• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Niciodată nu ai Crăciun sau Paște la fermă! Vaca, oaia sau porcul mănâncă la fel în fiecare zi!

    agrointeligenta.ro -

    Zootehnia – Industria grea a agriculturii. Perioada Sărbătorilor de Iarnă este una dintre cele mai dificile pentru fermierii din sectorul zootehnic, iar ziua este extrem de aglomerată la o fermă de animale, chiar și în zilele de Crăciun sau de Paște. Europarlamentarul român Daniel Buda a publicat câteva imagini în care are grijă de animale în aceste zile de Sărbătoare și a vorbit despre ce înseamnă să fii fermier de Crăciun.

    Iată mesajul postat de europarlamentarul Daniel Buda despre Crăciunul la ferma de animale:

    ”Perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre cele mai dificile pentru fermierii din sectorul zootehnic. De altfel, nu degeaba zootehnia se numește “industria grea a agriculturii” deoarece, la fel ca “furnalele”, niciodată nu poți să închizi poarta și să te întorci peste câteva zile. Niciodată nu ai Crăciun sau Paști iar, nu de puține ori, ziua are 25 de ore mai ales în perioada fătărilor.

    De sărbători, pe bună dreptate toți își doresc “să aibă sărbători“ fără să se înțeleagă că vaca, oaia sau porcul mănâncă la fel ca în fiecare zi. Nu de puține ori am auzit “domnu’ deputat, oricât le dau, asta este, de sărbători trebuie să fiu în fermă. Două, trei zile de furajare “cum nu trebuie” îmi duce producția de lapte sau sporul de greutate în spate iar asta înseamnă bani pierduți. Așa că, prefer să stau eu în fermă”. De aici și dificultățile de dezvoltare a sectorului și de atragere a tinerilor “în producție“.

    Unde mai pui că începerea unei afaceri în zootehnie înseamnă, așa cum îmi relata un fermier căruia de 30 de ani nu i-au căzut cizmele din picioare, „să te mai însori o dată” dar, de data asta, cu ferma. Cu riscul evident de a-ți spune “pa” soția sau iubita, mai puțin dispusă să îți suporte mirosurile pestilențiale care nu sunt de la Channel sau Armani, ori întârzierile generate “de fătările distocice“. Că doar vaca nu își alege să fete întotdeauna între orele 8 și 16. Iată de ce, niciodată să nu spună nimeni că fermierii primesc prea mulți bani. Oricâți ar fi acești bani, ei sunt prea puțini comparativ cu orice sector de foc din economie sau chiar din sistemul sanitar. Fie doar dacă ne gândim la condițiile în care mulți fermieri își desfășoară activitatea. În bălegar, în mocirlă, în mizeria uneori și umană generată de funcționarii mult prea obosiți să se aplece la nevoile celui care stă în fața lui cu dosarul în mână dar cu buzele crăpate de vânt, fața brăzdată de soare sau mâinile pline de bătături de la truda zilnică. Uneori, îți vine să îi dai dreptate profesorului de drept civil din facultate care spunea: „măi copii, viata asta e de multe ori ca o scară de găini, <<scurtă și plină de…>> sau depinde cum ți-o faci”. Indiferent însă de orice, un lucru este clar. Hrana cea de toate zilele reprezintă ceva fără de care nu putem supraviețui.

    Tocmai de aceea, în aceste zile de sărbătoare, atunci când ne așezăm în jurul meselor îmbelșugate putem, fără să greșim, să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru sănătate și bucate. Iar atunci când rostim “… pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi“ să ne gândim cu empatie și cu aceeași pioșenie cu care primim cuminecătura, duminica la împărtășanie, la cei care trudesc pentru bucata de pâine sau de carne pe care o avem în farfurie. Viața-i frumoasă, nu-i așa?! Să aveți sărbători liniștite și fericite!”


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!