• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rase de porci românești. Top 7 rase autohtone de porcine din România

    agrointeligenta.ro -

    Rasele de porci românești sunt la mare căutare în rândul micilor crescători care își doresc să înființeze ferme axate mai ales către un comerț direct, în care consumatorul final să aprecieze o carne obținută cu furajare naturală.

    România are o tradiție în creșterea porcilor, iar de la gospodărie până la fermă, sunt prezente condițiile optime pentru această activitate zootehnică. În ultimii ani, direcțiile spre care s-a îndreptat sectorul de creștere a suinelor în România a vizat: creșterea în regim gospodăresc, mica fermă de familie și ferma industrială. Astfel, noile orientări în creşterea porcinelor au dus la renunţarea metodei îngrăşării porcilor până la 130-150 kg cu slănină groasă şi formarea unor rase care la 6 luni de zile pot atinge în jur de100 kg, cu sporuri medii zilnice mari, cu carne slabă, cu un conţinut mic de grăsime.

    Cele mai cunoscute rase de porci românești:

    Porci din rasa Bazna

    Rase de porci românești: Bazna

    Porcul de Bazna este poate cea mai cunoscută rasă de porci românești și cea care cunoaște și astăzi o răspândire largă la nivel național, cu importante centre genetice în zona Transilvaniei. Această rasă s-a format prin încrucişări între scrofiţe de rasă Mangaliţa şi vieruşi Berk, începând din anul 1872, în localitatea Bazna din județul Sibiu.

    Talia porcilor Bazna este mijlocie. Aceste suine au conformaţia corporală caracteristică tipului morfo-productiv mixt, cu un cap potrivit de mare, cu profilul uşor concav. Urechile sunt mijlocii purtate înainte şi lateral sau orizontal. Gâtul porcului de Bazna este scurt, larg şi adânc, bine legat de cap şi trunchi. Trunchiul este de lungime mijlocie, larg, destul de adânc şi aproape cilindric. Linia superioară a corpului este uşor convexă. Culoarea caracteristică rasei este neagră cu brâu alb care înconjoară trunchiul în dreptul spetelor cuprinzând şi membrele anterioare. Lăţirea brâului alb variază de la câţiva cm până la 30-40 cm. Trecerea de la brâul alb la culoarea neagră se face printr-o zonă fumurie, datorită pieliii pigmentate şi părului nepigmentat, zonă caracterisitcă tuturor raselor negre cu brâu alb.

    Prolificitatea rasei de porci Bazna este bună, cu o medie de 9,5 purcei la fătare din care la înțărcare ajung circa 8 purcei. Longevitatea productivă este remarcabilă: 8-12 fătări/viaţă.

    La diferite vârste tineretul de Bazna ajunge la următoarele greutăţi corporale: la naştere 1,2 kg; la o lună 5,6 kg; la două luni 14 kg; la şase luni 60-65 kg; iar la un an 125-135 kg.

    CITIȚI ȘI: Porci vietnamezi: rase, condiții de creștere, preț și profitabilitate

    Porci din rasa Mangalița

    Rase de porci românești: Mangalița

    Rasa de porci Mangalița este cea mai apreciată rasă de porci românești. Vine în mai multe varități: albă, neagră, roșie sau cu coloratură ca la mistreț.

    Porcii din rasa Mangalița sunt foarte apreciați pentru carnea săracă în colesterol, fiind supranumită și ”porcul somon”. Numele acesei rase de suine vine de la cuvântul de origine slavă  mangala, care înseamnă ”corp în formă de butoi”.

    Rasa Mangalița se caracterizează prin talie mijlocie, corp scurt cu aspect de butoi la animalele îngrăşate. Capul este mare cu râtul lung ascuţit şi cilindric. Urechile sunt de formă foarte variată. Gâtul este musculos scurt şi gros.

    Prolificitatea rasei de porci Mangalița este redusă față de rasele industriale. O scroafă de Mangalița fată 4-6 purcei și nu au un instinct matern dezvoltat iar la înţărcare purcei au mase corporale 8-10 kg.

    Porcii Mangalița sunt cunoscuţi ca porci rustici, cu o rezistentă mare la boli, nepretenţioşi la factorul hrană se recomadă a fi crescuţi în turme pe păşuni din zonele mai umede şi umbroase pentru a se obţine aşa zisa „carne ecologică”, din ce în ce mai căutată.

    CITIȚI ȘI: Mangalița sau Duroc? Care este cea mai bună rasă de porci pentru creșterea în gospodărie!

    Porc Negru de Strei

    Rase de porci românești: Porcul negru de Strei

    Porcul negru de Strei este una dintre vechile rase românești de porci. S-a format în bazinul râului Strei – de aici și numele rasei de porci, în jurul anilor 1870-1880, din încrucișarea rasei Stocli și rasele Mangalița și Berk.

    Rasa de porci Negru de Strei are o serie de caracteristici ce o face să fie preferată de micii crescători. Este o rasă rustică, rezistentă.
    Aspectul porcilor de Strei este caracterizat de părul negru, des.

    Greutatea porcilor Negru de Strei variază între 140 și 150 de kilogramele la scroafe și până la 175-180 de kilograme la vieri.
    Prolificitatea porcilor Negru de Strei este de medie, cu 9-10 purcei la o fătare. Vârsta la care animalele se introduc la reproducere este de 11-12 luni.

    Sporul zilnic de creștere pe porcii Negru de Strei este de 480-550 de grame.

    CITIȚI ȘI: Creșterea porcilor pe așternut pe paie, o tehnologie eficientă

    Porc alb de Banat

    Rase de porci românești: Porcul Alb de Banat

    Porcul alb de Banat este o rasă de porci românești crescută atât pentru carne, cât și pentru grăsime. Rasa a fost obținută din rasele locale din Banat, înscrucișate cu Albul Mijlociu.

    Ca aspect, porcul Alb de Banat seamănă cu rasa Alb Mijlociu. Corpul este cilindric, cu cap de mărime medie, schelet acoperit cu musculatură. Pielea și părul porcului sunt albe, uneori cu pete negre în jurul ochilor și pe ceafă.

    Talia porcilor Alb de Banat este de 65-75 de centimetri, corpul are o lungime de 120-145 de centimetri, iar greutatea în viu atinge 200 de kilograme.

    Prolificitatea porcului Alb de Banat este de 8-11 purcei la o fătare. Purceii ating o greutate de 40-60 kg la vârsta de 6 luni, iar la un an au 90-120 de kilograme.

    Albul de Banat este un porc crescut mai ales în județele din Banat, dar și în județul Mureș sunt încă prezente nuclee puternice.

    CITIȚI ȘI: Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne

    Rase de porci românești: Băltăreț

    Băltărețul este una dintre cele mai vechi rase de porci românești. Își are originea în porcul mistreț din zona Deltei Dunării, de aici și numele rasei.

    Porcii din rasa Băltăreț păstrează caracteristicile mistreților având o dezvoltarea mai mare a treimii anterioare. Rechile acestor porci sunt drepte, îndreptate în sus. Au linia superioară convexă. Culoarea părului acesor porci este gri-maroniu înhis, uneori cenușiu-arămiu.

    Rasa de porci Băltăreți are o talie medie, de 70-90 cm, iar greutatea suinelor poate varia între 115 kg și 250 kg, masculii având un gabarit mai mare.

    O scroafă de Băltăreț fată 6-7 purcei care cântăresc la fătare 1,14 kg.

    Sporul mediu zilnic la porcii Băltăreț este de 300 grame, iar stratul de grăsime măsoare 56-64 de centimetri la o greutate de 120 kg.
    Un porc din rasa Băltăreț consum 7-9 kg de furaj pe zi.

    Rase de porci românești: Stocli

    Rase de porci românești: Stocli

    Rasa de porci Stocli este cea mai veche rasă de porci crescută în România și reprezintă varietatea de munte a suinelor rustice din zona Deltei. Din rasa Stocli s-au format alte două rase românești de suine: Alb de Rușețu și Negru de Strei.

    Porcii Stocli au păr abundent, aspru, de culoare maro, ca la mistreți, cu mai multe nuanțe. Linia superioară a trunchiului este convexă, crupa teșită, iar șuncile sunt sărace în musculatură.

    Porcii din rasa românească Stocli au membre mai lungi, nu groase, dar rezistente, cu unghii tari, mici.

    Greutatea atinsă de scroafele Stocli este de 145 de kilograme la vârsta de 2 ani.

    Prolificitatea porcilor Stocli este de 6,25 de purcei.

    Rase de porci românești: Porcul Alb de Rușețu

    Rase de porci românești: Porcul Alb de Rușețu

    Porcul românesc de carne – Alb de Rușețu este o rasă rustică obținută din încrucișarea porcului autohton Stocli cu Marele Alb sovietic.
    Suinele din rasa Alb de Rușețu au pielea deschisă la culoare, uneori cu bălțături. Talia porcilor este de 75-85 de centimetri, cu o lungime a corpului de 140-160 cm.

    Greutatea unui porc Alb de Rușețu este de 180-220 de kilograme, cu o evoluție de la 50-60 de kilograme la vârsta de 5-6 luni și de 120-140 kg la vârsta de un an.

    Prolificitatea porcilor de carne de Rușețu este medie, maturitatea de reproducția a acestor suine fiind în jurul vârstei de 8-10 luni.

    Porcul românesc de carne de Rușețu este crescut astăzi mai ales în sudul țării.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului