Scumpiri curent 2021. Cu cât crește factura la energie în fiecare județ de la 1 ianuarie 2021
Ramona Dascălu -Scumpiri la curent în 2021. Anul Nou aduce un val de majorări la prețul pe care toți românii, inclusiv fermierii, îl plătesc pentru energia electrică. Prețurile se vor majora diferit la nivel național, în funcție de furnizorul de energie electrică, noile tarife fiind cauzate de liberalizarea pieței energiei electrice începând din 1 ianuarie 2021.
De la 1 ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu va mai stabili preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţuri de serviciu universal, care cresc cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă, scrie agerpres.ro.
Scumpiri diferite în funcție de regiuni și furnizor
Cei mai afectați vor fi consumatorii Enel din Banat, care urmează să plătească cu 26% mai mult pentru fiecare kWh de electricitate consumat, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Aceștia sunt urmați de abonații Enel din sudul Munteniei, inclusiv București, unde tarifele vor crește cu 23,4% și de cei ai aceleiași companii, dar aflați în Dobrogea, unde majorarea va fi de 18%, mai arată asociația.
Clienții Electrica Transilvania Sud vor avea de achitat cu 17% mai mult, iar cei ai din nordul Transilvaniei cu 14% mai mult. În nordul Munteniei, abonații Electrica vor plăti cu 15% mai mult, în timp ce în Oltenia, clienții CEZ vor trebui să scoată din buzunar cu 17% mai mult. Cele mai mici scumpiri, de 13%, se regăsesc la E.ON Moldova.
În funcție de consumul fiecăruia și de regiunea unde se află consumatorul, la o factură de 100 kWh scumpirea este între 9 și 14 lei.
În opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare. Astfel, aceasta cere amânarea prin OUG cu şase luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încât să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.
De la 1 ianuarie se scumpesc și carburanții
Ca urmare a creșterii accizelor, și prețurile carburanților se vor majora încă din prima zi a anului 2021. Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris încă de la începutul lunii decembrie, un plin de benzină sau motorină va costa mai mult de vineri, 1 ianuarie.
Acciza la benzina fără plumb va crește cu 54 de lei pe mia de litri la benzina fără plumb, până la 1.827 de lei pe mia de litri. Astfel, urmează o creștere de 5,4 bani pe litru la litrul de benzină.
La motorină, acciza crește cu 49 de lei pe mia de litri, până la 1.674 de lei pe mia de litri. Scumpirea va fi de 4,9 bani pe litru.
La pompă, benzina va fi cu 6,4 bani pe litru, iar motorina cu 5,8 bani pe litru, deoarece la accize se adaugă și TVA.