Programul Tomata continuă în 2021? Ce spune ministrul Adrian Oros
agrointeligenta.ro -Programul Tomata 2021. Cultivatorii de legume din România pregătesc în această perioadă răsadurile pentru primul ciclu de cultură în spații protejate. Fermierii vor să știe dacă se pot baza pe bani de la stat și în acest an vor putea accesa ajutorul acordat pentru cultura de roșii care le-a adus în anii trecuți maxim 3.000 euro/beneficiar.
Moderatorul unei emisiuni de la Digi 24 unde Adrian Oros a avut o intervenție prin videocall l-a chestionat pe acesta cu privire la situația subvențiilor pentru anul 2021, dacă acestea vor vor continua, vor fi bugetate sau vor fi adăugate și alte scheme. Șeful de la agricultură a răspuns că ”subvențiile vor fi plătite ca și până acum”.
”Bineînțeles. Toate subvențiile vor fi plătite ca și până acum, atât plățile directe sau schemele pentru tinerii fermieri, Sprijinul Cuplat Zootehnic sau Ajutorul Național Tranzitoriu care se va prelungi până în 2027”, a punctat Oros la Digi 24. Afirmația ministrului le dă speranță legumicultorilor care încă mai cer ca ajutorul pentru cultivarea roșiilor în spații protejate să fie prelungit.
Măsuri din fonduri europene pentru legumicultori
Adrian Oros anunța anul trecut în luna noiembrie că legumicultorii români vor avea la dispoziţie, în următorii doi ani, perioadă în care se va face tranziția spre noua Politică Agricolă Comună, circa 65 de milioane de euro, pentru a cultiva în sere şi solarii ceea ce piaţa le cere și nu ceea ce le spune ministrul, făcând trimitere la programul Tomata care a fost finanțat doar pentru cultura de roșii.
”Vom veni inclusiv pe această perioadă de tranziţie cu măsuri prin care legumicultorii să îşi facă sere şi solarii în care să cultive ceea ce piaţa le cere, nu ceea ce le spune ministrul. Ei vor avea posibilitatea să îşi facă aceste sere sau solarii şi să facă în continuare legumicultura în spaţii protejate. Pentru această zonă de sere şi solarii, în următorii doi ani, am alocat 65 de milioane de euro”, a declarat Adrian Oros.
Programul Tomata – succes sau eșec?
Ministrul Agriculturii a precizat că în România sunt foarte multe zone unde se face legumicultură, însă în mod tradiţional, în câmp, ceea ce nu poate acoperi necesarul de legume proaspete în anumite perioade din an, motiv pentru care s-a acordat un sprijin pe zona de sere şi solarii, dar numai pentru tomate. Oros consideră că programul Tomata nu a avut efectul dorit în condiţiile în care importurile au crescut în toată această perioadă în care a fost susţinută producţia cu bani de la stat.
”A fost în derulare până anul acesta programul Tomata, s-au alocat sume considerabile acestui program. Era o măsură de sprijin, de minimis, din bani de la bugetul naţional, pentru a sprijini acest sector. Sigur ca orice măsură de sprijin ea trebuie să dureze 3-4 ani după care sprijinul respectiv trebuie să se mute pe altă necesitate. Eu mă uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, în 2018 – 47 de milioane în 2017 – 24 de milioane de euro. Mă uit şi pe datele INS, iar importurile au crescut. Programul Tomata, din nefericire, la nivel macro nu a avut efect. Cu siguranţă, pentru cei care cultivă şi au cultivat roşii în spaţii protejate a fost un sprijin, dar a fost un sprijin de numai 3.000 de euro, nu mai vorbim că foarte multe dosare au fost fraudate. Anul trecut doar într-un judeţ la o reclamaţie am găsit 417 dosare fictive”, a mai spus Adrian Oros.