• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul Cîțu va acorda finanțare pentru crescătorii care își fac ferme noi de reproducție!

    Ramona Dascălu -

    Măsuri de sprijin în sectorul zootehnic! În programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare PNL, USR PLUS și UDMR, printre beneficiarii măsurilor de sprijin pentru creșterea competitivității în zootehnie, se regăsesc și cei din sectorul avicol. Astfel, se are în vedere echilibrarea balanței comerciale pe segmentul carne de pasăre și ouă de consum prin intermediul unor măsuri specifice precum înființarea de ferme noi de reproducție și extinderea celor existente, înființarea de stații de incubație noi, precum și înființarea de noi exploatații de găini și pui broiller.

    ”În prezent, producția internă de carne de pasăre realizată nu acoperă necesarul de consum al populației, valoarea importurilor fiind mult superioară exporturilor, astfel, în anul 2019 importându-se cca. 143 mii tone carne de pasăre și exportându-se cca. 93 mii tone. Producția de ouă consum este deficitară în fermele comerciale, numărul de găini ouătoare crescut în fermele comerciale fiind de aproximativ 9 milioane capete, iar, raportat la numărul de locuitori din țara noastră, reprezintă 0,45 găini/cap locuitor, față de 0,78 găini/cap locuitor, media UE. Pentru producția realizată în fermele comerciale și pentru gospodăriile populației, din cauza lipsei de capacități de reproducție, în anul 2019, s-a importat un număr de 129 milioane capete pui carne de o zi și cca. 60 milioane ouă de incubație. Pentru a acoperi acest deficit este necesar să se crească efectivele de găini de reproducție cu cca. 850.000 capete. Astfel, lipsa capacităților de reproducție face ca necesarul de material biologic destinat fermelor de creștere să fie asigurat din producția națională în proporție de cca. 60 – 70 % din necesar”, se arată în programul de guvernare a coaliției de guvernare PNL, USR PLUS și UDMR.

    Acțiuni în vederea echilibrării balanței comerciale aferente sectorului avicol:

    1. Creșterea numărului de găini de reproducție cu cca. 800.000 capete în vederea acoperirii necesarului de ouă de incubat

    Măsuri specifice:

    – înființarea de ferme noi de reproducție;
    – extinderea capacității de reproducție din fermele existente;
    – înființarea de stații de incubație noi.

    Buget alocat este de 45 de milioane de euro, din buget național și Fondul European Agricol pentru Dezoltare Rurală (FEADR).

    2. Reconversia sistemelor de creștere din fermele de broiller și găini ouă consum către sisteme de creștere cu libertate de mișcare a animalelor

    Buget alocat este de 10 de milioane de euro, din bugetul național și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

    3. Investiții în exploatații de creștere a găinilor și a puilor broiller

    Măsuri specifice:

    – Înființarea de exploatații noi;
    – Extinderea exploatațiilor;
    – Refacerea și modernizarea capacitaților de producție existente în vederea creșterii eficienței energetice, a biosecurității și a îmbunătățirii condițiilor de bunăstare a  animalelor.

    Buget alocat este de 80 de milioane de euro, din bugetul național și FEADR.

    4. Continuarea măsurii de bunăstare în sectorul avicol 2021-2023

    Buget alocat este de 140 de milioane de euro, din Fondul European Agricol pentru Dezoltare Rurală (FEADR).


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!