dispozitiv în gura caprei – o zăbală, care îi dă posibilitatea să mănânce în continuare fără probleme iarbă și grăunțe, dar nu-și mai poate suge laptele.

    ”Doina era cea care se sugea singură. Concluzia era că noi ne trezeam fără lapte dimineața, peste noapte se sugea, mai ales când era plin ugerul, și rămânea fără lapte. Care este scopul să ții o capră care nu-ți dă laptele, că și-l bea singură? Noi suntem foarte mulțumiți de rezultat după ce i-am pus zăbală. Este un dispozitiv destul de simplu pentru că nu este voluminos ca să o încurce sau să o deranjeze foarte rău. Lemnul fiind pus între dinții din față și măsele nu o încurcă nici la ruptul ierbii și nici la mestecat, dar în momentul în care vrea să sugă trebuie să facă din limbă și cerul gurii împreună cu buzele un vid ca să poată să-și tragă din propria țâță, dar neputând să facă din cauză că o încurcă lemnul. îi rămâne tot laptele în uger”, a spus crescătorul Daniel Len.

    Acesta a explicat și ce este de fapt această zăbală. ”Se poate face un manșon flexibil peste botul animalului cu niște găuri și un băț de lemn la capetele căruia se leagă fie o sârmă sau o ață, un șnur. După aceea, bățul se bagă în gură și se strânge împreună cu manșonul. Noi i-am dat-o și peste corn ca să nu coboare în jos. Mănâncă însă foarte bine iarbă, grăunțe”.

    De ce se sug unele caprele singure

    Crescătorul crede că a întâmpinat o astfel de problemă din cauză că animalul a fost lăsat să sugă la mama lui până toamna târziu. ”Cu capra asta am avut mari probleme pentru că este o capră tânără, la prima fătare, foarte bună de lapte, dar din cauza faptului că am lăsat-o să sugă de la mama ei, până toamna târziu, am ajuns la probleme de supt, adică peste noapte se apleacă și sugea singură laptele din uger”.

    De când i-a montat dispozitivul în gură, lucrurile s-au schimbat spune Daniel Len. ”Am observat că înainte dimineața mulgeam 400 de ml și cu dispozitivul în gură am muls aproximativ 1 litru și 400 ml de lapte. Deci, dispozitivul funcționează. După ceva timp, o să facem și o probă să vedem cum reacționează, dacă uită sau nu să se mai sugă, dar după părearea mea, cel puțin teoretic ar putea sta cu el în gură pe toată perioada lactației”, este de părere crescătorul.

    Capra nu se mai suge singură dacă se unge ugerul cu balegă

    Ungerea ugerului cu balegă este o altă soluție pe care crescătorii o aplică pentru a împiedica o capră să își bea laptele. Fermierul Mihai Paul spune că dacă capra va fi unsă cu balegă pe uger, aceasta nu se va mai suge singură. ”Ungeți-o cu balegă pe uger și normal nu ar mai trebui să se mai sugă. O spălați când o mulgeți și în tot restul timpului să aibă balegă pe uger”, este sfatul acestuia.

    Îmbrăcarea ugerului caprei cu un săculeț împiedică suptul

    O altă metodă de a împiedica capra să-și mai sugă laptele adusă în discuție de crescători a fost îmbrăcarea ugerului cu un săculeț. ”Confecționați un săculeț, cu care îi îmbrăcați ugerul și legați ațele sus pe spate. Nu mai suge nimic”, a spus Mariana Stircu.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”