• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Europarlamentarul USR Alin Mituța îi cere ministrului Chesnoiu un calendar precis al elaborării PNS!

  Roxana Dobre -

  Calendar pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) solicitat de europarlamentarul USR, Alin Mituța, ministrului agriculturii, Adrian Chesnoiu. Oficialul român la Bruxells a semnalat pe pagina proprie de Facebook că Ministerul Agriculturii nu a comunicat până la această dată un termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, România se numără printre cele 9 state membre ale Uniunii Europene care nu au transmis încă Planul Național Strategic. Alături de țara noastră, se află și Germania, Belgia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Republica Cehă.

  Eurodeputatul Alin Mituța a preluat informația de la Comisia Europeană și a transmis pe pagina sa de Facebook că țara noastră nu a trimis Comisiei Europene Planul Național Strategic pentru agricultură în termenul stabilit, adică 1 ianuarie 2022.

  ”Acest plan, care este echivalentul unui PNRR (Plan Național de Redresare și Reziliență n.r) în agricultură, este condiția ca fermierii din țara noastră să aibă acces la banii europeni – aproximativ 22 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a confirmat ieri că 9 state membre, printre care și România, nu au trimis încă planurile naționale. Aceste documente, care detaliază felul în care fiecare țară va utiliza fondurile din Politica Agricolă Comună, trebuie să fie trimise Comisiei, apoi negociate și aprobate până la finalul anului 2022 pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023”, a semnalat eurodeputatul pe Facebook.

  Alin Mituța îi cere ministrului Chesnoiu un calendar precis al elaborării PNS

  Eurodeputatul USR subliniază că Ministerul Agriculturii nu a comunicat până la această dată niciun termen concret pentru finalizarea și trimiterea PNS către Comisia Europeană. ”De asemenea, nu a comunicat (Ministerul Agriculturii – n.r.) nici cum anume intenționează să elaboreze acest Plan și care sunt actorii cu care se va consulta. De aceea, fac din nou apel la ministrul agriculturii să comunice în mod transparent un calendar precis al elaborării PNS, precum și să organizeze consultări cu toți cei interesați”, a mai subliniat oficialul.

  Reamintim că 18 din cele 27 de state membre și-au prezentat planurile strategice naționale Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2021. Franța, Austria, Țările de Jos, Spania și Italia, printre altele, au livrat punctual.

  Planul strategic PAC este un instrument care a fost introdus recent odată cu reforma agricolă recentă. În acesta, statele membre își descriu obiectivele în promovarea agriculturii, a măsurilor de agromediu și climatice și a zonelor rurale și modul în care distribuie fondurile disponibile între obiective.

  Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a mulțumit pe Twitter miniștrilor agriculturii din statele membre care și-au elaborat deja planurile. Din momentul în care proiectele sunt depuse, Comisia UE are la dispoziție șase luni pentru a le revizui și a aproba.

  Potrivit Comisiei, pe lângă România, nici Germania, Belgia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia și Republica Cehă nu și-au finalizat încă planurile strategice.

  În România, conform ultimelor informații, PNS urmează să fie transmis Comisiei Europene până la finele acestei luni. Se intenționează ca în perioada imediat următoare să fie consultări pe un draft realist.


  Te-ar mai putea interesa

  Alertă meteo de furtuni și vijelii cu căderi de grindină în 19 județe Cod de caniculă! Unde se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi Dănuț Andruș renunță la turma de oi: Nu facem față la brânza contrafăcută, vândută la preț foarte mic

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!