• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine

  Ramona Dascălu -

  Sfaturi pentru perioada de final a gestației ovinelor și pregătirea campaniei de fătări în ferma de ovine. Campania de fătări la ovine este pe cale să înceapă în majoritatea fermelor, iar crescătorii trebuie să acorde o atenție deosebită animalelor în această perioadă. Fermierii trebuie să pregătească atât animalele, cât și adăpostul pentru a avea parte de o desfășurare a fătărilor fără probleme.

  Ioan Cherecheș, inginer în zootehnie, vine cu o serie de sfaturi pentru crescătorii de animale, care în această perioadă trebuie să se pregătească pentru campania de fătări.

  ”Această perioadă este foarte importantă pentru crescătorii de ovine întrucât după cum reușesc să gestioneze lucrurile așa vor avea profitul sau câștigul din punct de vedere economic și obținerea de produși pentru reproducție. Ovinele la acest moment sunt în ultima perioadă a gestației motiv pentru care se fac două lucrări distincte, una fiind cea de pregătire a adăpostului pentru fătare și pregătirea animalelor”, a declarat Ioan Cherecheș, inginer în zootehnie, pentru salajeanul.ro.

  Scoaterea oilor gestante la pășunat dimineața devreme trebuie evitată

  Pentru a evita avorturile spontane, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu-și scoată oile gestante la pășunat dimineața devreme din cauza brumei și, în aceste zile, a gerului.

  ”În ceea ce privește pregătirea animalelor, discutăm în primul rând de furajare, trebuie evitate furajele mucegăite, alterate, nu discutăm de furaje reci la ora actuală pentru că temperaturile de afară sunt de așa natură încât nu avem probleme. Sunt probleme în condițiile în care animalele sunt scoase la pășunat dimineața devreme dacă există brumă întrucât crescătorii pot avea surpriza de a avea acele avorturi spontane”, a dezvăluit specialistul în zootehnie.

  Trebuie evitate aglomerările 

  În perioada fătărilor, animalele trebuie să aibă suficient spațiu întrucât un alt factor care poate conduce la avorturi spontane este reprezentat de aglomerări. De aceea, Ioan Cherecheș recomandă ca în această perioadă crescătorii să evite producerea de aglomerări în fermă. ”Trebuie avut mare grijă la aglomerări, să nu se producă avorturi spontane prin traumatizare și imediat, după fătare, să se realizeze acele tratamentele adecvate, atât la oaie cât și la miel”.

  Pregătirea boxelor pentru fătare

  Pe lângă atenția sporită pe care crescătorii trebuie să le-o acorde în aceste săptămâni animalelor gestante, ei trebuie să se ocupe și de pregătirea adăpostului pentru fătare. ”Pregătirea adăpostului constă în a pregăti acele boxe individuale pentru fătare, unde oile imediat după fătare se introduc în aceste boxe, unde sunt ținute între 5 și 7 zile. Apoi, de la 7 la 14 zile sau poate chiar mai mult sunt boxele comune, unde sunt în jur de 12 capete, nu mai mult, și mai sunt boxele comune legate cu școala mieilor, unde se face furajarea mieilor și mamele sunt protejate în această perioadă în care mieii mănâncă sau consumă furajele în școala mieilor și care dau un randament adecvat”, a spus Ioan Cherecheș.

  În final, acesta recomandă crescătorilor să fie cu ochii în patru astfel încât să identifice mama și mielul în momentul fătării dar să și ajute la fătare, dacă este cazul. ”De asemenea, este foarte important ca acești crescători cu ajutoarele lor să fie în permanență între animale, în primul rând pentru a identifica mama și mielul în momentul fătării și, în al doilea rând, să ajute la fătare pentru a evita pierderile”.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2022: Termen urgent pentru fermierii care vor banii pe pășune! Piață a fermierilor, închisă de ANPC în urma sesizărilor primite de la clienți Șef APIA – anunț de ultimă oră pentru fermierii care așteaptă subvențiile!

  Ultimele știri

  Consultanță în legumicultură de la specialiștii Marcoser, în cadrul FFExpo 2022 (13-15 octombrie) Ofertă RWA Raiffeisen Agro: îngrășăminte cu discount la achiziția de hibrizi de porumb Agxecutive cu Florin Constantin. Invitată: Cezara Vișan, CICH Năvodari – VIDEO