• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea compostului 2021. Noile obligații pentru fermieri și gospodari, în vigoare din 20 februarie

    Angelica Lefter -

    România trebuie să implementeze, odată cu trecerea în noul an, sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Acest lucru va fi posibil doar prin respectarea unor pași bine definiți în Legea Compostului – Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care intră în vigoare de la 20 februarie 2021.

    Se trece de la obligativitatea colectării selective a autorităților administrației publice locale la extinderea procedeului prin colectarea ”din ușă în ușă” în mediul urban și încurajarea compostării individuale în gospodăriile rurale.

    Fragmente din textul legii, cu toate referințele la obligații, au fost postate pe pagina de Facebook Garda de Mediu Bihor, în vederea informării cetățenilor.”

    ”Conform Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile “începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.” Astfel atât firmele și cât şi persoanele fizice deopotrivă vor trebui să colecteze separat biodeșeurile şi să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze”, se arată în textul făcut public.

    Totodată autoritățile în domeniu explică ce înseamnă biodeșeurile, ce este compostarea și care sunt îndatoririle României, care trebuie să se alinieze cerințelor europene, până cel târziu în 2023.

    Foto: green.gov.md

    Ce sunt biodeșeurile?

    ”Potrivit Legii nr. 181/2020, biodeșeurile sunt acelea provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare”, arată textul.

    Cum poate fi folosit compostul din deșeuri biodegradabile

    Producerea unui compost de calitate utilizând fracția de deșeuri biodegradabile rezultată în urma unei colectări selective a deșeurilor municipale:

    Pe scurt, transformarea deșeurilor în compost este benefică atât pentru mediu, pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural, explică autoritățile.

    Vor fi aplicate sancțiuni pentru cei care nu vor colecta separat. Amenzile pot ajunge la 20.000 de lei

    ”Începând cu intrarea acestei legi în vigoare din 20 februarie 2021, comisarii Gărzii de Mediu vor aplica sancţiuni pentru cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri cu amenzi cuprinse între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri”, mai arată textul care apare pe pagina Garda de Mediu Bihor.

    Colectarea selectivă, un proces dus la îndeplinire până în 2023

    ”Țara noastră, alături de alte state europene, este obligată să bifeze această bornă în domeniul colectării selective până în 2023. În esență, legea transpune în legislația noastră o obligație pe care o au toate statele membre ale Uniunii – Directiva (UE) 2018/851.

    Inițiatorii acestei legi subliniază că, în prezent, în România se reciclează sub 15% din totalul deșeurilor municipale, sub formă de hârtie, plastic, metal și sticlă, iar până în 2025, adică în mai puțin de cinci ani, normele europene ne obligă să ajungem la 55%”, informează autoritățile din domeniu.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!