• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Decizia unui fermier cunoscut: Îmi vând ferma! Nu am bani să merg mai departe cu ea!

  Ramona Dascălu -

  Începutul de an a debutat și cu o decizie tranșantă pentru un cunoscut fermier din România. Pe o piață cu concurență acerbă, dar mai ales marcată de pandemie și, în cazul afacerii sale, de pesta porcină africană, tulceanul Dumitru Bărbieru a luat hotărârea de a pune în vânzare ferma de suine pe care nu a mai reușit să o repopuleze.

  Dumitru Bărbieru, administratorul DAB Zootehnica din județul Tulcea, și-a pierdut afacerea cu porci în 2018, când ferma sa s-a aflat în apropierea mai multor focare de pestă porcină africană și acesta nu a fost lăsat timp de aproape două luni de zile să scoată porci din exploatație. Până la urmă, pesta porcină a ajuns și la animalele sale și s-a văzut nevoit să le sacrifice pe toate. Acesta nu a mai reușit însă să populeze ferma și asta din cauza lipsei banilor pentru că în această perioadă dificilă cei care încă mai vând purcei o fac numai cu banii jos.

  Banii de la despăgubiri au acoperit datoriile către furnizori

  De când pesta porcină i-a închis explotația, fermierul tulcean nu a mai reușit cu niciun chip să repopuleze și asta din cauză că toți banii pe care i-a primit pe despăgubiri au mers către furnizori și nu a mai avut cu ce să cumpere purcei.

  ”Am o fermă de porci, pe care nu mai pot să o populez de doi ani de zile, de când am avut în exploatație pestă, din cauză că din punct de vedere financiar sunt la pământ. Banii pe despăgubiri i-am luat, dar s-au dus imediat către furnizori. Înainte să vină pesta porcină mergeam din inerție, luam purceii cu plata la vânzare, dar acum nu-ți mai dă nimeni niciun purcel fără plată pe loc. Vreau să o vând pentru că, chiar nu am cum să o populez. În județul Tulcea, din 5 ferme de porci, care erau înainte de a veni pesta porcină africană în județ, acum mai funcționează una singură ”, a spus Dumitru Bărbieru, fermier din județul Tulcea.

  Ferma are o capacitate totală de 1.900 de capete

  Exploatația pe care fermierul o deține se află în județul Tulcea, comuna Văcăreni. ”Ferma are o capacitate de 1.900 de capete. Este compusă din două hale, fiecare hală cu o capacitate de 950 de capete. De asemenea în cadrul fermei mai există un corp administrativ, un FNC și două silozuri de cereale cu capacitate de 800 tone fiecare. Ferma este amplasată pe o suprafață de 1,3 hectare, iar cu pământul pe care îl are suprafața totală este de 2,5 hectare”, ne-a explicat fermierul.

  Prețul cerut pentru ferma de porci la cheie: 400.000 de euro

  Prețul cu care acesta scoate ferma la vânzare este de 400.000 de euro: ”Cu tot ce este în ea, cu silozuri, cu moara de preparat hrana pentru animale, o dau cu 400.000 de euro”.

  În acest moment, în zona în care se află ferma, nu mai sunt focare active de pestă porcină. ”În 2018, în luna august, a fost ultima depopulare a fermei. Am făcut toate dezinfecțiile pe care mi le-au impus cei de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV),  am avut porci santinelă, pe care i-am ținut aproape 5 luni de zile, am ieșit din supraveghere, deci puteam să repopulez, dar nu am mai avut bani să fac acest lucru, acesta fiind și singurul motiv pentru care vând ferma. În zonă, acum, nu sunt focare, am chiar pe lângă mine o fermă care a populat din 2019 și nu mai are nicio problemă Înainte să fie problema cu pesta porcină, ferma a fost populată 7 ani și jumătate”, a explicat fermierul Dumitru Bărbieru.

  Cei interesați să cumpere ferma de porci îl pot suna pe Dumitru Bărbieru, la numărul de telefon 0744 642 146.


  Te-ar mai putea interesa

  Avans APIA 2023. Subvențiile care intră mai repede în conturile fermierilor Coșmar alb în cele 4 județe unde meteorologii au emis cod roșu de viscol puternic! Subvențiile APIA care intră în conturile fermierilor până la Crăciun

  Ultimele știri

  Jurnalul Oficial al UE: Autorizația pentru utilizarea glifosatului a fost prelungită cu încă 10 ani Un start-up românesc de decontaminare a fructelor și legumelor, premiat la BASF Innovation Hub Noul ministru al Agriculturii din Polonia le-a promis fermierilor o subvenție de 230 euro/ha la porumb