OFICIAL! O nouă schemă de ajutor de până la 100.000 euro/fermă – aprobată de Comisia Europeană!
agrointeligenta.ro -Este oficial! Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de ajutor de stat de care fermierii vor putea beneficia începând de anul viitor. Măsura de sprijin a fost anunțată de noul premier, Florin Cîțu, iar aprobarea a venit și de la Bruxelles, astfel încât IMM Agro Invest, subprogram în cadrul IMM Invest, să poată fi adoptat în următoarea de ședință de Guvern.
La finalul primei ședințe de Guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat că afacerile mici și mijlocii din sectorul agricol vor beneficia de un nou ajutor de stat sub formă de garanții. IMM Agro Invest urmează să funcționeze după reguli similare cu IMM Invest, al cărui subprogram este. Astfel, Comisia Europeană a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care susține implementarea programului IMM INVEST. În acest sens, a fost prelungită perioada de valabilitate a schemei până la data de 30 iunie 2021 și a fost obținută o majorare a bugetului.
Citiți și: Cum va funcționa programul AGRO INVEST pentru sprijinirea fermierilor români!
IMM Agro Invest: Pentru ce se pot accesa finanțări
”Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici si mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piața medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar AGRO IMM INVEST poate fi accesat pentru acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții”, se arată într-un comunicat de presă remis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN).
Cine sunt beneficiarii programului IMM Agro Invest
Beneficiarii grantului IMM Invest și Agro Invest sunt întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Sprijin de maxim 100.000 de euro pe fermă
Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de:
- 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii;
- 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;
- 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.
Sprijinul sub formă de garanții se susține de la bugetul de stat
Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
De precizat că, potrivit legislației, garanția FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.
Credite pot fi accesate la 27 de instituții financiare
FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituții financiare în baza unor convenții de lucru.
”Garanția FNGCIMM SA – IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci”, explică oficialii FNGCIMM SA – IFN.
Programul IMM Invest – prelungit și cu buget suplimentat
IMM Agro Invest vine să completeze programul IMM Invest care a fost prelungit, cu acordul CE, până pe 30 iunie 2021. De asemenea, a fost obținută și o majorare a bugetului de la 4,521 miliarde de lei la 7,188 miliarde de lei.
Conform declarațiilor publice, pentru IMM Agro Invest, plafonul alocat garanțiilor pentru sectorul agroalimentar este de 1 miliard de lei.
”Pentru IMM-urile care înca nu au accesat programul și doresc să se înscrie, este bine de știut că termenul de înscriere a fost prelungit, astfel aplicatia imminvest.ro va rămâne deschisă până la data de 30.06.2021”, se mai arată în comunicat.
IMM Factor, schemă de sprijin pentru afacerile afectate de pandemie
În data de 24.11.2020, Comisia Europeană a aprobat o altă schemă de ajutor de stat propusă de Romania, în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde de lei) pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus. Acest sprijin se acordă sub formă de garantii de stat pentru finanțarile de tip factoring cu regres, prin programul IMM FACTOR, prin care se garantează creditul comercial pe termen scurt și care are scopul de a susține întreprinderile mici și mijlocii să acceseze rapid lichidități atunci când există vârfuri de plăți în activitățile curente. ”Instrumentul de factoring va fi pus la dispoziția IMM-urilor de către finanțatorii care se vor înscrie în program, iar valoarea granturilor ce pot fi acordate unui beneficiar poate fi de până la 800.000 de euro, iar pentru sectoarele pisciculturii si acvaculturii, granturile sunt limitate la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 pe beneficiar”, arată sursa citată.