Președintele Iohannis a respins legea pentru creșterea ajutoarelor sociale de la 500 la 1.200 de lei!
Roxana Dobre -Lege aprobată de Parlament, trimisă înapoi de președintele Klaus Iohannis! Șeful statului a solicitat Legislativului să reexamineze propunerea care urma să majorareze valoarea indicatorului social de referință (ISR), de la 500 la 1.200 de lei. Parlamentul votase marți – 13 octombrie, majorarea cu 140% a indicelui în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale. În urma acestei majorări a indicelui, principalele ajutoare sociale urmau să se majoreze substanțial.
”Legea transmisă la promulgare are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În acest sens, pentru anul în curs, legea păstrează valoarea indicatorului social de referință la 500 lei, stabilind că acesta va crește anual până la atingerea valorii de 1200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; la data de 1 ianuarie 2023 – 1200 lei. Totodată, actul normativ prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referință se modifică anual, prin legea bugetului de stat, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe an/an anterior. Conform definițiilor asociate terminologiei utilizate de Legea nr. 76/2002, indicatorul social de referință reprezintă „unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă”, se arată în cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă transmisă de Klaus Iohannis, Parlamentului.
Prin urmare, mai subliniază șeful statului, majorarea acestui indicator conduce la majorări direct proporționale ale cuantumurilor măsurilor de sprijin în cazul șomajului, precum și a beneficiilor și beneficiarilor de asistență socială, influențând astfel valoarea prestațiilor bănești suportate din bugetul asigurărilor de șomaj și din bugetul de stat.
”Toate aceste majorări implică cheltuieli bugetare semnificative, ceea ce necesită, în mod corelativ, asigurarea disponibilității surselor bugetare. Acest lucru este posibil numai prin proiectarea acestei noi reglementări în contextul elaborării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și al strategiei fiscal-bugetare viitoare. O asemenea estimare privind impactul bugetar al acestor creșteri financiare va permite crearea posibilității Guvernului să identifice soluțiile pentru executarea acestor obligații bănești ale statului față de beneficiari, cu respectarea regulilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. De aceea, considerăm că, în cazul de față, reluarea procedurii legislative, cu ocazia reexaminării legii transmise la promulgare, creează contextul potrivit pentru stabilirea surselor de finanțare certe, obiective și efective pentru acoperirea cheltuielilor bugetare în cursul anului bugetar viitor, în condiții de echilibru, responsabilitate și sustenabilitate a bugetului. Totodată, apreciem că dreptul beneficiarilor de asistență socială la prestațiile bănești majorate va fi unul efectiv numai în măsura în care majorarea dispusă de Parlament va putea fi pusă în executare de către Guvern, în mod real, sustenabil și predictibil, ca rezultat al dialogului real și al colaborării loiale dintre autoritățile implicate. Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă”, se mai arată în documentul citat.
Legea urma să crească mai multe categorii de ajutoare sociale
Reamintim că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra și 5 abțineri, un proiect de lege care prevede că valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual, de la 500 de lei până la atingerea valorii de 1.200 de lei.
„Valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei, la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arăta în proiectul de lege.
În baza indicatorului social de referință (ISR), majorat marți, se calculează, printre altele:
- indemnizația de șomaj
- venitul minim garantat
- ajutorul pentru persoanele cu handicap
- alocația pentru susținerea familiei
- alocația de plasament pentru copii
- prima de inserție pentru absolvenții care se angajează
- subvenția de la stat pentru angajatorii care primește șomeri
- ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială
- sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap
- indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA
Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre acest proiect de lege care majorează ajutoarele sociale încă din luna iulie, de când a primit vot pozitiv din partea Senatului.
Ca să intre în vigoare, legea trebuia promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.