Emil Dumitru a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii
agrointeligenta.ro -Emil-Florian Dumitru a fost eliberat la cerere din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În urmă cu câteva zile, Dumitru și-a preluat mandatul de deputat de Călărași, funcția parlamentară fiind incompatibilă cu cea din MADR.
Incompatibilităţi privind calitatea de parlamentar, specificate în Legea nr. 161/2003
Emil Dumitru a cerut pe 16 decembrie să fie eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Agriculturii pentru a nu fi în incompabilitate cu fotoliul de deputat pe care îl va ocupa în Parlamentul României, iar legislația privind imcompatibilitățile este clară în acest sens. Solicitarea lui Dumitru a fost aprobată prin decizie de premierul interimar Nicolae Ciucă și publicată în Monitorul Oficial vineri, 18 decembrie.
Agenția Națională de Integritate, instituție care a publicat și Ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese, arată că, Potrivit prevederilor art. 81, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, potrivit Constituţiei, cu excepţia celei de membru al Guvernului.
Prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înţelege funcţiile din administraţia publică asimilate celor de ministru, funcţiile de secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate celor de secretar de stat şi subsecretar de stat din cadrul organelor de specialitate din subordinea Guvernului sau a ministerelor, funcţiile din Administraţia Prezidenţială, din aparatul de lucru al Parlamentului şi al Guvernului, funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice, funcţiile de consilieri locali şi consilieri judeţeni, de prefecţi şi subprefecţi şi celelalte funcţii de conducere din aparatul propriu al prefecturilor, funcţiile de primar, viceprimar şi secretar ai unităţilor administrativ-teritoriale, funcţiile de conducere şi execuţie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor şi celorlalte organe din unităţile administrativ-teritoriale şi din aparatul propriu şi serviciile publice ale consiliilor judeţene şi consiliilor locale, precum şi funcţiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le deţin să candideze în alegeri.
Pentru a evita o posibilă situație de incompatibilitate, ANI face cunoscute dispozițiile art. 17, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, potrivit cărora „Deputatul sau senatorul care, la data intrării în exercițiul mandatului, se află în una dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute în prezentul statut sau în alte legi speciale are la dispoziție un termen de 15 zile pentru a notifica Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate. După expirarea acestui termen, deputatul sau senatorul va opta, în termen de 30 de zile, între mandatul de deputat sau de senator și funcția ori funcțiile incompatibile, demisionând potrivit opțiunii sale (…) ”.
Trebuie să demisioneze și George Scarlat
Un alt secretar de stat din Ministerul Agriculturii care a câștigat un mandat de parlamentar este George Scarlat. Acesta își va prelua mandatul de senator de Galați.
Noii parlamentari aleși, convocați la prima ședință
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, pe 16 decembrie, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 6 decembrie 2020, în ziua de luni, 21 decembrie 2020, ora 12:00, la Palatul Parlamentului.
Cine rămâne la Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii este printre ministerele cu cei mai mulți secretari de stat. În afară de Emil Dumitru și George Scarlat, ministerul condus cu mandat de interimar îi mai are ca secretari de stat pe Aurel Simion, Gheorghe Ștefan și Claudiu Sorin Roșu Mareș. MADR are ocupată și o funcție de subsecretar de stat de către Avram Fițiu.