• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat o hotărâre pentru redevențele obținute din exploatarea terenurilor agricole!

    Roxana Dobre -

    Decizie a Guvernului privind plata redevenței pentru exploatarea terenurilor agricole. Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri,12 ianuarie la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), procedura privind încasarea redevenţei obţinute prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului.

    ”Era nevoie de acest act normativ întrucât, deşi există legislaţie care prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată. Conform prevederilor Codului administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autorităţile locale şi judeţene, iar măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a precizat ministrul Cseke Attila.

    Hotărârea de Guvern va impune concesionarului să vireze din redevenţa pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafaţă, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localităţi, în proporţie de 80% autorităţilor locale şi judeţene, iar 20% la bugetul de stat.

    ”Aşadar, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor. În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităţilor de exploatare a resurselor la suprafaţă, din care 337.370.000 de lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale. În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activităţi”, a precizat ministrul Dezvoltării.

    40% din redevența pe terenuri, încasată de autoritatea locală

    Conform Codului administrativ, cota de 40% din redevenţa obţinută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul judeţean şi 20% către bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului.

    În ceea ce priveşte redevenţele obţinute prin exploatarea resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, procentele de exploatare se distribuie astfel: 35% la bugetul judeţului pe teritoriul căruia se face activitatea de exploatare, 45% la bugetul localităţii şi 20% la bugetul de stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului, potrivit MDLPA.

    De asemenea, având în vedere faptul că dreptul unităţilor administrativ-teritoriale de a încasa o parte din redevenţele obţinute prin exploatarea resurselor de suprafaţă ale statului s-a constituit din momentul intrării în vigoare a Codului administrativ (iulie 2019), respectiv de la data reglementării procentelor din Legea minelor (ianuarie 2020), se prevede faptul că sumele reprezentând cota din redevenţa obţinută prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale şi încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative menţionate şi intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022, a mai precizat MDLPA.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE