• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii îi cer lui Oros consultări pe bune, în care să vină cu propunerile lor! Până acum, PNS a fost o glumă proastă!

    Vlad Macovei -

    Emisiunea “Forța Fermierilor”, difuzată miercuri, 6 ianuarie 2021, a demonstrat că fermierii din România, mai mici sau mai mari, în marea lor majoritate, nu au fost consultați, până acum, cu privire la Programul Național Strategic prin care se va implementa Politica Agricolă Comună 2021-2027. Mesajele și intervențiile fermierilor, în direct, au arătat două lucruri: că fermierii au propuneri și că vor ca aceste propuneri să fie discutate în întâlniri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii.

    Asociația “Forța Fermierilor” îi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să demareze de urgență consultări cu adevărații reprezentanți ai fermierilor din România, după un calendar clar, cu grupe de lucru pe sectoare, cu întâlniri în sistem mixt (la minister și online, simultan), consultări transmise integral, live, pe pagina de Facebook a ministerului. Să vadă o țară întreagă cine și ce susține!

    M-a bucurat faptul că fermierii au început să prindă curaj și să își spună propunerile. În curând, vor descoperi că sunt o forță, că solicitările lor trebuie ascultate de către decidenții politici și administrativi. Mulți fermieri sunt deciși să își apere prin toate mijloacele legale și pe baza prevederilor constituționale, dreptul a fi luați în seamă în redactarea PNS și în rezolvarea problemelor pe termen scurt pe care aceștia le reclamă. PNS și PAC 2021-2027 nu sunt ale lui Oros, ale camarilei sale sau ale ministerului! Sunt ale fermierilor și fermierii vor avea un cuvânt decisiv în conceperea lor! Dacă nu, va fi bai mare…

    În urma celor două ore de discuții cu fermierii, au rezultat mai multe propuneri pe care Asociația Forța Fermierilor le va implementa în zilele următoare:

    1. O campanie de sensibilizare a decidenților politici pentru ca Guvernul să acorde, cât mai repede, despăgubirile pentru culturile de primăvară, promise în mai multe rânduri de ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

    2. Realizarea unei consultări naționale prin care toți fermierii interesați, indiferent de regiune, mărimea fermei sau tipul de activitate, vor putea să își prezinte propunerile pentru PNS. Toate aceste propuneri vor fi integrate într-un document de poziție care va fi folosit la consultările cu ministerul.

    3. Organizarea unei întâlniri de lucru, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, între parlamentari, reprezentanți ai fermierilor, ai ministerului Agriculturii, ai ministerului Mediului, ai ANSVSA și ai reprezentanților fondurilor de vânătoare. În urma acestei întâlniri ar trebui să rezulte o serie de propuneri concrete pentru rezolvarea problemei răspândirii PPA în efectivele de mistreți. Un accent deosebit se va pune pe găsirea unei soluții pentru colectarea cadavrelor de mistreți cu PPA care reprezintă un focar de infecție extrem de periculos, afectând crescătorii de porci.

    4. Consultări sub “umbrela” Asociației Forța Fermierilor, mediate de subsemnatul, între reprezentanții fermierilor mici și celor mari pentru tranșarea divergențelor. Identificarea punctelor unde cele două categorii de fermieri pot avea o poziție comună în cadrul consultărilor privind PNS. Un moratoriu privind atacurile publice între fermieri, pe perioada consultărilor privind PNS.

    5. Asociația Forța Fermierilor va solicita participarea la consultările privind PNS. Toate propunerile relevante ale membrilor săi vor ajunge pe masa de discuții. În cazul în care Asociația Forța Fermierilor nu va fi acceptată la discuții, vom iniția un val de petiții la nivel intern și european, către toți factorii de decizie și vom reclama vehement că un număr important de fermieri din România sunt excluși, printr-o decizie arbitrară a ministrului Oros, de la discuțiile privind PAC 2021-2027.

    PS 1: “Discuțiile” din 2020 pe PNS au însemnat e-mailuri trimise către peste 100 de asociații, mai mult sau mai puțin reprezentative, cu analiza SWOT și…cam atât! Consultare ZERO cu formele asociative, rezultatele asemenea! – Dumitru Grigorean, președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România

    PS 2: Pentru cei revoltați că data de referință la ANT bovine nu se va schimba anul acesta. Să îi transmiteți, vă rog, ministrului Oros o propunere să își pună o postare de aia de-a lui frumoasă pe Facebook, cu ie, clop și chimir. Si să scrie colorat, așa: “Dragi fermieri, am reușit să impun la Bruxelles ca data de referință să fie 2018. Din 2023. Victorie! Îmi asum dezinformarea prin omisiune când m-am lăudat în campania electorală că am reușit obținerea unei noi date de referință și implementarea acesteia cât mai curând. Cât mai curând, adică peste doi ani!”. Aveți impresia că ministrului i se cam rupe de voi? Nicidecum, fals. Dacă această postare, prin absurd, ar apărea, îi veți vedea pe toți pupincuriștii (camarilă plus cozi de topor) felicitându-l călduros. “Bravo, domnule ministru. Dacă aveam un pic de noroc mai mult, obțineam 2024. Oricum, fermierii ar trebui să vă mulțumească. Sunteți cel mai bun!”. Am încheiat citatul.

    Cei interesați să devină membri ai Asociației Forța Fermierilor și să luptăm împreună pentru a pune agricultura în ofensivă, îmi pot trimite un email pe adresa vlad.macovei@agrointel.ro. Vă mulțumesc!


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till