• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Îngrijirea gâștelor iarna: sfaturi utile

  agrointeligenta.ro -

  Îngrijirea gâștelor pe timpul iernii trebuie să țină cont de câteva aspecte importante legate de adăpostul păsărilor, de hrana ce li se oferă în zilele reci, dar și de necesarul lor de apă. Sarcina crescătorilor de a asigura confortul gâștelor este ușurată de faptul că ele sunt rezistente la temperaturi scăzute mulțumită penajului căptușit cu pene din puf.

  Iată cele nouă aspecte pe care să le aveți în vedere la îngrijirea gâștelor pe timpul iernii, chiar și în cele mai geroase perioade:

  Îngrijirea gâștelor iarna: Adăpostul

  Primul lucru de care trebuie să vă îngrijiți înainte de venirea iernii este să asigurați gâștelor un adăpost încăpător, pe măsura efectivului pe care îl dețineți. Spațiul trebuie să ofere ventilație, fără însă a păstra umezeala.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Așternutul

  Gâștele se țin iarna pe un așternut mai consistent din paie, rumeguș sau talaj. Cum unele zile pot fi extrem de umede, aveți grijă să schimbați periodic așternutul din adăpostul păsărilor, pentru a nu se acumula umezeală și înauntru. Schimbarea așternutului contribuie este esențială pentru a menține curățenia în spațiul de iarnă al gâștelor care sunt păsări ce preferă un loc curat.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Lumina artificială

  Zilele din sezonul rece sunt mult mai scurte, iar păsările au o activitate restrânsă. Nu trebuie însă ca ele să fie lăsate în întuneric beznă nici măcar după lăsarea serii. Asigurați gâștelor un iluminat minim, atât afară, cât și în adăpost, astfel încât acestea să se simtă în siguranță și liniștite.

  Lumina artificială este esențială și dacă vreți ca păsările să producă ouă pe timp de iarnă, dar și să ia în greutate.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Încălzire

  Deși gâștele au un penaj ce le protejează bine de frig, dacă temperaturile sunt negative, mai ales pe timpul nopții, trebuie să aveți în vedere încălzirea adăpostului. Există surse de căldură pe care vă puteți baza și care să nu creeze risc de incendiu. Esențială este și o bună izolație a adăpostului.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Mâncarea

  Pe timpul iernii, gâștele au nevoie de o hrană mai calorică. Nu faceți schimbări bruște în dieta lor, ci introduceți treptat mai multă proteină și vitamine care să le întărească organismul.

  Pe timpul iernii este recomandat să asigurați hrană suplimentară, pusă în mai multe locuri, pentru a vă asigura că toate păsările au acces egal la mâncare.

  Se recomandă cerealele – grâu, porumb, ovăz și orz, care să fie mărunțite. De asemenea, se poate suplimenta hrana cu legume precum varza, sfecla sau morcovii, care se toacă înainte de a fi puse în hrana de iarnă a gâștelor. Este bună și mazărea, lucerna uscată, silozul.

  Pe timpul iernii, gâștelor le priesc trei mese pe zi – prima foarte de dimineață, a doua în jurul prânzului și ultima la apus.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Gustări hrănitoare

  În afară de hrana standard, oferiți gâșelor și bonusuri precum un balot de fân sau de lucernă din care să se înfrupte și un supliment de ovăz.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Apa

  Gâștele trebuie să aibă apă la discreție chiar și pe timpul iernii. Aveți grijă ca sursa de apă să nu înghețe. Există diferite soluții pe care le puteți achiziționa pentru a vă asigura că nici în cele mai geroase zile, apa de băut a păsărilor nu va fi înghețată.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Mișcarea

  Mișcarea gîștelor pe timpul iernii este și ea importantă. În mod natural, gâștele nu vor dori să stea în adăpost pe perioada zilei, chiar dacă afară sunt temperaturi negative. Vor prefera să se plimbe, să facă mișcare, astfel că trebuie să vă asigurați că le oferiți spațiul necesare. Dacă sunt ninsori, curățați zăpada, acoperiți locul curățat cu păie sau fân, dar lăsați-le și porțiuni acoperite în care gâștele să își facă ”băile” în omăt.

  Îngrijirea gâștelor iarna: Degerăturile

  Păsările, inclusiv gâștele, sunt sensibile la degerături, din acest motiv trebuie să acordați o atenție deosebită păsărilor în zilele și nopțile geroase. Revenim cu recomandarea de a asigura un sistem de încălzire în adăpost și de a nu lăsa gâștele în umezeală.


  Te-ar mai putea interesa

  Avans APIA 2021: Prima listă cu 39.623 de fermieri – transmisă ASTĂZI la plată! Lege pentru fermieri: Salariu minim de 3.000 de lei și facilități fiscale ca în construcții! Cine conduce MADR după demisia lui Oros. Premierul Cîțu a făcut anunțul!

  Ultimele știri

  Jaguarul prietenos din lanurile României. Soiul de grâu Jaguar de la ITC Seeds Ce mănâncă vacile din ferma lui Dimitrie Muscă Ucraina: Plan național de irigații în valoare de 4 miliarde de dolari