Claudiu Davițoiu: ”Cel mai indicat ca ministru ar fi Adrian Pintea. Un ministru trebuie să fie mai bărbat și mai dur”
Daniel Befu -Claudiu Davițoiu face agricultură de când a intrat în facultate, în 1966. Primul său job în agricultură a fost de șef de fermă la o fermă de 1500 ha în cadrul IAS Stelnica, din Balta Ialomiței. Ulterior a ajuns director tehnic al IAS Stelnica, unde administra un complex care cuprindea 10.000 ha de cultură mare, o fermă de ovine și una de legume. După 15 ani s-a mutat la București la Departamentul de Contractare și Achiziționare a Produselor Agricole (DECAPA), care administra silozurile României, unde a fost șef al serviciului contractări, unde făcea operativele pentru Cabinetele 1 și 2. În prezent deține propriul complex, care cuprinde o fermă ultramodernă de vaci de lapte, o component de cultură mare și una de pomicultură.
Referitor la negocierile partidelor pentru numele ocupantului fotoliului ministerial, Claudiu Davițoiu aduce o serie de argumente pertinente privitoare la calitățile pe care un ministru trebuie să le aibă, considerând că Adrian Pintea are un astfel de profil.
”Ministerul Agriculturiii e un minister extraordinar de greu. De fapt mă speriasem la un moment dat, aseară că va trece la UDMR, că așa a fost vorba. Iar ei nu prea au specialiști de marcă, de anvergură, pe agricultură, ca să preia un minister așa de greu cum e ministerul Agriculturii. Eu am trecut prin ministerul ăsta și știu ce spun. Nu am nimic, cu UDMR, am prieteni din UDMR, am colegi de facultate din UDMR, doar că pe agricultură nu au cei mai de anvergură specialiști. Nu-l contest nici pe domnul Oros, care e ministru acum, dar domnul Oros era prea fin și prea delicat pentru agricultura noastră. Un ministru trebuie să fie mai bărbat și mai dur, să ia problemele în mână și să le zguduie și pe urmă să le pună acolo unde trebuie”, a spus fermierul.
Adrian Pintea ar putea scoate agricultura din impas
Acesta crede că din paleta de nume vehiculate pentru funcția de ministru, dintre cei propuși cel mai indicat ar fi tot Adrian Pintea. ”E un om mai copt un pic. E un om care a lucrat cu banii. Fiind la APIA, are o imagine totală asupra țării, asupra agriculturii românești. Eu nu îi contest nici pe domnul Emil Dumitru, nici pe domnul Scarlat, dar totuși, un om de anvergură, cu deschidere pe toată agricultura, cred că tot domnul Pintea ar fi la ora actuală, ca să putem scoate agricultura asta din impas. Emil Dumitru e bun ca secretar de stat. Și George Scarlat la fel. Însă pentru funcția de ministru nu. Parcă e căciula prea mare pentru a conduce un minister, care la un moment dat începe să te depășească. Nu mai faci față, câte cerințe sunt și câte propuneri și câte probleme sunt de rezolvat”, a mai completat Claudiu Davițoiu.
Fermierul este de părere că în calitatea sa de șef al APIA, Adrian Pintea cunoaște cel mai bine problemele agriculturii și ale fermierilor. ”Până la urmă, dând bani în diferite județe, dând bani peste tot, cunoști, știi pe ce dai banii ăștia. Știi cum merge agricultura în zona respectivă, știi ce probleme sunt în zonele de munte, de deal, de câmpie, știi unde se practică agricultura intensivă și cum să intervii acolo, știi unde-s irigații, știi unde au fermierii probleme. Cine cunoaște agricultura țării mai bine, zic eu, la ora actuală, decât APIA? Mai avem și Direcțiile Agricole, dar ele sunt doar niște organe de informare a ministerului. Culeg date și le dau mai departe. Însă la APIA se știe tot, inclusiv ce știe Direcția Agricolă știe și ce să facă cu banii, cum să îi administreze. În următorii ani vor veni destul bani pentru agricultură, care trebuie dirijați cu multă grijă, acolo unde trebuie. Cine investește, să și răspundă. Statul să fie un investitor bun, nu un investitor prost. Dacă dai bani în agricultură, trebuie să și scoți bani din agricultură. Nu tu, stat, să dai bani și să nu scoți. Am spus la începutul declarației mele că acest minister e unul greu. Am spus asta fiindcă agricultura țării noastre, față de potențialul pe care-l are, acum e la doar 50% și guvernanții trebuie să o aducă măcar la 80%. Și asta înseamnă foarte multe lucruri de făcut pentru viitorul ministru, ceea ce nu-i deloc ușor. Asta se face doar cu bani, cu bani investiți corect, acolo unde trebuie. Degeaba investim, că am investit destul, să știți. Am făcut proiecte peste proiecte, care după 4-5 ani s-au închis. De ce? Fiindcă banii n-au fost investiți așa cum trebuie”, a declarat Claudiu Davițoiu.