Burse şi preţuri

Nu se-ntâmplă doar la noi: Prețul cartofului ”a sărit” și în Moldova

Dacă prețul cartofului este în urcare pe piața din România, la fel se întâmplă și în Moldova. „Preţul ridicat la cartofi în Moldova este consecinţa unei recolte slabe din alte ţări ale regiunii”, consideră şeful Asociaţiei Producătorilor de Cartofi SOLANA-M, Petru Iliev.

Solicitat de „Infotag”, acesta a spus că în 2013, în Moldova au fost recoltate circa 300 tone de cartofi – cu o treime mai mult decît anul trecut. „Agricultorii din Moldova s-au învăţat să cultive cartofi şi la momentul actual obţinem în medie 25-30 t/ha (15-17 t/ha în 2012 – „I”) sau cu 30% mai mult decît anul trecut”, a menţionat specialistul.

Potrivit lui, „se prevedea că preţul de piaţă al cartofilor va fi de 5 lei/kg (1.27 RON), însă, din cauza problemelor apărute în ţările din regiune, am fost nevoiţi să majorăm exportul, fapt ce a influenţat preţul intern”. „Recolta dintr-un şir de ţări s-a dovedit a fi deficitară şi noi am majorat exportul. Acest fapt nu înseamnă că consumatorii moldoveni vor simţi lipsa cartofilor, deoarece avem destule rezerve”, este convins şeful asociaţiei.

Printre principalele obiective ale anului 2014 Iliev anumit majorarea producerii şi exportului de cartofi timpurii.„Pentru aceasta avem nevoie de investiţii, care, deocamdată, nu sînt, dar sperăm că situaţia se va schimba. Sîntem în stare să exportăm o camionetă, dar tindem spre un proces permanent. Exportul a 10-15 tone de cartofi timpurii este posibil şi acest fapt va reduce presiunea asupra soiurilor mai tîrzii”, consideră specialistul.

Alte proiecte importante producătorul agricol a numit „îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare după procesul de recoltare”. „Asigurarea unei depozitări şi împachetări de calitate a cartofului va modifica pozitiv ramura. De asemenea, este necesară construcţia unei fabrici de prelucrare a cartofului. Acest subiect s-a discutat la nivel de ministru şi la moment au loc căutări active ale investitorilor pentru acest proiect”, a spus Iliev.

Agricultorul consideră că „producătorii moldoveni de cartofi îşi acoperă cheltuielile de 50 mii lei/ha, dar acesta nu este un motiv de a ne opri – trebuie să progresăm”.

În anul curent 20 mii ha au fost cultivate cu cartofi. La finele recoltării din 2013 Moldova a asigurat consumul intern la 95% şi a reluat exportul de produse în ţările regiunii. Anul trecut, din cauza recoltei proaste, Moldova a devenit cel mai mare importator de cartofi din Ucraina, importând circa 7 mii de tone. Anul acesta preţurile la cartofi în Moldova au crescut pînă la 8,5 lei/kg. Pe lîngă cartofii moldoveneşti pe piaţă se comercializează cartofi din Belarus, Polonia şi Ucraina.

Sursa: fermer.md


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!