Fermierii români ar fi plătit cu 30% mai mult pentru mașinile agricole! Informații scandaloase din ancheta Consiliului Concurenței!
Marian Buhociu -Agricultorii din România care au cumpărat, în perioada 2014-2018, mașini și utilaje agricole marca Claas și marca Amazone, au plătit prețuri mai mari cu până la 30% față de cât ar fi putut beneficia, așa cum au transmis, în exclusivitate pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, surse implicate în ancheta desfășurată de Consiliul Concurenței. Constatarea neregulilor și amenda aplicată de Consiliul Concurenței distribuitorilor de utilaje agricole pot fi contestate în instanță de către cei împricinați.
Informațiile, pe scurt:
- În România nu s-au aplicat discounturile de preț;
- Ancheta se referă exclusiv la perioada 2014-2018;
- Au fost sancționate nouă companii cu o amendă totală de aproximativ 26 milioane de euro;
- Companiile ar fi sugerat că nu este nevoie de discounturi pentru fermierii români pentru că ei nu plătesc din banii lor ci din fonduri publice naționale sau europene;
- Subvențiile naționale și europene precum și fondurile de dezvoltare rurală sunt prezente în toate statele membre UE. Acestea nu sunt un privilegiu pentru fermierii români, sunt un drept al tuturor agricultorilor europeni;
- Din comunicatul Consiliului Concurenței reiese că prețurile au fost fixate de către companiile amendate tocmai pentru a profita de fermieri și de accesul acestora la fonduri europene;
- Două dintre companiile amendate au recunoscut acuzațiile, au colaborat cu anchetatorii și au primit reduceri ale amenzilor;
- Am solicitat punctul de vedere al Claas România.
Cele nouă firme, distribuitori de utilaje agricole, care au fost amendate de Consiliul Concurenței s-ar fi înțeles să vândă fermierilor utilaje mai scumpe decât prețul pe care l-ar fi putut oferi prin aplicarea unor reduceri sau oferte promoționale.
Societățile comerciale s-au înțeles să meargă pe anumite prețuri fixate fără a oferi cu adevărat reduceri cumpărătorilor, deși aveau posibilitatea aceasta la anumite produse, așa cum ne-au precizat surse din ancheta desfășurată de Consiliul Concurenței. Dacă firmele nu s-ar fi înțeles între ele, prețurile la combine și alte utilaje agricole puteau fi mai mici cu sume cuprinse între 5% și până la 30% din prețul plătit în final, spun aceleași surse.
Altfel spus, fermierii români au plătit mai mult cu aceste procente decât ar fi trebuit să fie prețul pieței, adică cel cu discount. Mai trebuie precizat că ancheta Consiliului Concurenței a descoperit că aceste posibile nereguli s-au întâmplat în perioada 2014-2018 și nu se referă la activitatea din acest moment al distribuitorilor.
Reamintim că săptămâna trecută Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România cu amenzi în valoare totală de 126.981.967 lei (aproximativ 26,5 milioane euro).
”În urma investigației, declanșate în 2017, autoritatea de concurență a constatat că cele nouă companii au fixat prețurile de vânzare pentru produsele marca Claas și, respectiv, Amazone, în perioada 2014-2018”, se arată în comunicarea Consiliului Concurenței”.
Așa cum ne-au precizat surse din anchetă, din datele strânse de la cele nou companii, înțelegerea ar fi plecat de conducerea Claas România, dar companiei mama din Germania i se raportau prețurile de vânzare. Inspectorii de Concurență ar fi găsit mesaje electronice de genul ca în România nu este nevoie să se aplice oferte cu reduceri de preț la utilajele agricole pentru că fermierii nu plătesc cu banii lor, ci au subvenții și ajutoare europene și de stat, sume din care achită aceste mașini agricole, ne-a mai transmis sursa implicată în anchetă.
De altfel, din comunicatul Consiliului Concurenței reiese că prețurile utilajelor au fost fixate tocmai ca firmele amendate să profite de faptul că fermieri români au acces la fonduri europene și nu numai. ”Astfel, în contextul înființării, la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a unei baze de date cu prețuri de referință pentru finanțarea din fonduri europene a proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, companiile au stabilit împreună prețurile, astfel încât să nu se concureze”, se precizează în comunicatul amintit.
Am luat legătura cu Claas România pentru a cere lămuriri legate de această investigație și despre datele obținute privind faptul că fermierii români plăteau utilaje la un preț mai mare decât cel de care ar fi putut beneficia.
”Cu privire la solicitarea dumneavoastră, va comunicam poziția societății noastre: Claas a luat cunoștință de decizia Consiliului Concurenței din România. O astfel de decizie este preliminară și nu a fost însoțită de niciun motiv scris. Claas va revizui întreaga decizie de îndată ce va fi primită și va lua măsuri legale adecvate”, este răspunsul primit de la compania amintită.
Compania Claas a și primit și cea mai mare amendă, 17 milioane de euro prin două firme care au activat în România. Mare parte dintre celelalte societăți amendate erau de fapt parteneri, distribuitori autohtoni ai produselor Claas. De altfel, două firme investigate și-au și recunoscut vina. Astfel, companiile Agrocomerț Holding SA și Ursa Mare Comprod SRL au admis participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Chiar și așa, Claas România și restul companiilor amendate au dreptul că ceară în instanță anularea amenzii și a investigației Consiliului Concurenței.
Companiile sancționate sunt:
- Claas Global Sales GmbH – 65.644.483,62 lei (13,73 mil euro)
- Amazonen-Werke H. Dreyer GmbH&Co.KG – 28.746.093,91 lei (6,01 mil euro)
- Claas Regional Center South East Europe – 20.563.470,06 lei (4,3 mil euro)
- Serv Class S.R.L. – 4.163.368,81 lei (871.125 euro)
- Agrocomert Holding SA – 2.767.834,18 lei (579.129 euro)
- ProInvest – 2.667.877,03 lei (558.215 euro)
- ProAgroservice S.R.L. – 1.264.093,99 lei (264.493 euro)
- Ursa Mare Comprod S.R.L. – 850.699,17 lei (177.996 euro)
- Tehnoland S.R.L. – 314.046,62 lei (65.710 euro)
Acționăm exclusiv în slujba interesului public, al fermierilor români. Agrointeligența-AGROINTEL.RO va documenta, redacta și publica cu discernământ investigații jurnalistice, pornind de la informații relevante, oficiale și publice. Companii și branduri apar în asemenea articole pentru că sunt menționate de către autoritățile statului român în rapoarte și comunicate. Prezumția de nevinovăție și dreptul de ataca în instanță decizii și amenzi sunt evidente și explicit menționate.