• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA face controale în fermele de păsări din toată țara

    Roxana Dobre -

    Inspectorii ANSVSA fac controale în fermele de păsări din România. Alerta dată de autorități privind primele cazurile  de gripă aviară care afectează păsările pe teritoriul României, dar și datele privind situația la nivel european, au determinat Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti  să efectueze, în intervalul 18-22 ianuarie, controale oficiale. Conform autorităților, verificările se vor intensifica în perioada următoare!

    Conform unui comunicat remis marți, 3 februarie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, controalele au fost făcute la nivelul unităţilor de destinaţie (centre de ambalare ouă, unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, unităţi de procesare ouă, unităţi de procesare carne de pasăre, unităţi de tranşare carne de pasăre, unităţi de reambalare), pentru a verifica modul în care sunt respectate condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din sectorul alimentar.

    Conform sursei citate, normele supuse verificării se referă la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import, precum şi de la unităţi din România.

    În perioada menționată au fost efectuate la nivel naţional un număr de 168 de controale oficiale, după cum urmează:
    – 23 de centre de ambalare ouă ;
    – 67 de unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre;
    – 2 unităţi de procesare ouă;
    – 12 unităţi de procesare carne de pasăre;
    – 4 unităţi de tranşare carne de pasăre;
    – 2 unităţi de reambalare ;
    – 58 de unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care au recepţionat carne de pasăre, ouă de la unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, 8 supermarketuri, 30 de magazine alimentare, 4 carmangerii, o măcelărie).

    ANSVSA mai precizează că cu ocazia acestor controale oficiale au fost identificate deficienţe care nu au impus aplicarea de măsuri în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, după cum urmează:

    ”Din analizarea datelor transmise de către DSVSA judeţene și a municipiului București reiese faptul că pe teritoriul României au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasăre şi ouă, care au avut ca ţară de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda, Danemarca), precum şi din ţări terţe (Marea Britanie, Brazilia, Ucraina). Precizăm faptul că acţiunea de intensificare a controalelor oficiale în sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene, se va desfășura pe tot parcursul anului curent”, mai transmite ANSVSA.

    Reamintim că alerta privind Gripa Aviară s-a dat în țara noastră după ce în județele Constanța și Tulcea localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanța și în Eforie Sud, iar analizele au confirmat la două dintre ele prezența virusului AH5N1.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Nou caz de gripă aviară! Restricții impuse pentru crescătorii de animale din zona focarului!


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii