• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă de viituri și inundații! Apele au făcut prăpăd în trei județe, autoritățile intervin în forță!

    Roxana Dobre -

    Inundațiile fac prăpăd în mai multe județe unde ploile din ultimele 24 de ore au condus la acumulări importante și la creșterea nivelului apelor în albia mai multor râuri importante. Hidrologii au emis în această dimineață, marți – 5 ianuarie, avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile până la orele 12.00.

    Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 12:00, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

    Sursa foto: www.mediafax.ro

    Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani. Avertizările au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

    Sursa foto: www.mediafax.ro

    Pompierii au anunțat că în ultimele 24 de ore, vântul și ploile însemnate cantitativ au produs efecte în 22 de localități din Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Prahova și Vâlcea. În județele care s-au aflat sub incidența avertizărilor imediate de vreme severă (Argeș, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea), au fost emise 5 mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT. În acest moment, pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodării (județul Mehedinți), salvarea a 150 ovine surprinse de apă (județul Gorj) și pentru degajarea copacilor căzuți pe calea ferată (județul Vâlcea).

    „Recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora”, transmite IGSU.

    Pe Defileul Jiului traficul a fost deblocat

    Peste 50 de gospodării sunt inundate iar în două case a intrat apa. Traficul rutier este blocat pe defileul Jiului. Apa măsoară peste o jumătate de metru  iar pe carosabil sunt tone de aluviuni aduse de pe versanţi iar drumarii aşteaptă să se retragă apele pentru a putea interveni.

    Probleme mari sunt şi pe pârâul Vasilatru, alt afluent al Lotrului care traversează o zonă joasă, locuită. Baza sportivă a oraşului este sub ape iar mai multe căi de acces sunt acoperite de aluviuni. Pe râul Lotru există în vigoare un cod roşu de inundaţii.

    Autorităţile au avertizat populaţia prin sistemul Ro Alert să nu traverseze poduri sau să se expună în zone inundabile. Tot ca măsură de prevenţie, se fac permanent deversări din lacurile de acumulare de pe Râul Olt, iar sirenele de atenționare sunt activate pentru oamenii să ştie că există un pericol iminent.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till