• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros a cerut bani la Bruxelles: 6,5 miliarde euro, investite direct în terenurile fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Investiții de 6,5 miliarde euro anunțate de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Fermierii români vor beneficia direct de aceste sume prin investițiile care se vor face în următorii 6 ani în lucrările de irigații prin Strategia de gestionare a apei. Șeful de la agricultură susține că planul pentru aceste lucrări majore a fost depus deja la Comisia Europeană.

    ”Necesarul de irigat ar fi aproape 3 milioane de hectare. Noi anul acesta, 2019, am reușit să irigăm 500.000 de ha și în fiecare an crește suprafața irigață pentru că au loc acele lucrări de reabilitare a infrastructurii de irigații. Pentru că sumele care s-au cheltuit în ultimii ani de la Bugetul Național au fost foarte mici am încercat să prindem 6,5 miliarde euro pentru o strategie de gestionare a apei. Pentru că aici nu discutăm doar de lucrări de irigații ci și cele de combatere a eroziunii solului, lucrări ce nu au fost făcute de 30 de ani. Mai este și prevenirea deșertificării, lucrări de desecare, vorbim de niște lucrări complexe cu ajutorul cărora vom încerca să gestionăm fiecare picătură de apă cât mai ieftin și eficient. Să folosim resursele de apă pe care le avem, atât subterane cât și supraterane. Dacă acest proiect vom reuși să îl demarăm, noi am scris fundamentarea la Comisia Europeană, sperăm să vină banii și să ne apucăm de treabă serios astfel încât până în 2026 ar trebui să finalizăm toate lucrările legate de această strategie de gestionare a apei. Deci este vorba despre 6 ani de investiții masive, repet 6,5 miliarde euro”, a punctat Adrian Oros, miercuri 6 ianuarie la Digi 24.

    Acesta a mai completat că seceta pedologică ce a afectat suprafețele agricole din toată țara este departe de a fi combătută în ciuda ploilor din ultima perioadă. ”Dacă regimul pluviometric este ca și anul trecut sau mai sărac în zona Mării Negre, pentru că acolo au fost afectate culturile, zona Dobrogei, sudul Moldovei și o parte a Olteniei. Discutăm despre o secetă pedologică și o secetă care s-a instalat în timp pentru că vorbim despre o lipsă a apei în straturile profunde, lucru care se va corecta foarte greu, cel puțin așa ne spun specialiștii”, a mai susținut ministrul.

    Conform oficiaului, prin Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate 6,5 miliarde de euro în infrastructura de gestionare a apei, care va cuprinde nu doar infrastructura de irigaţii ci şi infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deşertificării şi finalizarea sistemului naţional antigrindină şi creşterea precipitaţiilor.

    Potrivit programului de guvernare, rezultatele preconizate a fi obţinute după implementarea măsurilor din strategia de gestionare a apei în agricultură vizează creşterea randamentului staţiilor de pompare de la 40% la 80% şi reducerea pierderilor de apă din canale de la 60% la 28%.

    De asemenea, se doreşte reducerea tarifului/1.000 metri cubi de apă pompată şi eliminarea degradărilor apărute la construcţiile hidrotehnice aferente canalelor de irigaţii, facilitarea accesului direct al fermierilor la apa pentru irigaţii, creşterea numărului de echipamente utilizate pentru distribuirea apei pentru irigaţii, creşterea suprafeţei irigate deservită de infrastructura de irigaţii, notează sursa citată.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou