• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu: ”Tomata” devine programul “Legume în spații protejate”

    Roxana Dobre -

    Discuții privind modul în care ajutoarele pentru fermierilor vor continua în anul 2021. Eurodeputatul Daniel Motreanu a informat pe pagina personală de Facebook că a avut joi, 14 ianuarie, o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale unde s-a adus în discuție, pe lângă alte subiecte, și forma sub care va continua ajutorul de stat pentru tomate în acest an.

    ”Împreună cu deputatul Alexandru Andrei, cu reprezentantul cooperativei de legume ”Bioprod”, Constantin Stoica, am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, cu ministrul Adrian Oros și cu Secretarul de Stat, Gheorghe Ștefan. Ministrul Oros ne-a informat că începând cu anul acesta, programul ”Tomata” devine programul ”Legume în spații protejate”, acesta a precizat ca este o măsură gândită ca sprijin pentru toți legumicultorii care cultivă legume și va fi extinsă pe lângă tomate și pentru alte legume precum vinete, ardei gras, varză, castraveți”, a anunțat Motreanu pe pagina sa de Facebook.

    Acesta a mai spus că ministrul agriculturii a prezentat o listă de programe și ajutoare de stat care vor fi plătite fermierilor în acest an sau au fost prelungite pe mai mulți ani.

    ”Potrivit ministrului Oros, ajutorul de stat pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură va continua până la finalul anului 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va finanţa în continuare programul „Usturoiul”, precum şi programul pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele tradiţionale, Bazna şi Mangaliţa. De asemenea, va continua derularea programului de ajutor de minimis pentru susţinerea apicultorilor. Ministrul Agriculturii ne-a informat că are în vedere sprijinirea cooperativelor, acordând o atenție specială celor din zona legumicolă, pentru a încuraja asocierea și pentru a le face mai productive, mai competitive și mai puternice în negocierile cu retailerii. Nu în ultimul rând, am abordat problema refacerii sistemului de irigații, ministrul Oros a promis că în bugetul anului 2021 sigur vor fi alocate sume pentru modernizarea sistemului de irigații Giurgiu- Răzmirești”, a mai arătat eurodeputatul.

    Reamintim că Adrian Oros a anunțat la finalul anului trecut că legumicultorii vor primi un sprijn de 65 de milioane euro în perioada de tranziție. Oros consideră că programul Tomata nu a avut efectul dorit în condiţiile în care importurile au crescut în toată această perioadă în care a fost susţinută producţia cu bani de la stat.

    ”Eu mă uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, în 2018 – 47 de milioane în 2017 – 24 de milioane de euro. Mă uit şi pe datele INS, iar importurile au crescut. Programul Tomata, din nefericire, la nivel macro nu a avut efect. Cu siguranţă, pentru cei care cultivă şi au cultivat roşii în spaţii protejate a fost un sprijin, dar a fost un sprijin de numai 3.000 de euro, nu mai vorbim că foarte multe dosare au fost fraudate. Anul trecut doar într-un judeţ la o reclamaţie am găsit 417 dosare fictive”, a mai spus Adrian Oros.

    Acesta a anunțat că programul nu va continua sub forma pe care o știu fermierii, și în 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd