• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum trebuie elaborat Planul Național Strategic pentru ca documentul să fie acceptat la Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a publicat recomandări pentru fiecare stat membru pentru a ajuta la elaborarea planurilor strategice ale politicii agricole comune (PAC), însoțite de o comunicare. Aceste recomandări fac parte din dialogul dintre Comisie și statele membre pentru a le sprijini în punerea în aplicare a PAC începând cu 2023, precum și pentru a se asigura că planurile lor strategice ale PAC contribuie într-un mod ambițios la Acordul verde european.

    Un element cheie al reformei PAC, aceste planuri strategice vor stabili modul în care fiecare stat membru va utiliza instrumentele PAC pe baza unei analize a condițiilor și nevoilor lor, și cu scopul de a atinge obiectivele specifice ale PAC, precum și pe planul verde verde Acordați ținte.

    „Recomandările adresate statelor membre reprezintă un pas crucial în tranziția către creșterea durabilității și rezilienței sectorului nostru agricol. Încurajez ferm statele membre să ia în considerare aceste recomandări în timp ce își elaborează planurile strategice PAC. Făcând acest lucru, putem asigura o PAC care să fie aliniată la Acordul Verde și care să sprijine fermierii ca factori motori ai tranziției verzi. Împreună cu Parlamentul European și Consiliul ne vom asigura că reforma PAC menține ambițiile de mediu și climatice necesare”, a declarat Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

    Comisia oferă recomandări pentru fiecare stat membru pe baza unei analize a sectorului agricol și a zonelor rurale. Aceste recomandări sunt legate de cele nouă obiective specifice PAC care ating provocările de mediu, sociale și economice și de un obiectiv transversal privind cunoașterea și inovarea.

    În plus, recomandările iau în considerare ambițiile europene ale Acordului Verde și, mai exact, șase obiective cuantificate de la Farm to fork și Biodiversitate. Acestea își propun să arate direcția pe care trebuie să o ia planurile strategice ale PAC pentru a îndeplini aceste obiective și ținte, identificând problemele cheie care trebuie abordate de statele membre și cum să le abordeze. Pentru a face acest lucru, recomandările oferă, de asemenea, o stare de lucru în ceea ce privește obiectivele Green Deal. De exemplu, harta atașată arată emisiile de animale la hectar pentru fiecare stat membru.

    De asemenea, pentru a atinge obiectivul de agricultură ecologică de 25%, Comisia a recomandat unei mari majorități a statelor membre să dezvolte structurile necesare ale lanțului de aprovizionare cu alimente, să identifice potențialul local al producției ecologice, să promoveze consumul de produse ecologice și să asigure sprijin pentru conversie la și menținerea agriculturii ecologice prin dezvoltarea rurală.

    În plus, în ceea ce privește obiectivele PAC legate de creșterea competitivității și atragerea tinerilor fermieri, Comisia recomandă mai multor state membre să faciliteze accesul la finanțare, de exemplu, utilizând mai mult instrumentele financiare disponibile în cadrul dezvoltării rurale.

    Un alt exemplu este reducerea utilizării și a riscului de pesticide. Comisia recomandă statelor membre să promoveze utilizarea durabilă a pesticidelor, asigurând administrarea integrată a dăunătorilor. Acestea se concentrează pe creșterea unei culturi sănătoase, cu o perturbare cât mai mică a agro-ecosistemului și încurajează metodele naturale de combatere a dăunătorilor. În cele din urmă, recomandările indică, de asemenea, necesitatea creșterii valorii produselor agricole la nivelul producătorului primar, prin indicații geografice sau prin lanțuri de aprovizionare locale și regionale.
    fundal

    Un dialog structurat între Comisie și statele membre a fost instituit în urma publicării strategiilor Farm to Fork și Biodiversitate în mai 2020. Aceste două strategii au fost prezentate în contextul Acordului verde european pentru a permite tranziția către o durabilitate sporită a sistemele noastre alimentare și pentru a aborda factorii cheie ai pierderii biodiversității. Acestea includ obiectivele, care urmează să fie atinse până în 2030, de reducere cu 50% a utilizării și riscului de pesticide, o reducere cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru ferme animale și acvacultură, precum și atingerea a 25% din suprafața agricolă în cadrul agriculturii ecologice și asigurarea accesului 100% la banda largă rapidă în zonele rurale până în 2025.

    Comisia și-a prezentat propunerile pentru reforma PAC în 2018, introducând o abordare mai flexibilă, bazată pe performanță și pe rezultate, care ia în considerare condițiile și nevoile locale, sporind în același timp ambițiile la nivelul UE în ceea ce privește durabilitatea. Noua PAC este construită în jurul a nouă obiective , care este, de asemenea, baza pe care țările UE își proiectează planurile strategice ale PAC.

    Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra pozițiilor lor de negociere cu privire la reforma PAC, respectiv la 23 și 21 octombrie 2020, permițând începerea trilogurilor la 10 noiembrie 2020. Comisia este hotărâtă să își joace rolul deplin în negocierile trilogului PAC, ca intermediar onest între colegiuitori și ca forță motrice pentru o durabilitate mai mare pentru a îndeplini obiectivele acordului european european.

    Mai multe despre acest subiect pe FortaPAC.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!