• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul ”Mierea în școli” a fost amânat din nou de Guvern

    Roxana Dobre -

    Veste proastă primită de crescătorii de albine la început de an. Un ajutor extrem de așteptat de apicultori dar și de copii sau părinți a fost amânat de Guvern cu încă un an, până la 1 ianuarie 2022. Implementarea acestei măsuri ar fi adus la valorificare asigurată pentru mierea polifloră românească, întrucât ultima formă din legislație permite distribuirea în școli doar a borcanelor cu hologramă ”care atestă calitatea, va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și va fi achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”.

    Programul ”Mierea în școli” a devenit în lege încă din 2006 – Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional. În 2018, legislația a suferit schimbări majore prin Legea nr. 325/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional. Programul urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 dar Guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență să proroge termenul cu un an!

    ”Având în vedere măsurile luate la nivelul întregii Uniuni Europene, precum și la nivelul României în contextul epidemiei de COVID-19, ce au determinat instituirea stării de urgență și ulterior a stării de alertă, ceea ce a condus la închiderea instituțiilor de învățământ și desfășurarea activității educaționale în mediul on-line, se impune prelungirea suspendării acesteia până la data de 1 ianuarie 2022, de asemenea, ținând cont că neprelungirea suspendării aplicării Legii nr. 509/2006, cu modificările și completările ulterioare, ar conduce la instituirea obligației de acordare de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevi începând cu 1 ianuarie 2021, acțiune care nu se poate materializa decât după consultarea factorilor implicați în implementarea acestei măsuri, astfel încât să se poată identifica soluții clare și viabile pentru ca preșcolarilor și elevilor să li se poată acorda mierea, chiar și în cazul în care activitatea școlară nu se desfășoară fizic în instituțiile de învățământ, ceea ce ar putea genera cheltuieli suplimentare cu depozitarea și distribuția mierii”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 225 din 30 decembrie 2020 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii publicată în Monitorul Oficial.

    Același text mai arată că nepromovarea în regim de urgență a actului normativ va duce la riscul neimplementării măsurii de acordare de miere, cu titlu gratuit, preșcolarilor și elevilor, precum și al imposibilității realizării măsurilor administrative prealabile necesare implementării. 

    Programul ”Mierea în școli” urma să intre  în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021

    Măsura era menită să reprezinte și un sprijin financiar pentru crescătorii de albine din România va oferi școlarilor borcane de miere naturală, produsă în România. Legea privind acordarea de miere școlarilor din ciclul I-IV a fost adoptată din 2006, dar în fiecare an, Guvernul a găsit de cuviință ca la final de an, prin OUG, termenul de intrare în vigoare să fie amânat. Așa s-a întâmplat și în decembrie 2019, când, prin OUG 78/2019, Executivul a decis ca programul ”Miere în școli” să fie suspendat până pe 31 decembrie 2020.

    Totul despre acest program citiți aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd