• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA face controale în fermele de păsări din toată țara

  Roxana Dobre -

  Inspectorii ANSVSA fac controale în fermele de păsări din România. Alerta dată de autorități privind primele cazurile  de gripă aviară care afectează păsările pe teritoriul României, dar și datele privind situația la nivel european, au determinat Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti  să efectueze, în intervalul 18-22 ianuarie, controale oficiale. Conform autorităților, verificările se vor intensifica în perioada următoare!

  Conform unui comunicat remis marți, 3 februarie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, controalele au fost făcute la nivelul unităţilor de destinaţie (centre de ambalare ouă, unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre, unităţi de procesare ouă, unităţi de procesare carne de pasăre, unităţi de tranşare carne de pasăre, unităţi de reambalare), pentru a verifica modul în care sunt respectate condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de către operatorii din sectorul alimentar.

  Conform sursei citate, normele supuse verificării se referă la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din comerţul intracomunitar şi import, precum şi de la unităţi din România.

  În perioada menționată au fost efectuate la nivel naţional un număr de 168 de controale oficiale, după cum urmează:
  – 23 de centre de ambalare ouă ;
  – 67 de unităţi de depozitare ouă, carne de pasăre;
  – 2 unităţi de procesare ouă;
  – 12 unităţi de procesare carne de pasăre;
  – 4 unităţi de tranşare carne de pasăre;
  – 2 unităţi de reambalare ;
  – 58 de unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care au recepţionat carne de pasăre, ouă de la unităţi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, provenite din schimburi intracomunitare/import (15 depozite alimentare, 8 supermarketuri, 30 de magazine alimentare, 4 carmangerii, o măcelărie).

  ANSVSA mai precizează că cu ocazia acestor controale oficiale au fost identificate deficienţe care nu au impus aplicarea de măsuri în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, după cum urmează:

  ”Din analizarea datelor transmise de către DSVSA judeţene și a municipiului București reiese faptul că pe teritoriul României au fost derulate schimburi intracomunitare cu carne de pasăre şi ouă, care au avut ca ţară de origine state membre ale Uniunii Europene (Austria, Polonia, Ungaria, Germania, Croaţia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Italia Olanda, Danemarca), precum şi din ţări terţe (Marea Britanie, Brazilia, Ucraina). Precizăm faptul că acţiunea de intensificare a controalelor oficiale în sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene, se va desfășura pe tot parcursul anului curent”, mai transmite ANSVSA.

  Reamintim că alerta privind Gripa Aviară s-a dat în țara noastră după ce în județele Constanța și Tulcea localnicii au descoperit mai multe lebede moarte în Portul Constanța și în Eforie Sud, iar analizele au confirmat la două dintre ele prezența virusului AH5N1.

  Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Nou caz de gripă aviară! Restricții impuse pentru crescătorii de animale din zona focarului!


  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Petre Daea, mesaj puternic pentru băncile care creditează fermierii Angajații supermarketurilor din Spania cer o majorare a salariilor cu 18% Țările membre UE – ”DA” hotărât împotriva a două neonicotinoide cu risc pentru albine!

  Ultimele știri

  Prima tranșă din subvențiile APIA. Directorul Adrian Pintea – anunț de ultimă oră pentru fermieri! Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar! Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari!