• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de animale: Medicul veterinar refuză să vină să pună crotalii vițeilor. Ce soluții sunt să nu pierdem subvenția APIA?

    Roxana Dobre -

    Refuzul medicului veterinar de a se deplasa în exploatația agricolă sau gospodărie pentru a crotalia animalele – o problemă cu care se confruntă unii crescători de animale. Mai ales la început de an sau în perioade de concendiii, fermierii mici reclamă că unii medici veterinari se fac că plouă atunci când îi solicită să identifice animalele nou intrate în exploatație.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO răspunde la întrebările fermierilor. O situație pe care crescătorii de animale o sesizează este refuzul medicului veterinar de care aparțin de a furniza diferite servicii care sunt esențiale pentru înregistrarea exploatațiilor pentru subvențiile din zootehnie. Un astfel de caz a fost semnalat de Nicoleta Popa, o crescătoare de animale din Târgu Neamț care a cerut ajutor pe grupul de Facebook ”Clubul ROvăcarilor”.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a preluat problema crescătoarei și a căutat un răspuns astfel încât situația relatată de aceasta, și soluția aflată de noi, să fie de folos cât mai multor crescători care se confruntă cu acest gen de probleme.

    ”Bună ziua! Avem o problemă și nu știm cum să o rezolvăm. De două luni tot apelăm la medicul veterinar din localitate să vină să pună crotalii vițeilor noi fătați și celor pe care i-am cumpărat, iar el ne amână mereu sau se face că plouă. Aceeași problema am avut-o și anul trecut și a venit după ce trecuse perioada de depunere a dosarelor la APIA. S-a mai confruntat cineva cu această problemă? Unde l-am putea reclama pe medic? Sau putem înscrie vacile la alt medic?”, a fost speța ridicată de crescătoare.

    Crotalierea animalelor. Ce soluții legale au crescătorii

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura cu Ionică Nechifor, cunoscut crescător de animale și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Moldoovis. ”Crotaliile fermierul poate să le cumpere direct de la un producător de crotalii, Alflex de exemplu, se face scris la medicul veterinar ca să înregistreze vițeii. Atenție, neapărat cerere cu număr de înregistrare, daca nu se conformează, în baza cererii fermierul îl poate reclama atât la Colegiul medicilor veterinari, cât și la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)”, ne-a precizat Ionică Nechifor care este la rândul său și crescător de animale.

    O a doua soluție pe care fermierul din Botoșani ne-a indicat-o este ca proprietarul de animale să cumpere crotalii de la medicul concesionar al comunei.

    ”Mai exista varianta să cumpere fermierul crotaliile de la medicul concesionar al comunei și la fel, cerere scrisă trimisă cu confirmare de primire, să aibă dovada că a solicitat crotalii. Dacă vacile sunt într-o gospodărie familială (GP) medicul respectiv se ocupă, e mai greu ca gospodarul să se înscrie la alt medic fiindcă se știe că ei nu prea se ”trădează” între ei. Sunt și asociații de fermieri furnizori secundari de unde pot achiziționa crotalii crescătorii dacă sunt membri ai acestora”, ne-a mai spus Ionică Nechifor.

    Crotalierea animalelor. Cerințele APIA

    Potrivit Ghidului pentru subvenții furnizat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor este următorul:

    Crotalierea animalelor. Ce spune DSVSA

    Conform unei informări remisă în cursul anului trecut de DSVSA Vaslui pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, termenele  de identificare conform ordinului nr. 40 din 29 aprilie 2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, sunt următoarele:

    a) animalele din speciile bovine, în termen de până la 20 de zile de la fătare cu 2 crotalii auriculare simple care conţin acelaşi cod unic de identificare a animalului;
    b) toate ovinele şi caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mişcarea lor din exploataţia în care au fost fătate ori, cel mai târziu, la împlinirea vârstei de maximum 6 luni  și se identifică cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică care conţin acelaşi cod unic de identificare a animalului, conform Ordonanței de Urgență nr. 23 din 24 martie 2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor; ovinelor; caprinelor şi ecvideelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
    c) animalele din specia suine, în termen de până la 60 de zile de la naştere cu o singura crotalie auriculara simplă.

    Animalele sunt identificate, obligatoriu, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute mai sus.

    Animalele necrotaliate sau neînregistrate nu pot beneficia de subvenții, despăgubiri sau alte drepturi legale. Foarte important de precizat că în cazul vițeilor, mieilor crotalierea și identificarea se face în ferma unde aceștia sunt fătați astfel că odată cu cumpărarea acestora trebuie să vă asigurați că dețin toate documentele necesare astfel încât să nu aveți dificultăți la dosarul pentru subvenție, la abator sau la revânzarea legală a acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori

    Ultimele știri

    John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții