• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Noul coronavirus poate ataca vacile, oile sau găinile? Răspuns oficial primit de la Bruxelles!

  agrointeligenta.ro -

  Covid-19 în forma inițială nu atacă animalele de fermă…cel puțin deocamdată! Este mesajul liniștitor și, culmea, în același timp îngrijorător venit de la Bruxelles. Chestiunea delicată a fost discutată la Bruxelles unde situația fermelor de nurci lichidate din cauza noului coronavirus face ca discuțiile să atingă și posibilitatea ca alte animale să fie afectate.

  Europarlamentarul Daniel Buda dezvăluie ce s-a discutat la Bruxelles în raport cu pandemia de Covid-19 și afectarea fermelor de animale. ”În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o dezbatere cu privire la sectorul creșterii nurcilor. Acest sector a fost practic decimat deoarece aproape toată populația de nurci din UE, respectiv 21 de milioane de nurci au fost ucise! Acest lucru a fost necesar, spun specialiștii, deoarece virusul se transmitea de la om la nurcă și invers. În interventia pe care am avut-o, am ridicat problema compatibilității acestui virus cu celelalte animale, atât câini și pisici, cât și cu animalele de fermă. Deși în mod aparent, pare o banalitate, totuși nu ne putem permite sa tratăm această problemă cu indiferență. Până mai ieri, acest virus părea o glumă, dar vedem că astăzi ne costă scump viața de zi cu zi. Să nu uităm că avem virusul Pestei Porcine Africane sau a gripei aviare care provoacă pagube însemnate sectorului zootehnic și afectează capacitatea de aprovizionare a populației, mai ales cu carne de porc. Nu este o noutate faptul că acest virus Sars-COV-2 a luat pe nepregătite atât autoritățile UE, cât și întreaga omenire. Bâlbâielile de la începutul pandemiei au costat omenirea sute de mii de morți! Efectele asupra sectorului economic sunt devastatoare, sute de mii de firme intrând în faliment, cu consecința pierderii locurilor de muncă pentru milioane de oameni. Cu siguranță, vom asista la modificări comportamentale atât la nivel individual, cât și la nivel social”, arată Daniel Buda.

  Dublarea acestei crize sanitare cu o criză alimentară generată de posibila decimare a animalelor de fermă ar putea fi catastrofală pentru întreaga omenire, trage europarlamentarul un semnal de alarmă. ”Mai în glumă, mai în serios, știm cu toții de ce au dispărut dinozaurii. Iar pentru cei care nu știu, dispariția lor a fost cauzată de lipsa hranei. Revenind la zilele noastre, tocmai de aceea, am solicitat Directorului DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, domnului Francisco J. Reviriego Gordejo, să îmi comunice dacă s-au facut teste de compatibilitate între COVID-19 și animalele de fermă. Răspunsul acestuia a fost unul îmbucurător. Deocamdată, vacile, oile, porcii și păsările sunt incompatibile cu această varianta a virusului. În același timp, am solicitat ca în continuare, departamentele de cercetare din întreaga Uniune Europeană, să urmărească cu atenție acest aspect, mai ales că virusul suferă mutații periodice, după cum se poate observa. De asemenea, nu lipsit de relevanță este și faptul că trebuie evaluate inclusiv aspectele ce țin de vaccinarea animalelor într-o etapă ulterioară, dacă va fi cazul. Legat de câini și pisici, veștile nu sunt la fel de bune deoarece între acestea și virus există compatibilitate. Sincer, apreciez eforturile departamentelor de specialitate de la nivelul UE în această direcție. Prin implicarea lor eficientă, vreau să cred, că cel puțin deocamdată, lucrurile pot fi controlate cu succes”, a arătat oficialul român din Parlamentul European.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Petre Daea, mesaj puternic pentru băncile care creditează fermierii Angajații supermarketurilor din Spania cer o majorare a salariilor cu 18% Țările membre UE – ”DA” hotărât împotriva a două neonicotinoide cu risc pentru albine!

  Ultimele știri

  Prima tranșă din subvențiile APIA. Directorul Adrian Pintea – anunț de ultimă oră pentru fermieri! Gigi Becali a câștigat licitația pentru o fermă de 850 ha a statului. Ce arendă va plăti pe hectar! Ministerul Mediului finanțează achiziția a 1.140 de garduri electrice. Fermierii – beneficiari!