• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Greșeală sau fraudă? Cine este de vină că fermierilor li s-a tăiat din ajutorul de Covid-19?

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii de bovine au aflat că în loc de 100 de euro pe cap de vacă adultă vor încasa 67 și un pic de euro, aproape 68 de euro pe Unitate Vită Mare. Fermierii se întreabă de ce scăderea subvenției a fost ținută la secret de cei din Ministerul Agriculturii, cei care le-au dat asigurări că sprijinul va fi achitat integral și că sunt disponibile sumele necesare plăților. Calculele indică și o posibilă fraudă, altfel nu se explică cum în perioada 30 aprilie-1 iulie, în România au apărut peste 30.000 de capete eligibile conform datei de referință. Mai mult, dacă în cazul comunicărilor pe Măsura 21 s-au anunțat clar efectivele la plată, pentru ajutorul de stat s-a păstrat mereu secret acest efectiv.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a mers pe firul discuțiilor și al documentelor schimbate de Ministerul Agriculturii cu organizațiile de fermieri. La ședințele de lucru, MADR a fost reprezentat de secretarul de stat Goerge Scarlat, care și-a asumat dialogul cu asociațiile profesionale și a și semnat, din partea Ministerului, Ordonanța de Urgență nr.149 din 27 august 2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

    Baza de date extrasă din SNIIA la data de 30 aprilie și simularea făcută cu fermierii la discuțiile de la MADR

    Ministerul Agriculturii a făcut simulările pe efective din 30 aprilie, dar a pus data de referință 1 iulie. Primul gest ciudat al Ministerului Agriculturii a fost că pentru a pregăti și simula plata ajutoarelor pentru crescătorii de bovine, a fost extras din Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) efectivul eligibil la data de 30 aprilie. Ulterior, în OUG, animalele eligibile au fost trecute cele de la data de referință 1 iulie. O mare diferență: dacă în aprilie, majoritatea fermierilor crescători de animale nu depuseseră încă cererea unică și erau în curs de declarare a unor efective controlabile, la data de 1 iulie, cererile pentru subvenții erau închise deja de 2 săptămâni și APIA nu putea face un control efectiv în ferme.

    Extras din OUG nr. 149/2020

    S-a interogat SNIIA pentru animale cu minim o fătare, apoi s-a introdus criteriu de vârstă. Animalele eligibile la ajutorul de stat sunt vacile adulte de minim 24 de luni, vârstă pe care efectivele trebuiau să o aibă împlinită la data de 1 iulie. În interogarea SNIIA din 30 aprilie s-a cerut însă efectivul de vaci cu minim o fătare.

    S-a făcut simulare pe ajutor de stat la fermele cu peste 100 de capete, dar apoi s-a coborât pragul la 90. În simularea făcută cu fermierii pentru stabilirea cuantumului de 100 de euro/UVM, Ministerul Agriculturii a utilizat datele pentru fermele cu peste 100 de capete. Astfel, alocându-se un buget de 35,7 milioane de lei, la efectivul estimat de 75.836, cuantumul, sprijinul era asigurat fermierilor la un nivel de 470 de lei, adică aproape de cei 100 de euro pe animal.

    Cuantumul la plată pentru sprijin: 67,56 de euro/cap de animal

    Caz concret. Un fermier cu un efectiv de 262 de capete a fost autorizat la plată cu 85.687,42 de lei. Făcând împărțirea, plata pe cap de animal vine 327,0512 lei, respectiv 67,56 de  euro, pentru un curs de referință de 4,8409 lei pentru un euro.

    Având în vedere plafonul prevăzut în OUG, dacă fiecare fermier primește pe animlul eligibil cei 327,0512 lei, rezultă că efectivul pentru care ar trebui să se achite ajutorul este de 109.157 animale.

    La data de 30 aprilie, efectivele din fermele peste 100 de capete erau de 75.836 de animale, conform SNIIA. De ținut cont și că 5 ferme din România care au depus cereri la APIA depășesc plafonul de 1.000 de vaci adulte, deci se încadrează numai cu acest plafon, relativ, la a încasa sprijinul de până la 100.000 de euro. Dacă este să facem o diferență, rezultă că fermele între 91 și 99 de capete s-au încadrat efective de 33.321 de animale (cu erorile asumate de diferența de dată de referință).

    Număr mai mare de ferme. De unde au apărut?

    Conform comunicărilor MADR, la data de 30 aprilie aveam 319 ferme cu peste 100 de capete, iar depunerea, cu criteriul de peste 91 de capete, a dus la încadrarea în măsură a 543 de exploatații. Diferenței de 224 de ferme îi revin, teoretic, cele 33.321 de animale, adică o exploatație medie de 148 de capete, peste plafonul de 100 de animale!

    Două ipoteze de luat în calcul:

    ATENȚIE! Probleme sunt și la Măsura 21, dar acestea sunt acoperite de plata forfetară care le asigură fermierilor plata promisă. Dacă analizăm datele generale, la data de 30 aprilie, efectivul teoretic de animale eligibile pentru sprijin (Măsura 21 și ajutorul de stat) era de 579.909. Numai în cadrul Măsurii 21, cea cu exploatații până în 90 de capete inclusiv, au fost depuse cereri, conform MADR, pentru 594.974 capete. O diferență și aici, de 15.065, chiar incluzând efectivele fermelor ”mari” cumulate la finele lunii aprilie! Adică la Măsura 21 s-au introdus, pe cereri, un număr de minim 90.901 animale (se ia diferența dintre efectivul la cerere și cel total la 30 aprilie, la care se adaugă efectivul fermelor cu peste 100 de animale, care nu se încadrau la Măsura 21).


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte