• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamentele de iarnă la pomii fructiferi. Când și cum se pot face – ing. Marius Roman

    Angelica Lefter -

    Sectorul pomicol este unul care necesită dăruire indiferent de anotimp. Fie că vorbim despre plantări, stropiri sau tăieri, toate trebuie realizate la vremea lor. Specialiștii pomicultori știu cel mai bine când și cum trebuie realizate aceste acțiuni. Dacă iarna pot începe tăierile la unele specii, mai ales în livezile foarte mari,  nu același lucru îl putem spune despre stropiri.

    Astfel, fondatorul ”Pepinierelor Roman”, dr. ing. Marius Roman, nu recomandă stropirea pomilor fructiferi în iarnă.

    ”În ceea ce privește tratamentele de iarnă, eu, personal, și în general specialiștii recomandă să se execute la 30-40% din frunze căzute, deci atunci când pomii intră în repaus vegetativ, să se facă un tratament cu un produs cupric (stropirea albastră), iar ulterior în tratamentul cu ulei horticol se realizează în fenofaza de vegetație, respectiv umflarea mugurilor, până la dezmugurit când se face acest tratament cu ulei horticol în amestec cu un cupric. Acela este momentul optim și dă rezultatele maxime în ceea ce privește executarea acestui tratament cu ulei horticol”, a declarat pomicultorul Marius Roman pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Contrar altor păreri, specialistul spune că tratamentele specifice dau rezultate maxime în fenofaza de umflare a mugurilor, în primăvară.

    ”Unii mai puțin avizați spun că se fac stropiri și în această perioadă de toamnă, iarnă, dar eu, personal, nu recomand. Nici eu, nici furnizorul de produs nu recomandă acest lucru, din contră, spune clar că perioada optimă de executarea acestui tratament cu rezultate maxime este în fenofaza de umflare a mugurilor până la dezmugurit, în primăvară, în prima decadă a lunii martie sau și mai târziu dacă vorbim de zonele colinare, unde pomii pornesc în vegetație mai târziu. Noi trebuie să luăm în calcul nu o dată calendaristică, ci fenofaza în care se află pomii, mai precis de la umflarea mugurilor până la dezmugurit, care în funcție de zonă și de specie, se întâmplă cumva în luna martie, câteodată și la început de aprilie dacă vorbim de specia măr, păr, gutui și de zonele subcarpatice, colinare, unde pomii pornesc mai târziu în vegetație”, spune Marius Roman.

    Pomicultorul are soluții și pentru cei care nu au apucat să aplice tratamentele la momentul potrivit.

    ”Cei care din diverse motive, climatice, de timp, nu au reușit să execute acest tratament cu produs cupric în fenofaza aceea de intrare în repaus vegetativ, când mai mult de 30% din frunze au căzut natural, după căderea primelor brume, sfârșit de octombrie, început de noiembrie, dacă nu au reușit să facă tratamentul, poate să-l facă și în această perioadă cu un produs cupric, atunci când într-o fereastră de iarnă cu următoarele condiții:
    – Să avem cer însorit
    – Viteza vântului redusă
    – Pomii să nu fie umezi de la chiciură, zăpadă, ploi
    Doar întrunind aceste condiții putem face acest tratament cu un produs cupric (stropirea albastră) și în această perioadă şi în ianuarie, dacă nu a fost făcut încă din toamnă, când era perioada optimă de făcut acest tratament”, a conchis dr. ing. Marius Roman.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!