• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

  agrointeligenta.ro -

  Sprijinul pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemie – achitat doar parțial către fermieri. Crescătorii de bovine ne-au semnalat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început să autorizeze la plată beneficiarii ajutorului de stat, adică exploatațiile care au peste 90 de capete de bovine și fermele de suine și de păsări.

  Se achită 67-68 de euro pe cap de bovină

  Surpriza a venit când fermierii au întrebat ce bani le vor intra în conturi. Vestea a venit ca un șoc: în loc de cei 100 de euro pe care Guvernul i-a promis ca sprijin, cuantumul achitat este de 67 și un pic de euro, până în 68 de euro pe Unitate Vită Mare. Mai exact, se achită numai circa 68% din ajutorul plafonat deja la 100.000 de euro pe fermă.

  MADR și Guvernul nu au anunțat că nu sunt destui bani

  Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat în mai multe rânduri că plățile către fermieri vor fi demarate începând cu 25 noiembrie. Nu doar că acest lucru nu s-a întâmplat, dar de la Guvern și din minister nici nu a suflat nimeni nicio vorbă despre faptul că nu sunt destui bani ca sprijinul să fie achitat integral.

  Informația despre plata parțială am primit-o de la un crescător de vaci Angus din județul Suceava. Mihai Axinte a depus o cerere pentru cele 150 de taurine pe care le crește în localitatea Bălăceana, iar în loc de cei 100 de euro pe cap de animal, funcționarul APIA l-a informat că a fost autorizat cu 68% din sprijin. ”Suceava, ajutor Covid, decizie de plata doar 68% din suma totală. Am primit decizia oficial pe mail. Dar doar 68% din sumă”, este mesajul trimis de un crescător de animale.

  Banii pe Măsura 21, ”la anul”?

  Crescătorul sucevean spune că mai are și o a doua exploatație, la care efectivul este sub 90 de capete și cu care s-a încadrat pentru a solicita sprijinul pentru Covid-19 prin Măsura 21 – cei maxim 7.000 de euro pe fermă, din fonduri europene. La această cererea, funcționarul i-a spus că banii vor veni ”la anul”.

  Reacțiile celorlalți fermieri nu au întârziat să apară. Pe telefonul redacției și pe e-mail am primit mai multe sesizări din partea crescătorilor de animale care sunt furioși: după ce Guvernul nu le-a alocat banii pentru plata sprijinului cuplat, acum află că li s-a tăiat și din ajutorul de stat, iar plata la cel din fonduri europene va fi făcută undeva anul viitor.

  Ce subvenții au de încasat crescătorii de animale

  Ajutorul de stat pentru Covid-19, în cuantum de 100 de euro pe Unitate Vită Mare. Termenul de plată ste de 31 decembrie. Aici se autorizează doar până la 68% din cuantumul pe fermă.

  Măsura 21 cu ajutorul pentru Covid-19 din fonduri europene. În cuantum de pânî la 7.000 de euro pe fermă, schema nu a început să fie plătită, fermierii primind informații de la APIA că abia anul următor se fac plățile. Termenul pentru plată este 30 iunie 2021.

  Sprijinul cuplat zootehnic pentru vaca de lapte și vaca de carne. APIA ar putea să autorizeze plățile de mâine dacă Guvernul ar adopta și publica în Monitorul Oficial plafoanele propuse. Subvențiile ar fi de 379 de euro pe cap de vacă de lapte și de 185 de euro pe cap de vacă de carne eligibilă la SCZ.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă! Ordinul cu noile reguli pentru subvențiile APIA – retras de MADR! Fermieri disperați: ”O greșeală la intepretarea controlului prin teledetecție ne blochează plățile APIA!”

  Ultimele știri

  Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Ministrul Educației clarifică: Se pot oferi flori și mărțișoare la școală! Agricultură ecologică 2021. Termen pentru fermierii care vor să-și înregistreze culturile în acest an Fonduri pentru investiții în ferme 2021. Sprijinul: minim 350.000 euro/fermă, maxim 1.500.000 euro/fermă